Hoppa till innehållet

6 000 stockholmare jobbar i fintech

På fem år har Stockholms fintech-sektor fördubblats i storlek. Inte bara i omsättning men även i antal jobb. ”Sektorn växer otroligt snabbt”, säger professor Robin Teigland.

Robin Teigland, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, är en av personerna bakom fintech-statistiken.
Robin Teigland, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, är en av personerna bakom fintech-statistiken.Foto: Oskar Omne

London har länge lett listan över fintech-städer i Europa. Men även Stockholm står ut. När det gäller investeringar i fintech-bolag har Stockholm nu knipit andraplatsen från Amsterdam. Med en tillbakablick till 2010 är boomen uppenbar.

Enligt statistik framtagen av Handelshögskolan i Stockholm har antalet företag inom fintech ökat från 43 bolag 2010 till 100 i fjol.  Även omsättningen i startupbolag med fokus på finansiell teknik har närmare fördubblats, från 7,5 miljarder kronor 2010 till 14,4 miljarder kronor 2015.

”Fintech-sektorn i Stockholm växer otroligt snabbt. Det är inte så konstigt med tanke på vår historia inom bank och handel. Vi är väldigt framgångsrika när det gäller att integrera ny teknik i finanssektorn”, säger Robin Teigland, professor i företagsekonomi med fokus på strategi och digitalisering vid Handelshögskolan i Stockholm.

Läs även: Stockholm slukar techinvesteringarna

Bland de 100 startupbolag som är nominerade till European fintech awards i Amsterdam finns tolv Stockholmsbolag med på listan. Enligt Robin Teigland är det en väldigt hög siffra för en så liten stad som Stockholm men att det samtidigt är en fördel.

”Eftersom Stockholm är så pass litet så finns det bra nätverk. När personer som jobbar på bank blir frustrerade för att inget händer, finns det goda möjligheter att hoppa av och skapa nytt. Samtidigt är det mycket spinoff från de andra startup- och miljardbolagen i Stockholm. Det finns både mycket kapital och erfarenhet”, säger hon.

Som ett led i sektorns tillväxt har även antalet personer med jobb på Stockholms fintech-scen ökat. Från att ha sysselsatt 2 900 personer för fem år sedan är det nu över det dubbla, 5 820, som i dag jobbar inom fintech. Enligt Robin Teigland har fintech-branschen en större anställningspotential än bolag med fokus på exempelvis delningsekonomi. 

”Uber har inte så många anställda inom bolaget. Speciellt betalbolag som Klarna och Izettle anställer många, men det är inte så konstigt med tanke på att de är väldigt framgångsrika. Men fintech behöver fler personer på grund av den hårda regleringen av finansmarknaden.”

Om du som startupbolag gör fel, så är det kört för dig

Samtidigt som antalet techbolag med fokus på bank- och börshandel inte har ändrats märkvärt de senaste åren har företag med digitala tjänster inom kapitalplaceringar, kryptovalutor, och utlåning tagit fart rejält. Men enligt Robin Teigland kan den hårda regleringen även göra det svårare för startupbolag att lyckas.

”Som ett exempel arbetar hälften av kryptovalutabolaget Safellos anställda med regelverket. För om du som startupbolag gör fel, så är det kört för dig. Men det kan även hämma tillväxten för om du vill följa alla regler så tar det längre tid och kräver mycket mer kapital”, säger hon. 

Läs även: ”Optionsförslaget bestraffar nätets bank- och finanstjänster”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera