Hoppa till innehållet

Affärsängel i Malmö bygger nätverk för kvinnliga investerare

Kvinnliga grundare och investerare lyser med sin frånvaro på startupscenen. Nu startas ett kvinnligt investeringsbolag i Malmö för att engagera affärskvinnor att bli änglar.

Jeanette Andersson startar ett investeringsbolag för kvinnliga affärsänglar.
Jeanette Andersson startar ett investeringsbolag för kvinnliga affärsänglar.

Över 90 procent av svenska riskkapitalbolags techinvesteringar görs i bolag med manliga grundare, visade en granskning som Di Digital genomförde i höstas. Och männen dominerar inte bara som entreprenörer utan även i investerarledet.

”Vi har tämligen få kvinnliga entreprenörer inom tech som även har gjort exit och som då har haft den naturliga vägen att bli affärsänglar”, säger investeraren Jeanette Andersson.

Genom att starta ett regionalt investeringsbolag med andra affärskvinnor vill Jeanette Andersson öka antalet investeringar gjorda av kvinnor. Hittills är de sju investerare som gått samman men tanken är att bli tio personer i bolaget.

”Vi är en ganska blandad skara med olika ekonomiska förutsättningar, men genom att samla ihop kapitalet kan man trots det komma upp i en rimlig investeringsnivå. Det här är ett litet projekt men det handlar om att engagera fler kvinnor att bli ängelinvesterare”.

Jeanette Andersson har erfarenhet både som privatinvesterare men har även ansvarat för ängelnätverket på Connect Skåne. Nu har hon en roll som rådgivare på startupacceleratorn Minc i Malmö.

 

Det handlar om att engagera fler kvinnor att bli ängelinvesterare

 

Investeringsbolaget är precis i uppstartsfasen och till en början går affärsänglarna in med ett par hundra tusen vardera. Det finns däremot en möjlighet att skala upp fonden vid ett senare tillfälle.

Att starta ett gemensamt investeringbolag har inte bara att göra med att engagera affärskvinnor att investera, utan även om att sprida risken.

”Det finns många affärsänglar som egentligen sitter på för få innehav. Har du två till fyra bolag så är risken rätt stor att inget av dem lyckas. Samtidigt som man vill sprida risken vill affärsänglar gärna vara aktiva i bolagen och då begränsas man i hur många bolag man kan gå in i” säger hon och fortsätter:

”Jag skulle gärna vilja ha ett system då man i vissa fall är aktiv och i andra fall tar rygg på någon annan. Ett sätt att göra det är att man investerar tillsammans.”

Läs även: Stockholm slukar techinvesteringarna

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera