Hoppa till innehållet

Anders Borg: ”Fintech förvärrar nästa finanskris”

Fintech-revolutionen medför enorma fördelar, men skapar även stora risker för världens finansiella stabilitet. Det sa före detta finansminister Anders Borg från scen på DI:s fintech-konferens under torsdagskvällen.

Den förre finansministern Anders Borg (M) talade på Dagens Industris fintech-event under torsdagen.
Den förre finansministern Anders Borg (M) talade på Dagens Industris fintech-event under torsdagen.Foto: Oskar Omne.

En uppsjö av nya finansiella teknikbolag utmanar just nu storbankerna bankerna i hela värden. I Sverige värderas bolag som Klarna och Izettle till miljardbelopp. Och internationellt har de riktigt stora teknikbolagen börjat lansera tjänster i den finansiella sektorn.

”Alibabas betalningstjänst Alipay har redan 450 miljoner användare idag. Man är 60 procent större än Paypal och man växer fortare”, säger Anders Borg medan han värmer upp publiken från scenen.

Han är sist ut att tala vid Dagens Industris fintech-konferens på Grand Hotel i Stockholm under torsdagen och bidrar med ett internationellt perspektiv på den internationella finansbranschen. Bilden han målar upp är av en bransch som ”Uber-fieras” i allt högre takt.

”Uber är världens största taxibolag, men man har inga bilar. På samma sätt ser vi nu sparbolag utan förvaltare, lånebolag utan kapital och betalbolag som inte är banker”, säger han.

Sveriges förre finansminister är idag vice ordförande för Kinnevik och Senior Advisor for Citi. Samtidigt är han ordförande i World Economic Forums initiativ med inriktning mot det globala finanssystemet.

Rollerna tycks ha gett honom ett tudelat perspektiv på den fintech-våg som nu sköljer över världen – och som han själv både bidrar till och analyserar ur ett regleringsperspektiv. Dels är han positiv till Kinnevikägda Millicoms tjänster som låter fattiga bönder på den Tanzaniska landsbygden se väderleksrapporter och råvarupriser i mobilen. Dels fruktar han på sårbarheten i en värld som blir allt mer konkurrensutsatt och sammanflätad.

”I grund och botten är det bra att vi får en snabb teknologisk omvandling som utmanar traditionella banker. Fler får tillgång till banktjänster, vi får ner kostnaderna och det kan bidra till att man minskar riskerna i systemet. Detta är något man ska välkomna och något som centralbanker ska underlätta”, säger han till Di Digital när han klivit ner från scen.

Sedan vänder han på kuttingen och talar om ökade risker på längre sikt.

”Men så fort man utmanar bankernas lönsamhet så skapar man ett tryck som kan leda till mer expansiv kreditgivning och sänkta krav på riskhantering. I den typen av miljöer kan det uppstå bubblor och bekymmer. Vi ser inte det ännu, men spolar man fram bandet 5-10 år kan det utgöra alvarliga risker.”

Vilka andra risker ser du med den tekniska utvecklingen?

”Vi ser ju även att allt fler tillgångspriser är korrelerade idag. Jag tror fintech-utvecklingen kan bidra till det. Får man till exempel blockchainbaserade börser med snabbare settlements och ökad genomlysning, ja då gör det att man tar större risker och sprider dessa riskerna längre ut i systemets kapillärer. Man få då en ännu större samverkan mellan olika tillgångsslag. Får man då en smäll riskerar svallvågor av den att bli större.”

Hur kommer nästa finanskris att se ut?

”Det som kan skaka om systemet idag är att vi har väldigt lite likviditet på de globala finansiella marknaderna. Får vi en smäll någonstans kommer den sprida sig väldigt snabbt genom olika marknader och regioner. Med de regelverk vi har finns det en risk att traditionella banker inte klarar av att tillhandahålla den likviditet som krävs. Då blir ännu stökigare”.

2008 var det amerikanska bolån. Vad utlöser nästa finanskris?

”Det vet man aldrig. Men för hög belåning och för låg likviditet är vanliga orsaker.


Läs även: Dreams närmar sig ett avtal med utländsk storbank

Foto: Sparappen Dreams ska expandera internationellt. Förhandlingar pågår och inom ett år har man tecknat avtal minst en utländsk storbank, säger vd Henrik Rosvall.

Läs även: Nordea skissar på fintech-plattform – ”ska bli som App Store”
Foto: Oskar Omne
EU-direktivet PSD2 tvingar bankerna att öppna upp sin data för fintech-utmanare. Nu lovar Nordeas Gunnar Berger att banken ska bli ett App Store och öppna upp för samarbeten med hundratals fintech-bolag redan 2020. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera