Hoppa till innehållet

Avito-grundarnas bästa entreprenörstips

Jonas Nordlander och Filip Engelbert har byggt ett av de mest värdefulla bolagen i den svenska internethistorien: Avito. Nu delar de med sig av sina bästa tips till de som vill göra en liknande resa.

Filip Engelbert och Jonas Nordlander, grundare av Avito.
Filip Engelbert och Jonas Nordlander, grundare av Avito.

I höstas sålde huvudägaren Kinnevik sin andel i den ryska Blocket-kopian Avito till Sydafrikanska Naspers. Affären värderade hela Avito till 22,5 miljarder kronor. Grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert passade också på att sälja av en del av sina aktier till ett värde om 1,4 miljarder kronor.

Läs mer: Avito-ägare bygger Mellanösterns Hemnet

När affärsinkubatorn Sting anordnade eventet Sting Day i Stockholm under torsdagen delade de två Avito-grundarna med sig av sina bästa entreprenörstips. Att de grundade bolaget tillsammans och har lyckats komma överens med varandra ser de som en viktig framgångsfaktor.

Vi går ut och dricker med dem vi anställer

”Vad som gjorde oss framgångsrika? När vi tittat runt på andra bolag som vi investerat i och när vi pratat med investerare så har vi sett en sak: Om man har ett team av två, tre eller till och med fyra grundare som kompletterar varandra så är sannolikheten för att lyckas mycket högre än om det bara är en grundare”, säger Jonas Nordlander.

En annan framgångsstrategi har varit att lyckas anställa rätt personer, och att snabbt göra sig av med fel personer på ett bra sätt. 

”Vi har lagt otroligt mycket tid på att anställa rätt personer. Vi går ut och dricker med dem. Vi testar dem, tar in dem i möten där de verkligen ser vad som går bra och inte går bra i bolaget”, säger Jonas Nordlander och fortsätter:

”Man behöver också skiljas från nära vänner som varit viktiga för bolaget men som inte kan ta nästa steg. Att då skiljas på ett sätt så man kan ta en öl månaden efter är viktigt. Det är en del i vår framgång.”

Läs mer: Avito-grundarna går in i Apotea

En annan del handlar om att ta in kapital. Avito har behövt ta in stora mängder externt kapital för att bygga upp sin verksamhet. Dessutom har duon de senaste åren själva blivit allt mer aktiva som privatinvesterare och lärt sig hur man bör – och inte bör – göra.

När det finns pengar på bordet – ta dem

”Det finns några problem jag ser när bolag reser pengar. Man kan inte komma till en investerare som mig eller Jonas och visa en affärsplan och fråga, ’Ser det här bra ut?’ Man ska inte ta med sina funderingar till investerarna på det sättet”, säger Filip Engelbert.

Att ta in för lite pengar är ett annat misstag som de anser att många entreprenörer begår.

”När du är ute och reser pengar måste det vara tillräckligt för att klara 18 månader och man ska påbörja nästa runda efter 12 månader. En av våra första investerare var Adolf Lundin. Han hade ett väldigt enkelt råd till oss: ’När det finns pengar på bordet – ta dem’”, säger Filip Engelbert.

Läs mer: Northzone gör miljardklipp i Avito

Jonas Nordlander berättar att en viktig strategi för dem när de byggt upp Avito har varit att satsa stort varje gång de testat något nytt.  

”När man nått en punkt när man vet vad man gör och kan mäta det så är det värsta man kan göra att underinvestera. Ett koncept som vi har använt i de länder där vi har etablerat oss är att sätta en stor summa pengar på det. Om man då misslyckas vet man med säkerhet att det inte fungerar och slipper osäkerheten”, säger Jonas Nordlander.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera