Annons

Apples satsning på återvunnet inte tillräcklig enligt Greenpeace

En Volvo XC90 utrustad med Ubers teknik för självkörande bilar. Foto: Uber

Här är de svenska bolagen som tjänar på en förarlös framtid

Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på Lendify.

Lendify tar in 20 miljoner från hemlig investerare

Innspires vd Martin Chevalley vill byta ut boxarna mot sin kabel.

Hans startup vill förbättra hotellvistelsen – tar in 20 miljoner

Elon Musk, vd och medgrundare på Tesla.

Tesla i avtal om produktion i Kina

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Apples satsning på återvunnet inte tillräcklig enligt Greenpeace

Apple har som ambition att i framtiden enbart använda återvunnet material. Men satsningen är inte tillräckligt ambitiös, menar miljöorganisationen Greenpeace.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Apple har satt som mål att enbart använda återvunnet material i sina nya produkter av miljöskäl. Det framgår av företagets miljöredovisning, Environmental Responsibility Report som Techcrunch tagit del av.

Rapporten kommer dagen före Earth Day och har redan fått kritik från Greenpeace som menar att målet inte är tillräckligt. De poängterar att företaget även måste se till att deras produkter håller längre och är lättare att reparera, enligt tekniksajten.

Apple skriver i en kommentar till redovisningen att de "utmanar sig själva att en dag göra sig oberoende av gruvor helt och hållet".

Företagets vice president för miljö-, policy- och rättvisefrågor säger till Vice News att "vi har gjort något som vi sällan gör, att gå ut med ett mål innan vi helt och hållet vet hur vi ska genomföra det".

En positiv effekt av att använda återvunnet material är att det förebygger brott mot de mänskliga rättigheterna

En positiv effekt av att använda återvunnet material är att det förebygger brott mot de mänskliga rättigheterna, som till exempel barnarbete i koboltgruvor, som är en viktig komponent i litiumjonbatterier, men även vad gäller mineraler från konfliktområden.

Apple upphörde med inköp av kobolt som brutits i Kongo. Detta efter att Sky News i början av mars avslöjat barnarbete i koboltgruvor i Kongo med kopplingar till Apple. Granskningen fick Apple att ge order till ett ett av sina smältverk, Huayou Cobalt, att avbryta leveranserna från småskaliga gruvor, skrev nyhetskanalen i en serie artiklar.

Läs mer: Apple planerar bred lansering när Iphone firar 10 år

Enligt den brittiska tv-kanalen så kunde barnen, ibland så unga som fyra år, tjäna så lite som 8 pence per dag, alltså mindre än en krona, i arbetsförhållande som dessutom är direkt hälsofarliga då basal skyddsutrustning som handskar och ansiktsmasker saknas. Dödsfall har också förekommit. 

I samband med granskningen meddelade Apple att de ska jobba med flera icke-statliga organisationer, däribland PACT och Dragonfly Initiative för att säkerställa att deras leverantörskedja uppfyller kraven.

Kobolt är en råvara som bland annat används i batterier till smartphones och laptops och Kongo är det enskilt största land som bryter kobolt.

Finwire/Di Digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post