Hoppa till innehållet

Airbnb växer i Sverige – trots dom i Hyresnämnden

I fjol stoppades en Airbnb-uthyrning i Stockholm genom ett beslut i Hyresnämnden. Trots det fortsätter antalet svenska bostäder på sajten att öka explosionsartat.

Line Zandén, förbundsjurist på Fastighetsägarna. Till höger: Sajten Airbnb.
Line Zandén, förbundsjurist på Fastighetsägarna. Till höger: Sajten Airbnb.

Förra sommaren fick en kvinna som ville hyra ut sin lägenhet till turister via Airbnb sin bostadsrättsförening emot sig. Fallet hamnade i Hyresnämnden, som dömde till bostadsrättsföreningens fördel. Med domen kan bostadsrättsföreningarna nu förbjuda sina medlemmar att hyra ut genom den populära sajten, och många befarade att intresset för Airbnb därmed skulle svalna.

Airbnb har tillsammans med Uber seglat upp som en symbol för den moderna delningsekonomin. Men precis som i taxibranschen är det inte alla som ser positivt på den nya utmanaren. En tidigare undersökning visar att 7 av 10 bostadsrättsföreningar är negativt inställda till andrahandsuthyrning via Airbnb.

Trots det har antalet svenska bostäder på sajten ökat kraftigt, visar nya siffror. Från närmare 8 000 svenska bostäder i maj i fjol har antalet nu växt till 13 000, enligt statistik från Airbnb. Det är en ökning på 69 procent. För Stockholm, som står för närmare hälften av alla uthyrningar i Sverige genom Airbnb, ligger ökningen på 49 procent. Från 4 400 bostäder i fjol till drygt 6 500 i år.

Jag tror att det fortfarande finns de som har intrycket av att det är förbjudet.

När lagen om andrahandsuthyrning ändrades 2014 gav det bostadsrättsföreningar möjlighet att tillåta korttidsuthyrningar och även ta ut en administrativ avgift av medlemmarna för detta. Beslutet i Stockholms Hyresnämnd har fått vissa att tro att uthyrning via just Airbnb är förbjudet, vilket det inte är.

Line Zanden är förbundsjurist på branschorganisationen Fastighetsägarna och hanterar många förfrågningar om vad som gäller vid korttidsuthyrningar.

”Bostadsrättsföreningen har alltid möjligheten att vara generös när det gäller sådana här uthyrningar. Det är när de säger nej som Hyresnämnden kommer in i bilden, säger Line Zandén.

”Jag tror att det fortfarande finns de som har intrycket av att det är förbjudet fast bostadsrättsföreningen fortfarande har ett mandat att säga ja, även om Nämnden inte nödvändigtvis skulle göra det vid en prövning.”

Bostadsrättsföreningen har alltid möjligheten att vara generös när det gäller sådana här uthyrningar.

 

Trots att de flesta bostadsrättsföreningar som har frågor om Airbnb är negativa till den typen av uthyrning finns det undantag, enligt Line Zandén.

”Det finns också ett antal bostadsrättsföreningar som tycker att den här typen av uthyrningar  ska få förekomma inom vissa ramar och där man arbetar för att få det kontrollerat”, säger hon.

Att antalet bostadsrättsföreningar som är positiva till korttidsuthyrningar skulle ha ökat i samma takt som antalet bostäder på Airbnb är däremot svårt att tro. Som Ulrika Blomqvist, vd på branschorganisationen Bostadsrätterna uttrycker det:

”Många som hyr ut ber nog inte om lov”, säger hon.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera