Hoppa till innehållet

Amerikansk teknikskräck smittar Europa

Teknikaktierna inledde veckan med fortsatta tapp på Wall Street efter fredagens ras. Tappet smittade av sig både i Asien och Europa på måndagen när investerarna flydde den haussade sektorn.

Foto: Richard Drew/TT

Flykten från tekniksektorn fortsatte på måndagsförmiddagen i New York, ledd av jättarna under benämningen FAAMG (Facebook, Apple, Amazon, Microsoft, Google). De aktierna har visat vägen för årets teknikrally på närmare 20 procent med Apple i spetsen, som har gått upp med över 50 procent det senaste året, innan fredagens stora tapp.

Läs även: Stor turbulens för svenska tech-noteringar

Den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley sänkte nyligen sina utsikter för den europeiska tekniksektorn medan bankkollegan Goldman Sachs gav liknande prognoser för sektorn i USA.

På måndagen var det dags för den japanska megabanken Mizuho att ställa sig tveksam till sektorn och framför allt till världens just nu högst värderade börsbolag Apple, som banken har sänkt från öka till neutral.

”Iphone 8 kommer säkert att bli bra men vi anser att det inte längre finns någon stor uppsida i aktien, utan snarare en relativt stor risk på nedsidan. Nu säljer Apple främst till existerande kunder men har svårt att locka nya", säger Mizuhos vice vd Abhey Lamba till nyhetsbyrån Bloomberg.

”Det finns möjligheter att växa inom det virtuella området men än så länge har bolaget inte visat något som övertygar oss. När vi till exempel ser på automatiseringen av hemmen ligger Apple efter bolag som Amazon och Google. De måste bli bättre här."

JP Morgans globala aktiestrateg David Lebovitz håller inte riktigt med sina kolleger på Goldman Sachs, som i fredags konstaterade att värderingarna är extrema inom techsektorn.

”Jag är inte helt säker på att de är så extrema. Trots de senaste årens svaga tillväxt har de här bolagen ändå haft en förmåga att genera både tillväxt och växande vinster, vilket bolag i andra branscher har haft svårt att göra”, säger David Lebovitz till Bloomberg.

”Något vi funderar mycket över är hur bolagen ska kunna öka sina marginaler i den här lågräntemiljön. Tekniksektorn har visat sig vara mycket bra på att agera i en deflatorisk miljö så vi gillar fortfarande sektorn och tror att det finns lite uppsida kvar.”

Nasdaq fortsatte sin resa nedåt på måndagen och landade under förmiddagen runt en dryg procent lägre, samtidigt som även Dow Jones och S&P 500 visade röda siffror.

Läs även: Rejäla vinstökningar från Amazon och Alphabet drog upp Nasdaq till rekordnivåer

Apple tappade närmare 4 procent främst på grund av Mizuhos nedgradering, medan de övriga FAAMG-aktierna sjönk mellan 2 och 3 procent.

Teknikaktierna hade sitt största ras i Europa på måndagen sedan britterna röstade för Brexit förra året. Oron över en uppblåst värdering fick sektorn i Europa att falla med 3,5 procent.

Underleverantörer till Apple och andra telefonbolag, som STMicro och Dialog Semi backade med 8 respektive 5 procent.

Fallet följer på fredagens fall i New York, som i sin tur utlöste en nedgång på Tokyobörsens tekniksektor.

Så sent som förra veckan nådde europeiska techbolag sin högsta värdering på 15 år, vilket tangerar nivån som mättes under it-bubblan kring millennieskiftet.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera