Hoppa till innehållet

Adyens känga till betaljättarna: ”De köper gammal teknik”

Prenumererar du på Spotify? Då har du handlat via Adyen, Facebook-chefen Mark Zuckerbergs betalbolag som omsatte 6 miljarder kronor i fjol. Nu sågar svenska toppchefen konkurrenterna. ”Som att jämföra en 90-talsmobil med en smartphone”, säger Jussi Lindberg.

Jussi Lindberg, Adyens affärsutvecklingschef i Europa, jobbade tidigare på Paypal.
Jussi Lindberg, Adyens affärsutvecklingschef i Europa, jobbade tidigare på Paypal.Foto: Press

Faktura, Visa, Masterard, Swish, Klarna Direkt. Hur du än e-handlar går dina uppgifter till en tredje part som kommunicerar med banken.

Det är där i det ledet man finner nederländska Adyen, ett av Europas största fintechbolag som börjar nosa på såväl Paypals som äldre aktörer som brittiska Worldpays marknadsandelar.

Om du den senaste tiden har betalat för en Uber-resa, en bokning på Airbnb eller prenumerationer på Netflix och Spotify (NTL) har en del av pengarna gått till Adyen, vars backendlösning gav intäkter på 6 miljarder kronor i fjol.

”Om Microsoft vill börja sälja i Sverige eller Norge har de inget direktavtal med Swish eller Klarna utan då får de det via oss istället”, säger svenska Nordenchefen Jussi Lindberg.

Adyen hjälper även mindre återförsäljare – såsom svenska klockmärket Daniel Wellington – att ta betalt på nya marknader både genom fysisk försäljning i butik och på nätet.

Läs mer: Huggsexa bland Europas betalbolag 

Bland Adyens finansiärer finns Iconiq Capital, som placerar pengar åt inga mindre än Facebooks vd Mark Zuckerberg och verksamhetschefen Sheryl Sandberg liksom Twitter-grundaren Jack Dorsey.

Allt fler stora bolag slåss om betalmarknaden, vilket Di Digital har återkommit till flera gånger. Ofta har private equity-bolag slagit ihop flera leverantörer under ett och samma tak. Nordic Capitals Bambora och PE-jättarna Bain och Advents danska börsbolag Nets är två exempel. Global Collect, som köptes av franska betaljätten Ingenico 2014, är ett annat.

Frågan är om man vill ha en gammal teknisk leverantör

Adyen riktar svidande kritik mot sina hopslagna konkurrenter.

”Det är många uppköp som har gjorts på sistone men det rör sig fortfarande om gammal teknik. Frågan är om man vill ha en gammal teknisk leverantör. Det är som att jämföra en mobiltelefon från 90-talet med en smartphone”, säger Jussi Lindberg.

”Vi har inga stora, gamla plattformar som måste korsintegreras.”

I fjol hanterade Adyen betalningar för sammanlagt 90 miljarder dollar. Volymen är en fjärdedel så stor som den amerikanska börsjätten Paypal.

Adyen omsatte 659 miljoner euro, eller 6,3 miljarder kronor, på bruttonivå 2016. Det motsvarar en ökning på 99 procent mot 2015. Detta enligt bolagets egna uppgifter.

Läs mer: Klarnas konkurrent siktar på Sverige 

Bland Adyens svenska kunder finns förutom Spotify även Sas och ett flertal modemärken som Filippa K och Gant.

”Det sker mycket innovation i Norden. Nordiska köpare är förknippade med väldigt lite risk. Det finns en stark kortpenetration och en historik av att handla nya tjänster. Och så tycker vi om att handla från utlandet ocks唂 säger Jussi Lindberg.

Adyen har enligt honom inga planer att ta in mer kapital. Bolaget har varit lönsamt sedan 2011, enligt egna uppgifter. 2015 redovisade Adyen enligt Reuters en vinst på 40 miljoner euro, vilket motsvarar en vinstmarginal på 12 procent.

”Det är ganska långa cykler i betalbranschen från att man får till kontrakt, kunden går live till att man hanterar större del av deras trafik. När man tittar på resultaten är det ett kvitto på vad vi har gjort tidigare år”, säger Jussi Lindberg.

”Det finns en ganska hög tillväxttakt att tillgå när vi kopplar på mer fysisk försäljning.”


Mer om Adyen i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/duschensombadarih-m-pengarochdanmarksuber-uppror

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Ett axplock av betalbolagen som är verksamma i Sverige:

Klarna 

Klarna grundades 2005, av tre studenter på Handelshögskolan i Stockholm. Från början erbjöd man en fakturalösning för e-handel. Idag har bolaget 1400 anställda och en värdering på minst 19 miljarder kronor.

Klarnas tjänster används av 65 000 handlare och 45 miljoner konsumenter i 18 länder, inklusive USA. 2013 köpte man tyska Sofort och i förra veckan köpte man tyska Billpay för cirka 660 miljoner kronor.

Sedan starten har man tagit in 2,3 miljarder kronor i riskkapital från globala jättar som Atomico, Sequoia Capital och DST Global.

Adyen

Holländsk utmanare med fokus på transaktioner i prenumerationstjänster som Netflix och Spotify. Adyen grundades 2006 och värderas till minst 20 miljarder kronor. Bolaget hanterade i fjol betalningar för runt 750 miljarder kronor. Hösten 2015 tog man in kapital från Iconiq Capital, som bland annat förvaltar Mark Zuckerbergs förmögenhet.

Stripe

Amerikansk Klarna-konkurrent med verksamhet i 25-länder, bland annat Sverige. Värderades nyligen till 82 miljarder kronor. 

Paypal 

Amerikansk jätte som erbjuder betalningar och penningöverföringar över Internet och via mobil. Börsvärde: 450 miljarder kronor.

Nets

Danska börsbolaget Nets bygger på samgåendet 2010 mellan det danska betalningsföretaget PBS Holding och det norska betalningsföretaget Nordito. Båda bolagen var bankägda och erbjöd bland annat girobetalningar. Sedan dess har Nets köpt tre svenska bolag. Börsvärde: 31 miljarder kronor.

Bankgirot

Startades 1959 och ägs idag av SEB, Swedbank, Nordea, Handelsbanken, Danske Bank, Skandiabanken och Länsförsäkringar. Verksamhet: Transaktionsflöde på cirka 50 miljarder kronor dagligen, mellan vad som i grunden är vanliga bankkonton. Korta textmeddelanden kan kopplas till varje enskild transaktion. 

Omsättningen uppgick 2016 till 793 Mkr 2016, med en vinst på 13 Mkr. 

Swish 

App för överföring av pengar mellan mobiler som ägs av sex av Sveriges största banker, men driftas och förvaltas av Bankgirot. Har idag 5,2 miljoner användare. 

Trustly 

Utvecklar tjänster för digitala betalningar både mellan företag och i nätbutiker mot kund. Möjliggör betalningar från banker i 29 länder i Europa. Omsatte 190 Mkr 2015, men en vinst på 61 Mkr. 

Största ägare: Grundarna, Alfvén & Didrikson och Bridgepoint Development Capital.

Bambora

Betalbolag som ägs av Nordic Capital. Har genomfört 11 förvärv sedan starten 2013 och omsatte cirka två miljarder kronor i fjol. Över 100 000 handlare inom e-handel och i butik. Hanterade betalningar till ett värde av cirka 430 miljarder kronor under 2016 i 65 länder.

Izettle

Erbjuder kortdosa, kassatjänster till mindre inrättningar som caféer och ambulerande försäljare i Europa och Sydamerika. Har sedan starten 2010 tagit in närmare två miljarder kronor i riskkapital från några av världens främsta techinvesterare. Senaste värdering: 4,3 miljarder kronor.

Seamless

Förlusttyngt betalbolag som bland annat erbjuder betalappen betalappen Seqr som nu använder NFC-teknik. Under 2016 uppgick omsättningen till 274,5 Mkr, med en rörelseförlust på 83,4 Mkr. Börsvärde: 364 Mkr.


Foto:

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera