Hoppa till innehållet

1928 Diagnostics fyller på kassan - öppnar för mer

Ett trettiotal affärsänglar går in med 20 miljoner kronor i medtech-bolaget 1928 Diagnostics. Bolget bekämpar det globala hotet från antibiotikaresistens.

 

1928 Diagnostics medgrundare och vd Kristina Lagerstedt.
1928 Diagnostics medgrundare och vd Kristina Lagerstedt.Foto: Patrik Olsson

Göteborgsbaserade 1928 Diagnostics (NTL) fyller på kassan med 20 miljoner kronor från ett trettiotal affärsänglar. Investeringarna sker via Sciety som är specialiserat på tillväxtbolag inom hälsa och medicin.

”Det här räcker för att ta oss till nästa steg. Men intresset är fortfarande stort och vi pratar med investerare från hela världen. Det finns fortfarande utrymme att ta in mer kapital, så vi avvaktar ytterligare några veckor med att stänga rundan”, säger Kristina Lagerstedt, vd och medgrundare på 1928 Diagnostics.

Det finns fortfarande utrymme att ta in mer kapital.

1928 Diagnostics mjukvara kan man med hjälp av teknik som redan finns på sjukhusen analysera bakteriers DNA för att få reda på om och vilka sorters antibiotika de är resistenta mot och hur de sprids. Mjukvaran bidrar till att digitalisera diagnostiken som hittills skett genom odling, en process som tar betydligt längre tid.

Läs mer: Halv miljard till digital vård 2016

Med hjälp av mjukvaran kan man snabbare ge rätt behandling, vilket i sin tur kan leda till snabbare tillfriskning och minskad användning av antibiotika.

Bolaget är redan verksamt i Sverige och håller just nu på att rullas ut i 11 andra EU-länder. Man förbereder även för en expansion i USA.

”Vi har redan börjat anställa utvecklare på produktsidan och ska snart rekrytera affärsutvecklare och säljare. Om två veckor åker jag till Silicon Valley för att bygga kundrelationer och lägga grunden för vår amerikanska satsning. Nästa år ska vi ha en representant på plats i USA, CE-märkning och ha ansökt om FDA-godkännande”, säger vd Kristina Lagerstedt.

1928 Diagnostics kammade i höstas hem andraplatsen i Di Digital Startup Tour, med några av Sveriges främsta riskkapitalbolag i juryn. Bolaget platsade även nyligen in sig på Ny Tekniks 33-lista.

Läs mer: Startup Tour-vinnaren Amra tar in 80 miljoner kronor

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera