Hoppa till innehållet

AI-startup tar in 8 miljoner för att analysera rörelsemönster

AI-bolaget Imagimob tar in upp till 8 miljoner kronor från befintliga ägare för att utveckla sin sensorteknik. ”Det har funnits ett stort intresse att investera”, säger vd:n Anders Hardebring.

Imagimobs tre grundare Anders Hardebring, Alexander Samuelsson och Tony Hartley.
Imagimobs tre grundare Anders Hardebring, Alexander Samuelsson och Tony Hartley.Foto: Imagimob

Imagimob (NTL) har utvecklat en teknik som med hjälp av sensorer analyserar rörelsemonster och lagrar datan. Mjukvaran ska kunna upptäcka avvikande rörelsemönster och därmed till exempel sätta igång larm eller liknande.

”AI innebär att det inte är regelbaserat. Man jämför mönster och avgör att ’nu har någon tappat maskinen i backen’ eller ’nu har patienten ramlat’”, säger Anders Hardebring (NTL), vd och en av Imagimobs tre grundare.

I fjol tog Imagimob in drygt 3 miljoner kronor i riskkapital från Stockholms affärsänglar (NTL) och i lån från Almi Företagspartner.

Alla befintliga ägare – förutom grundarna själva – skjuter nu till 2,5 miljoner kronor genom en nyemission och konvertibler. Till bolagets förfogande står ockå 5,5 miljoner kronor i kapital om det skulle behövas i framtiden.

”Det har funnits ett stort intresse att fortsätta investera”, säger Anders Hardebring.

Läs även: Svenskt doldisbolag bricka i giganternas AI-kamp

Imagimob har ett tiotal kunder i dag. Flera är storbolag men Imagimob är tystlåtna om vilka det rör sig om.

”Ett av våra problem är att vi har ett tiotal kunder och tre eller fyra är riktigt intressanta kunder. Men vi namnger dem inte”, säger Anders Hardebring.

Till en början bedrev bolaget konsultverksamhet inom sensorer men bestämde sig i fjol för att utveckla en egen produkt. Därmed sjönk intäkterna från 2,4 miljoner kronor 2014 till 455 000 kronor i fjol.

”Under 2015 kom vi fram till att vi skulle satsa på produkten. Det är mer riskfyllt men innebär en högre uppsida”, säger Anders Hardebring, som spår att försäljningen når mellan 1,5 och 2 Mkr i år.

Läs även: Spotifyhöjdare ska hitta popstjärnor med algoritmer

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera