Hoppa till innehållet

Animus Home ska styra upp det smarta hemmet

Smarta prylar i hemmet kräver ofta lika många appar som antalet uppkopplade enheter. Nu vill Animus Home bringa ordning i röran.

Animus Home. Sittande från vänster: Fidan Bytyqi och Vigan Bytyqi. Stående från vänster: Jonas Jinbäck, Vatan Bytyqi, Gabriella Svensson och Martin Mellstam sittandes uppe på bordet.
Animus Home. Sittande från vänster: Fidan Bytyqi och Vigan Bytyqi. Stående från vänster: Jonas Jinbäck, Vatan Bytyqi, Gabriella Svensson och Martin Mellstam sittandes uppe på bordet.

Hemmen fylls av allt fler uppkopplade och smarta prylar: högtalare, lampor, sensorer, kameror, tv-apparater och termostater. Ofta kommunicerar de med olika teknik och lika ofta kräver enheterna varsin app för att kunna styras. Men nu vill Fidan Bytyqi på Lundabolaget Animus Home göra hemmen bättre och mer okomplicerade.

Tillsammans med sina tre medgrundare, alla ingenjörer på LTH, har han utvecklat en fysisk enhet som samlar alla smarta enheter och låter användaren styra dessa genom en enda app.

”Men det går också att kombinera de smarta enheterna och skapa en grupp av händelser, antingen för olika enheter eller för enheter som har en viss typ av egenskap”, säger Fidan Bytyqi.

Ett exempel han nämner är om användaren har en tjänst för att strömma film och en uppsättning smarta lampor. Då kan användaren skapa en funktion för att släcka lamporna när filmen spelas upp och låta lamporna tändas när filmen pausas. Samma uppsättning lampor skulle kunna användas tillsammans med sensorer, kamera och högtalare för att sätta samman ett larmsystem.

”Det innovativa i mjukvaran är att systemet känner igen de smarta enheterna och automatiskt rekommenderar vad de kan göra tillsammans. Och skapar man egna funktioner i det öppna API:et så görs de tillgängliga för alla som använder plattformen”, säger Fidan Bytyqi.

 

Systemet känner igen de smarta enheterna och rekommenderar vad de kan göra.

 

Av integritetsskäl väljer Animus Home att inte använda molnet för att lagra information.

”Vi anser att ett hem är privat, därför lagras all information lokalt i enheten istället för i en molntjänst som obehöriga kan få tillgång till. Eftersom det kan handla om bilder från kameror och data från sensorer så vill vi hålla den informationen i hemmet."

Idén till Animus Heart, som basstationen heter, fick Fidan Bytyqi när han renoverade hemma och köpte in olika smarta enheter som kommunicerade med olika teknik. Då insåg han att de uppkopplade enheterna gjort hemmet fragmenterat och att han ville skapa ett enhetligt hem.

Utvecklingen av hårdvara och mjukvara har tagit två år och finansierats av grundarna själva. I veckan visar de upp tekniken på Cebit-mässan i Hannover.

”Jag räknar med att vi ska produkter levererade till slutkunder till sommaren och målet är att sälja 10000-15000 enheter i Europa."

Läs även: Svenska låsföretaget Glue prisas i Las Vegas

 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera