Hoppa till innehållet

Appen som kan göra dig klimatsmart

Energiförbrukningen kan vara en av världens största utmaningar. Genom att skapa en global plattform för energistatistik vill företaget Metry göra samhället mer energieffektivt. 

De som gillade Tamagotchi-figurerna kommer sannolikt även gilla den lilla isbjörnen i Klimaträtts mobilapp. Genom att automatiskt få in användarnas klimatavtryck kan man se isen som isbjörnen står på minska eller öka beroende på hur användaren påverkar miljön.

Bakom projektet Klimaträtt står grundarna av Metry, tidigare kallat Energimolnet, och deras samarbetspartners. Genom att använda energistatistik baserad på användarnas energianvändning har projektet genom appen kunnat hjälpa ett 30-tal testpersoner att minska sina utsläpp med över 30 procent på sju månader.

Projektet har genomförts med hjälp av flera samarbetspartner.

Appen tar inte bara in elräkningen utan genom utveckling av Metry, kopplar den även samman samtliga datakällor i form av mat, transport och boende. 

“Appen finns inte tillgänglig för alla just nu men det finns en plan av hur den kommer kunna utvecklas för att alla ska kunna använda den, både privatpersoner och företag”, säger Joel Torkelsson, medgrundare till Metry.

Projektet har nominerats till årets hållbarhetspris som delas ut på CIO awards i början av december. Men Klimaträtt är bara ett sidoprojekt för Metry, vars vision är att bli en global plattform för energistatistik.

”En standard där man enkelt kan få tag i energistatistik ger möjligheten för olika tjänster och innovatörer att använda statistiken. Klimaträtt är ett praktiskt exempel på att det fungerar”, säger Joel Torkelsson.

Med Metrys globala vision krävs det, förutom ökad försäljning, även expansion. Skandinavien är första milstolpen men även Italien, Polen och Tyskland finns med i planeringen. Därför tar företaget nu in finansiering. Det har redan tagit in 4,5 mkr från Chalmers Ventures och statliga Almi, både i form av lån och riskkapital.

”Vi vill ta in 6 miljoner så vi är inte riktigt där ännu. Vårt mål är att vara klara i mitten av december”, säger Joel Torkelsson.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera