Hoppa till innehållet

Amra prisades på Startup Tour i Linköping

Det blev Amra, som utvecklar en ny metod för att mäta kroppsfetter med magnetkamera, som tog hem segern vid Di Digital Startup Tour i Linköping. Bolaget, som söker 100 miljoner i riskkapital, deltar därmed vid finalen i Stockholm den 8 december. 

Tommy Johansson, vd på Amra, pitchar på Di Digital Startup Tour i Linköping.
Tommy Johansson, vd på Amra, pitchar på Di Digital Startup Tour i Linköping.Foto: Patrik Olsson

Över 200 personer närvarade när Linköpingsfinalen av Di Digital Startup Tour ägde rum under tisdagen.

Sju av regionens hetaste startupföretag tog plats på scen för att pitcha inför en namnkunnig jury, med representanter från riskkapitalbolagen Northzone, Moor, Industrifonden, Bonnier Growth Media och EQT Ventures, samt våra partners Fakturino, Nordea och Accenture.

Juryn utsåg kvällens tre finalister: XM Reality, Cbot och Amra.

Publikens röst fällde avgörandet och Amra (NTL) tog hem pris som kvällens vinnare. 

”Det känns fantastiskt bra. Det är någon form av bevis för att allt hårt slit är värt någonting. Men framförallt är det kul för personalen, och jag tror det hjälper oss att attrahera de bästa människorna framöver”, säger Tommy Johansson, vd på Amra. 

Amra har utvecklat en ny metod för att mäta kroppsfetter med magnetkamera. Bolagets kunder är sjukhus runt om i världen och man samarbetar bland annat med läkemedelsjätten Pfizer. Just nu söker bolaget 100 miljoner kronor i riskkapital för att utveckla sin tjänst och lansera den på bred front i USA.

”Vårt mål är att, baserat på din kroppsprofil, kunna bedöma din risk för allvarliga sjukdomar som hjärtinfarkt, diabetes, leversjukdom och andra metabola sjukdomar. Och att sen hjälpa sjukvården att prioritera vilka som ska behandlas”, säger Tommy Johansson.

Tommy Johansson grundade tidigare kartbolaget C3 Technologies, som såldes till Apple år 2011. Han blev vd och delägare i Amra år 2012 och äger nu 18 procent av bolaget.  

Förutom en plats vid Stockholmsfinalen av Startup Tour, som äger rum den 8 december, får vinnaren kostnadsfri finansiell rådgivning och analys från experter på Nordea under ett helt år. 

”Linköping har flera fördelar som entreprenörsstad. En av dem är Saab, som är ett av Sveriges mest högteknologiska bolag. Sen har vi hela universitetsområdet, som har genererat flera hundra it-bolag. Det är en community där vi nu börjar se många serieentreprenörer som är inne på sin andra eller tredje resa”, säger Tommy Johansson. 

Marta Sjögren, som representerade riskkapitalbolaget Northzone i juryn, är imponerad av Linköpings startupscen. 

”Kvaliteten på alla bolagen var oerhört hög. Framförallt var den disruptiva potentialen enorm hos flera av dem. Dessutom hade de en tydlig "born global"-mentalitet, vilket vi gillar”, säger hon.

Däremot var hon besviken över att bara se manliga grundare på scen.

”Det var väldigt tråkigt. Om de här bolagen inte dyker upp på vår radar så är det väldigt svårt för oss att investera i dem. Jag är övertygad om att det finns bra kvinnliga entreprenörer i Linköping”, säger Marta Sjögren.  

I Stockholmsfinalen står bland annat 1 miljon kronor i annonspengar från Bonnier News, samt en inspirationsresa till Silicon Valley anordnad av Di Digital, på spel. 

I förra veckans Göteborgsfinal av Startup Tour tog 1928 Diagnostics (NTL), som utvecklat en tjänst för diagnos av multiresistenta bakterier, hem segern.

Veckan innan det vann Sportswik (NTL), som bygger en plattform för att livesända och kommentera idrottsmatcher, delfinalen i Umeå.

Nästa stopp på Di Digital Startup Tour är i Malmö den 11 november. Finalen i Stockholm äger rum den 8 december. 

Vill du vara med? Boka din plats i publiken här!

Foto: Patrik Olsson

Avito-grundaren Jonas Nordlander, här med Di Digitals Jonas Leijonhufvud var en av kvällens keynote-talare. Foto: Patrik Olsson.

Foto: Patrik Olsson

Juryn och kvällens sju pitchande bolag. Foto: Patrik Olsson.


Här är alla bolagen som pitchade vid Startup Tour i Linköping

Amra (NTL)

  • Grundare: Magnus Borga, Olof Dahlqvist Leinhard
  • Antal anställda: 12
  • Grundades: 2010
  • Omsättning: 8,5 Mkr (2015)
  • www.amra.se

Amra har utvecklat en ny metod för att mäta kroppsfett med magnetkamera, en teknik med många tillämpningsområden inom bland annat vården och forskningen. Bolagets vd Tommy Johansson har en bakgrund som grundare av Linköpingsbolaget C3 Technologies, som förvärvades av Apple år 2011.  

XM Reality (NTL)

  • Grundare: Johan Castevall, Per Carleberg, Torbjörn Gustafsson
  • Antal anställda: 4
  • Grundades: 2007
  • Omsättning: 5,7 Mkr (2015)
  • www.xmreality.se

Att flyga experter över jorden för att lösa tekniska problem är dyrt och tidskrävande. XM Reality har utvecklat ett VR-system som istället låter tekniker vägleda andra på distans. Bolaget har flera storföretag, bland dem Volvo, på kundlistan. 

Wematter (NTL)

  • Grundare: Robert Kniola, Henrik Lundgren
  • Antal anställda: 10
  • Grundades: 2014
  • Omsättning: 1,5 Mkr (2015)
  • www.wematter.se

Allt fler företag använder komponenter utskrivna i 3d-skrivare. Wematter har dels utvecklat en egen 3d-skrivare, men erbjuder också en molnbaserad hyrtjänst som utlovar billigare och enklare utskrifter med bibehållen, industriell kvalitet.

CBot (NTL)

  • Grundare: Fredrik Viksten, Robert Söderberg, Björn Johansson, Anders Moe
  • Antal anställda: 5
  • Grundades: 2013
  • Omsättning: 2,4 Mkr (2015)
  • www.cbot.se

Många av jobben i byggbranschen kommer i framtiden ersättas av robotar. Linköpingsföretaget CBot har utvecklat en automatisk plattsättar-robot, som potentiellt kan bli startskottet för ett stort paradigmskifte i byggsektorn. 

Perkit (NTL)

  • Grundare: Jimmy Hankvist, Waqar Ali 
  • Antal anställda: 6
  • Grundades: 2015
  • Omsättning: 0 (2015)
  • www.perkit.co

Perkit är en träningsapp utvecklad för företagskunder. Tanken är att genom utmaningar och tävlingar ge arbetsgivare ett enkelt och roligt sätt att aktivera sina anställda, med färre sjukskrivningar och högre produktivitet som resultat. 

Ideahunt (NTL)

  • Grundare: Elia Mörling
  • Antal anställda: 7
  • Grundades: 2016
  • Omsättning: 0 (2016) 
  • www.ideahunt.io

Ideahunt är en öppen plattform för innovation, som används av företag som vill testa, samla in och utveckla idéer tillsammans med anställda, kunder och partners. Bland kunderna märks företag som Axis och E.On. 

Voysys (NTL)

  • Grundare: Magnus Persson, Jonathan Nilsson, Torkel Danielsson
  • Antal anställda: 3
  • Grundades: 2014
  • Omsättning: 1 Mkr (2015)
  • www.voysys.se

Runt om i världen satsas allt mer på upplevelser inom virtuell verklighet. Voysys utvecklar mjukvara som låter såväl tv-bolag som industriföretag skapa och livesända virtual reality-video. Bland de företag som använt tekniken märks Red Bull Media House och Ericsson. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera