Hoppa till innehållet

Avito-ägare plöjer ner 380 miljoner i Uber-utmanare – aktien stiger

Vostok New Ventures investerar ytterligare cirka 380 miljoner kronor i den franska samåkningstjänsten Blablacar. Vostok har därmed investerat drygt 660 miljoner kronor i bolaget. Aktien stiger på beskedet.

Per Brilioth, vd Vostok New Ventures
Per Brilioth, vd Vostok New VenturesFoto: Niclas Ryberg

Börsbolaget Vostok New Ventures (NTL) är framförallt känt som storägare i den ryska Blocketkopian Avito. Men man är även storinvesterare i den franska samåkningstjänsten Blablacar.

Nu fördjupar man sitt engagemang i det Paris-baserade startupbolaget med en investering värd cirka 380 miljoner kronor (40 miljoner euro). Investeringen sker på samma värdering som Vostoks första investering i Blablacar, som skedde i september i fjol och uppgick till cirka 285 Mkr (30 miljoner euro). Vostok har därmed investerat drygt 660 miljoner kronor i det franska startupbolaget.

Blablacar är en av Frankrikes mest kända startupbolag.

Blablacar grundades 2006 av Frédéric Mazzella, Francis Nappez och Nicolas Brusson och har tills nu tagit in närmare 2,9 miljarder kronor (336 miljoner dollar) i finansiering.

Bolaget har vissa likheter med taxijätten Uber, men är mer inriktat på samåkning privatpersoner emellan än "professionella" taxiresor.

Efter transaktion kommer Vostok att äga 5,4 procent av bolaget.

Marknaden gjorde tummen upp för köpet. Vid 10:30-tiden under torsdagen hade Vostok New Ventures aktiekurs stigit med närmare 4 procent till 52,75 kronor.

”Blablacar är en sällsynt affärsmöjlighet med sin kombination av en affärsmodell med starka nätverkseffekter och global potential med fascinerande tillväxt på utvecklingsmarknader”, säger Per Brilioth, vd för Vostok New Ventures i en kommentar.

Han får medhåll från Björn von Sivers, ansvarig för investerarrellationer på Vostok New Ventures.

”Blablacar är en av Frankrikes mest kända startupbolag med 30 miljoner medlemmar i 22 länder. Samåkning på längre sträckor växer fort i utvecklingsländer som Ryssland och Indien där det är relativt dyrt att äga bil. Vi ser en oerhörd potential i dessa länder, som vi dessutom har stor erfarenhet av”, säger han.

Läs mer: Vostok och Naspers går in i bilsajt

Aktierna köps av Lead Edge Capital och Luxor Capital och betalning sker i form av nyemitterade aktier i Vostok genom en apportemission. Det totala värdeunderlaget uppgår till närmare 6,9 miljoner aktier i Vostok, vilket motsvarar cirka 8,5 procent av det utestående aktiekapitalet.

”Jag tror att detta är en utmärkt affär för oss eftersom Blablacar har en stor tillväxtpotential kombinerat med en hög mognadsgrad på deras europeiska verksamhet, vilket ger i en attraktiv risknivå”, säger Per Brilioth.

Förvärvet måste godkännas vid Vostoks bolagsstämma den 5 augusti.

Med hänsyn till att en av de teckningsberättigade i apportemissionen, Luxor Capital, är huvudägare i Vostok, har styrelsen avgett en särskild redogörelse över förvärvet. Styrelsen har även inhämtat en så kallad fairness opinion från Pareto Securities AB som stöd för värderingen och sin redogörelse.

Läs mer: Vostok New Ventures nobbade Naspers Avito-bud

Givet att bolagsstämman röstar i enlighet med styrelsens förslag beräknas depåbevis för de nya aktier som ges ut i emissionen tas upp till handel på Nasdaq Stockholm omkring den 10 augusti 2016. 

Vostok New Ventures är idag främst känt för sitt ägande i den svenskgrundade, ryska Blocketkopian Avito som utgör cirka två tredjedelar av bolagets portfölj. Vostok New Ventures äger drygt 13 procent av Avito.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera