Hoppa till innehållet

Är voat.co det nya Reddit?

“Nätets förstasida” Reddit växte tack vare en användarflykt från konkurrenten Digg. Nu ser historien ut att upprepa sig. Men ska Voat.co palla för trycket?

En bild som spritts för att häckla Reddit till förmån för Voat.
En bild som spritts för att häckla Reddit till förmån för Voat.Foto: Reddit-signaturen roddyst

“Why don’t you go over to Voat? Where there’s no Chairman Pao?”

TB9qKvk9mZs

I ett filmklipp som fått över 300 000 visningar på några veckor sjunger en nidbild av Reddits vd Ellen Pao en sång om att hennes användare borde välja sajten Voat.co istället. Det är svårt att avgöra om hennes animerade avatar är rasistisk eller bara väldigt elak, men klart och tydligt är att filmklippet uttrycker den känsla många – enligt denna protestlista åtminstone 160 000 personer – forna Reddit-användare delar: Nu får det vara nog.

Ilskan är en reaktion på förändringar i den sociala länktipsningssidans syn på yttrandefrihet och trakasserier. För att illustrera skillnaden mellan hur Reddit såg ut förut och hur Reddit ser ut i dag kan man betrakta fallet ViolentAcrez.

ViolentAcrez var en moderator som skötte till exempel underforumen Beatingwomen (som handlade om att slå kvinnor), Jailbait (som innehöll sexualiserande bilder på unga tonåringar och i vissa fall barn) och Creepshots (som innehöll smygtagna bilder på kvinnor). När Gawkers dåvarande reporter Adrian Chen 2012 avslöjade vem som gömde sig bakom pseudonymen Violentacrez, och därmed kopplade ihop honom som fysisk person med de i många fall upprörande och frånstötande underforum han startat och modererat, skakade det Reddit i dess grundvalar.

Debatten efteråt handlade dock inte om de ofta vidriga trakasserierna som han gjort sig skyldig till. Istället tog Reddits dåvarande vd Yishan Wong Violentacrez i försvar, och pratade om den ovillkorliga yttrandefrihet som skulle råda på forumet.

“We stand for free speech. This means we are not going to ban distasteful subreddits”, skrev Wong. Under en dag införde dessutom Reddit ett totalförbud av att i överhuvudtaget länka till Gawker.

I höst avgick Yishan Wong, kort efter att Reddit tagit in 50 miljoner dollar i finansiering från bland andra Marc Andreesen och Peter Thiel. Sedan dess har forumet ändrat syn på yttrandefrihet på ett dramatiskt sätt, och det kan illustreras genom att jämföra hanteringen av ViolentAcrez 2012 med nedstängningen av underforumet Fatpeoplehate i våras.

Fatpeoplehate gick, som namnet antyder, ut på att personer av medelvikt (man var tvungen att visa en bild på ens kropp för att ens få gå med i underforumet) uttryckte sitt hat och förakt för personer av övervikt.

”We’re banning behavior, not ideas”, skrev Ellen Pao, som efterträdde Yishan Wong som vice vd, i samband med nedstängningarna. Tillsammans med Fatpeoplehate förbjöds även ett antal liknande underforum med ungefär lika talande namn, till exempel Trans_fags och Shitniggerssay.

Medlemmar som tyckte att friheten att få säga “tjockisar är äckliga” står över allt annat vredgades över dessa inskränkningar i yttrandefriheten, och de var inte ensamma.

Vad som i januari började som en liten bäck av användare utvecklades till en strid ström, och de har alla samma utlopp i sikte.

Redan i januari hade underforumet Conspiracy rest sig upp mot adminstratörerna, efter att en tråd som handlade om ett daghem som någon hade sett barn gå in i men inte komma ut ifrån stängts ned. Administratörerna hänvisade till att daghemmet rapporterade trakasserier och störande personer, men användarna tolkade det som censur.

En tredje skandal inträffade i förra veckan, då den omtyckta projektledaren Victoria Taylor fick lämna sitt jobb på Reddit. 

Vad som i januari började som en liten bäck av användare som vände Reddit ryggen utvecklades i och med dessa tre händelser till en strid ström, och de har alla samma utlopp i sikte: Voat.co.

Voat.co, som i både utseende och upplägg är en direkt kopia av Reddit, startades i april 2014 av två schweizistiska studenter. Det hette först WhoaVerse, men bytte namn till Voat kort innan medlemstillströmningen inleddes. Voat är yttrandefrihetsfundamentalister och skrev i en frågestund att de minsann inte är “SJW”, en förkortning för “social justice warriors” och en anklagelse som på engelska används på ett motsvarande sätt som PK används i högerextrema kretsar i Sverige. “Vi har lyckligtvis inte heller några SJW-flickvänner”, skrev grundarna och de nya användarna jublade.

Voat.co har på grund av den enorma trafiktillströmningen varit otillgängligt i princip sedan nyheten om den sparkade projektledaren Victoria Taylor kom ut, men arbetar nu för att komma ikapp sig själv.

Sajten har till och med utannonserat att de för samtal med investerare.

Med andra ord ligger Voats nyuppstartade underforum (som på Voat kallas “subverse” istället för Reddits “subreddit”) fatpeoplehate – dit Reddits forna mobbare flytt – just nu otillgängligt och väntar på en kanske ljusare framtid.

Reddits slogan är “the front page of the internet”, och i åratal har den sociala länktipsningssidan haft en avgörande effekt på vad som blir stort och omtalat på internet. Att påstå att åtminstone tio saker från Reddits förstasida hamnar i svenska tidningar varje vecka vore ingen överdrift. Nu byter Reddit ledstjärna, från frihet till trygghet, och enligt dess belackare är det ett oförlåtligt slag mot sajtens tidigare värderingar.

Det är omöjligt att säga om detta är början på slutet för Reddit som tung mötesplats, men det går att se tillbaka i tiden och konstatera att det i alla fall vore passande.

När Reddit slog igenom 2010 var det nämligen tack vare stora skaror användare som flydde den motsvarande tjänsten Digg.com och den långa rad illa omtyckta förändringar som där genomförts. Då pyntade Reddit sin logga, en liten rymdvarelse, med en spade liknande den som Digg använde, för att välkomna de nya användarna.

I dag cirkulerar en bild på Voats logga, en liten get, när den står tronande på Reddits mosade rymdvarelse.

Läs även: Hon sparkades från Reddit – då utbröt kaos

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera