Hoppa till innehållet

13 miljarder till storstädernas techbolag under 2016

Det kokar av aktivitet på den svenska startupscenen. I Stockholm, Göteborg, och Malmöregionen investerades det nästan 13 miljarder kronor under 2016.

Tog in pengar: Daniel Ek, Spotify, Alan Mamedi och Nami Zarringhalam på Truecaller, Sebastian Siemiatkowski, Klarna. Investerade: Niklas Zennström, Atomico, Jessica Nilsson, Northzone och Jane Walerud.
Tog in pengar: Daniel Ek, Spotify, Alan Mamedi och Nami Zarringhalam på Truecaller, Sebastian Siemiatkowski, Klarna. Investerade: Niklas Zennström, Atomico, Jessica Nilsson, Northzone och Jane Walerud.

Techbolagen blir allt fler och tar in allt mer kapital. En genomgång av Nordic Tech List, en databas som samlar investerarna och bolagen på den nordiska startupscenen, visar att 12,9 miljarder kronor investerades i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund. 

Om man exkluderar musikjätten Spotify (NTL), som i mars tog in över 8 miljarder kronor i lånefinansiering, hamnar siffran på 4,9 miljarder.

Läs mer: Spotify fyller på med jättelån

Stockholm är staden där flest investeringar sker. Totalt genomfördes 295 kapitalrundor för sammanlagt 3,5 miljarder kronor, exklusive mångmiljardinvesteringen i Spotify. De mest aktiva investerarna är Springfield Ventures (NTL) som deltog i elva rundor. Men Avito-grundarna Jonas Nordlander (NTL) och Filip Engelbert (NTL) har seglat upp som de tredje mest aktiva investerarna då de deltagit i nio rundor.

Foto: Eric Bergh

Men Sveriges startupinvesteringar går inte bara till Stockholm. Investeringar i techbolag i Malmö och Lund sprängde miljardvallen under 2016. Totalt investerades 1,1 miljarder kronor fördelat på 51 rundor. Bland annat har före detta Tesla-chefen Peter Carlsson (NTL) varit aktiv som ängelinvesterare i regionen. Under året har han exempelvis investerat i Lundabolaget Terranet (NTL) och Malmöbolaget Modcam (NTL).

Foto: Eric Bergh

”Det finns en lång rad framgångsrika teknikbolag från Malmö och Lund, inklusive Qlik, Axis och TAT. Skåne-regionen har idag alla förutsättningar för en startup-hub vilket de också redan har bevisat genom aktiva investerare, talang och kunskap från stora etablerade företag samt den akademiska världen. 2017 ser ut att bli ett spännande år!” säger Björn Bergström, investare på Industrifonden.

Läs mer: Tesla-profilen går in i Lundabolaget Terranet

I Göteborg investerades drygt 330 Mkr fördelat på 42 rundor. De mest aktiva investerarna var statliga aktörerna Almi Invest (NTL) och Industrifonden (NTL) som deltog i tio respektive nio rundor. Men centrala på Göteborgs startupscen är också ängelinvesterarna Alexander Hars och Lena Apler (NTL) som gjort tre investeringar vardera. Alexander Hars har deltagit i två rundor i Winningtemp och en i Trine medan Lena Apler investerat i Sigmastocks (NTL), Albert (NTL) och NA-KD (NTL).

Foto: Eric Bergh

NTL-länken i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska startupscenen.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera