Annons
Hanna Pettersson och Sandra Hindskog.

Är du tjej? Vill du koda? Gör en weekend av det!

Sungard säkrar Airtours resor SPONSRAT AV Sungard Availability Services

Pim Holfve är vd och Anna Bouveng är exekutiv producent på spelstudion Avalanche Studios.

Egmonts Nordisk Film Games köper in sig i Avalanche Studios

Amazons smarta högtalare Echo som använder röststyrningstjänsten Alexa, samt några av Procter & Gambles varumärken. Foto: Kollage.

Professor: Röststyrning hotar starka varumärken

Martin Linder är förbundsordförande i Unionen.

Debatt: Fackförbundets öppna brev till Amazon

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Är du tjej? Vill du koda? Gör en weekend av det!

Hanna Pettersson och Sandra Hindskog.
Hanna Pettersson och Sandra Hindskog. Foto: Sandra Hindskog
Bristen på kvinnliga programmerare är ett välkänt problem. Hanna Pettersson och Sandra Hindskog tror sig ha receptet för att få fler tjejer att ta sina första steg som kodare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det började med en fråga på Facebook. Arbetskamraterna Hanna Pettersson och Sandra Hindskog, till vardags på byrån Rebel & Bird, ville lära sig programmera på semestern.

Planen var att hyra ett hus i Spanien för en veckas intensivstudier. Var det någon av kompisarna som ville följa med?

24 timmar senare hade mer än 100 personer anmält sig.

“Vi blev lite chockade. Skulle vi levla upp och göra det? Vi bestämde oss för att köra”, säger Sandra Hindskog.

Resultatet blev en resa till Palma med 20 personer – alla tjejer – och en veckas introduktion i bland annat html och CSS, Python och Django, under ledning av Kundos CTO och grundare Emil Stenström.

Det funkar eftersom alla ligger på samma nivå och att det bara är tjejer.

“Det handlar om att ge självförtroende. Det är så många där ute som sitter med bra idéer som de inte vet hur de ska genomföra”, säger Sandra Hindskog.

“Det funkar eftersom alla ligger på samma nivå och att det bara är tjejer. Folk vågar fråga de här frågorna som de inte ställer annars”, fortsätter hon.

Nu är nästa resa inbokad. Den 23 oktober åker en ny grupp på 20 personer till London för en weekend på iZettles kontor. Där ska det svenska startupföretaget lära ut grunderna i javascript.

“Man hinner mer än man tror på ett par dagar. Det ger en överblick och en bättre förståelse för hur man går från tomt blad till att någonting går live på nätet”, säger Sandra Hindskog.

Även höstens resa blev snabbt fullbokad. Nu hoppas Sandra Hindskog på att kunna växla upp ytterligare, med fler och större resor. Redan finns en väntelista på Tjejer Kodars webbplats för den som är intresserad av att följa med.

“Den energi man får och det nätverk man skapar ger otroligt mycket tillbaka. Nu vill vi bara samla fler människor till det här. Det ger verkligen ringar på vattnet”, säger Sandra Hindskog.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post