Hoppa till innehållet

Apple bygger hemligt team inom virtual reality

Teknikjätten Apple har satt samman ett hemligt team som ska ta upp kampen med Facebooks Oculus Rift och andra utmanare inom virtual reality.

Apple satsar på VR.
Apple satsar på VR.Foto: Eric Risberg/AP

Virtual Reality är ett av de mest hajpade teknikområdena för 2016. Nu satsar även Apple på att få sin del av kakan. Enligt Financial Times har bolaget satt samman ett hemligt team som arbetar med virtual reality samt förstärkt verklighet och som skall bygga prototyper som i framtiden kan komma att ta upp kampen med Faceboooks Oculus Rift eller Microsofts Hololens. 

Den hemliga enheten omfattar hundratals anställda som tillkommit genom noga utförda förvärv samt att man handplockat anställda från Microsoft och kamerastartupen Lytro, enligt affärstidningens källor. 

Läs även: Investerarna om 2016: VR-hajp och nedåtrundor

Det senaste förvärvet inom området var Flyby Media som specialiserat sig på området för förstärkt verklighet. Flyby har tidigare exempelvis arbetat med Google. 
Apple skall enligt Financial Times ha arbetat på en prototyp till headset under flera månader. 

Apple har exempelvis plockat in Doug Bowman, som är en ledande forskare på VR-området. Nu är inte Apple ensamma om att intressera sig för just VR och förstärkt verklighet. Tunga aktörer som Facebook, Google, Microsoft och Samsung är inne på samma spår.

Finwire/ Di Digital

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera