Hoppa till innehållet

Avito-grundarna investerar i app som tar hand om ditt skräp

När Avito-grundaren Filip Engelbert behövde bli av med bråte blev han tipsad om Tiptapp. Nu har han, Lundin Petroleums tidigare vd och flera andra investerat 10 miljoner kronor i tjänsten.

Avitos grundare Jonas Nordlander (tv) och Filip Engelbert i Moskva.
Avitos grundare Jonas Nordlander (tv) och Filip Engelbert i Moskva.Foto: Joey Abrait

Under senhösten 2015 fick vännerna och it-entreprenörerna Anders Lövbrand, Tim Bjelkstam (NTL), David Höök och Fredric Rylander en idé om att lansera en handelstjänst som kapitaliserar på varor som människor ”vill bli av med”.

Resultatet blev appen Tiptapp (NTL).

”Primärt vill vi inte tjäna pengar på det som är dyrt eller går att prismaxa, som andra marknadsplatser som Blocket, Ebay eller Tradera gör. I stället ska vi ta tillvara på det som har ett ringa eller negativt värde. Vi tror att det alltid finns någon som ser ett värde i det du vill bli av med”, säger medgrundaren Anders Lövbrand.

Sedan starten i våras har appen laddats ner omkring 20 000 gånger. Och i dagsläget har Tiptapp ett par tusen aktiva användare. Nu har man även en rad namnkunniga delägare.

Filip Engelbert blev lyrisk över hur effektivt det var

I somras tog bolaget in 10 miljoner kronor i en första såddrunda. Bland investerarna finns Avito-grundarna Jonas Nordlander (NTL) och Filip Engelbert (NTL), liksom den tidigare Blocket-vd:n Pierre Siri (NTL) genom investmentbolaget Merro. Även Ashley Heppenstall (NTL), Lundin Petroleums tidigare vd, och tech-investeraren Per Brillioth (NTL), vd för Vostok New Ventures (NTL), medverkade i rundan.

Grupperingen är snarlik den som stod bakom sommarens investering i Lendify på totalt 70 Mkr.

Avito-grundaren Filip Engelbert fick upp ögonen för Tiptapp när han behövde göra sig av med skräp på Lidingö utanför Stockholm.

”Filip Engelbert sprang på Tiptapp på en rekommendation, och blev lyrisk över hur effektivt det var när de behövde bli av med byggskräp och hörde av sig till grundarna”, säger Jonas Nordlander.

Läs även: Avito-grundaren talar ut om dusterna med Kinnevik

I appen kan användaren välja mellan tre sätt att bli av med något: att betala för att få varan bortfraktad, att skänka bort den, eller att försöka få den såld. Varan i fråga kan vara allt från en trasig cykel till en säck med löv, menar Anders Lövbrand. Betalningen sker samtidigt via appen, där bolaget tar 10 procent av priset som sin ersättning.

De 10 miljoner kronor som bolaget sammanlagt fick in efter investeringsrundan ska därför spenderas på klassisk marknadsföring, men också förbereda en reell expansion till fler städer i Sverige och andra marknader i Europa.

”Vi tittar på marknader som ligger oss kulturellt nära. Där människor har liknande ambitioner som svenskar och vill ha ordning och reda hemma. Vår tjänst är perfekt i storstäder där folk ofta bor trångt och saknar bil.”

Han nämner bland annat Storbritannien, Schweiz, Belgien och de nordiska länderna som attraktiva alternativ.

Läs även: Avito-grundarna med när Lendify tar in 70 Mkr

Men en eventuell etablering i Ryssland – som de nya investerarna Jonas Nordlander, Filip Engelbert och Per Brilioth alla har en stark koppling till efter framgångarna med Avito – verkar ligga längre fram i tiden.

”Det skulle kunna vara intressant, men vi har inte lagt något särskilt fokus på Ryssland. Jag tror att vi i det här tidiga skedet kan för lite om landet och tycker att marknaden där är för omfattande och spretig, bland annat när det kommer till språket”, säger Anders Lövbrand.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera