Hoppa till innehållet

Armbandet som ska skydda människorättsaktivister

Ett mord föranledde den svenska människorättsorganisationen Civil Rights Defenders att utveckla överfallslarm kopplade till sociala medier. Nu letar de partners i Silicon Valley för nya projekt.

Armbandet Natalia Project har ett inbyggt överfallslarm och gps-positionering. Det är tänkt att skydda människorättsaktivister.
Armbandet Natalia Project har ett inbyggt överfallslarm och gps-positionering. Det är tänkt att skydda människorättsaktivister.

(Di Digital / Silicon Valley) År 2009 i Tjejenien fördes människorättsaktivisten Natalia Estemirova bort och mördades. Hon var en vän till Robert Hårdh, chef för den svenskstartade internationella människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, och de hade jobbat ihop i många år.

Händelsen blev upptakten till Natalia Project – ett alarm och positioneringssystem för att skydda aktivister i vardagen.

I praktiken handlar det om ett armband med ett inbyggt larm som utlöses när man drar i det. Till det finns ett protokoll där det står vad man ska göra om en nödsituation uppstår. Själva armbandet är befintlig hårdvara som Civil Rights Defenders har köpt in och modifierat.

”När du drar i larmet går det till oss och lokala personer på plats. Men vi har också möjlighet att gå ut via sociala medier och berättat att X nu är utsatt för en attack. Inom ett par minuter kan hela världen få veta det”, säger Robert Hårdh.

Robert Hårdh är chef för människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. Foto: Ulf Palm.

Förhoppningen är att produkten ska göra världen lite säkrare för utsatta människorättsförsvarare. Hittills har Civil Rights Defenders utbildat ett 60-tal personer i hur överfallslarmet ska användas. En av dem är Vanja Calovic, chef för för organisationen MANS i Montenegro, som jobbar för att förhindra korruption och organiserad brottslighet i landet.

Hon lever under ständiga hot och har burit armbandet sedan starten 2013.

”Det ger mig möjligheten att meddela mina kollegor om något händer. Och det får mig att känna mig tryggare”, säger hon.

Hon lever under ständiga hot och har burit armbandet sedan starten 2013.

Men Robert Hårdh vill hitta fler lösningar för personer som Vanja Calovic. Han är därför i Silicon Valley, tillsammans med Civil Rights Defenders kommunikationsdirektör Hampus Stenberg, för att få idéer till nästa projekt.

De började åka hit förra året för att träffa potentiella partners och möjliga finansiärer. Bland annat vill de hitta samarbeten med techbolag kring Natalia Project, men också för ett nytt projekt som går under namnet Human Rights Innovation Initiative. Så småningom kan det bli aktuellt att ha en person här på plats.

”I vår kommer vi att lansera ett projekt som Postkodlotteriet sponsrar med nio miljoner kronor. Det går ut på att ta utmaningar som människorättsförsvarare har och åka runt till olika länder för att hitta lösningar till dem. Till hjälp kommer vi ha experter på olika områden, som näringsliv, utbildning, startups och mänskliga rättigheter”, säger Hampus Stenberg.

Organisationen Civil Rights Defenders, som grundades i en lägenhet i Stockholm 1982, var från början helt SIDA-finansierad. I dag kommer 70 procent av pengarna därifrån. Den resterande finansieringen bidrar företag, organisationer och privatpersoner med. Bland dem finns även amerikanska finansiärer, som affärsmannen George Soros och organisationen National Endowment for Democracy.

”Vi vill kunna verka mer oberoende. Vi har fördubblat omsättningen de senaste fyra åren och siktar på en liknande tillväxt de kommande åtta åren. Men till det behövs finansiering, säger Robert Hårdh.

Han har flera gånger fått frågan om det är lämpligt att en organisation som Civil Rights Defenders finansieras av företag, exempelvis H&M, som själva kan ha intressen i olika länder där mänskliga rättigheter utmanas.

”För ett framgångsrikt arbete kring mänskliga rättigheter måste vi alla samarbeta. Det viktigaste för oss är att säkra vårt oberoende och inte sätta oss i knät på en enskild givare. Icke-öronmärkta pengar kan vi använda effektivt där de behövs bäst och den insikten upplever jag som större hos företag än bland många andra givare”, säger Robert Hårdh.


Fakta Civil Rights Defenders

  • Grundades: 1982
  • Syfte: Att försvara mänskliga rättigheter, främst människors civila och politiska rättigheter.
  • Anställda: 45, cirka 100 partnerorganisationer på fyra kontinenter.
  • Verkar i: Huvudkontor i Stockholm, men finns i Östeuropa, Balkan, Sydamerika, Östafrika och Afrikas horn, Centralasien och Sydostasien.
  • Finansiering: Bland annat från SIDA, Svenska Postkodlotteriet, H&M, Open Society Foundations, National Endowment for Democracy, Oak Foundations och privatpersoner.
  • Omsättning: beräknas till 90 miljoner kronor i år.

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera