Hoppa till innehållet

Axfood ratar uppköp - laddar för e-handelsoffensiv

Börsjätten Axfood har förhandlat om att köpa både Mathem och Linas Matkasse, kan Di Digital avslöja. Men priset har varit för högt. Nu laddar koncernen istället för en egen e-handelssatsning.

Axfoods vd Anders Strålman utmanar på nätet
Axfoods vd Anders Strålman utmanar på nätetFoto: Claes-Göran Flinck

Livsmedelssektorn var länge förskonad från e-handelns knivskarpa konkurrens. Men de senaste åren har en rad uppstartbolag som Mathem och Linas Matkasse knaprat åt sig en vaxande del av livsmedelskakan.

I fjol växte livsmedelshandeln på nätet med hela 40 procent, till drygt 4 miljarder kronor, enligt HUI. Mycket pengar kan tyckas, men endast 1,5 procent av branschens årliga omsättning på drygt 280 miljarder kronor.

Som jämförelse kan nämnas att ett av åtta klädesplagg och en fjärdedel av all hemelektronik numera säljs på nätet.

Om 20 år har minst 40 procent av livsmedelshandeln flyttat ut på nätet

Mathem är idag störst på nätet, med 720 Mkr i omsättning under 2015 och ambitionen att passera miljardstrecket i år. Nummer två bland utmanarna är Linas Matkasse, följt av börsnoterade Mat.se och matkassebolaget Middagsfrid samt en rad mindre bolag.

Läs mer: Mathems lyxiga växtvärk - tvingas avvisa sena kunder

Bakom Mathem står en rad kända investerare som H&M:s vd Karl-Johan Persson, den danska modekungen Anders Holch Povlsen och riskkapitalbolaget Verdane Capital.

”Om 20 år tror jag minst 40 procent av livsmedelshandeln har flyttat ut på nätet”, säger Staffan Mörndal, partner på Verdane, som är Mathems största ägare.

Han uppger att nätaktörer redan kapat åt sig en tredjedel av livsmedelsmarknaden i delar av London. Där har matbutiker i många fall ersättas av bagerier och delikatessbutiker.

Staffan Mörndal beskriver entusiastiskt hur Mathem byggt gigantiska plocklager i Stockholm och Göteborg. På golvet tar medarbetarna emot automatiserade order i hörlurar. De har därmed bägge händerna fria till att plocka varor i speciella vagnar. Allt lastas in i skåpbilar i en rationell ordning – med första leveransen längst ut.

Läs mer: Mat.se mumsar marknadsandelar

”Vi har fått ner leveranskostnaden till cirka 10 procent av varans pris”, säger han. Mathems uttalade mål är en börsnotering inom ett par år. Men enligt Di Digitals uppgifter har börsjätten Axfood förhandlat om att köpa både Linas Matkasse och Mathem i olika omgångar.

”Priset har varit för högt”, säger Axfoods vd Anders Strålman, utan att vilja gå in på fler detaljer än så.

Läs mer: Norska ägare kliver in i Linas Matkasse

Axfood ser nu ut att vilja bygga sin egen e-handelsaffär från grunden. Sedan april i fjol har man bedrivit ett e-handelsprojekt som gått ut på att låta några hundra Axfoodanställda beställa mat från tre utvalda Hemköp- och Willysbutiker i Stockholm och Göteborg.

”I maj är det dags för en skarp lansering på två Willys och en Hemköp i Stockholm och en Willys i Göteborg”, avslöjar vd Anders Strålman.

Vi är duktiga på logistik och vet när det är dags att byta upp oss

Han beskriver hur Axfood hittills investerat 50 Mkr i e-handelssatsningen, bland annat genom att bygga en egen teknisk plattform som sitter ihop med bolagets affärssystem.

”Vi ska kunna skala upp till fler butiker. Men det tar nog 3-5 år innan det blir lönsamt”, säger Anders Strålman.

Han vill inte säga när det blir aktuellt att bygga egna plocklager. Men Axfood har redan bestämt vilken omsättning som ska till för att man ska storinvestera i ett mer effektivt system.

”Vi är duktiga på logistik och vet när det är dags att byta upp oss. Med det är nog minst 3-5 år bort”, säger han.

Axfood är väl positionerat för en sådan satsning. Man äger grossisten Dagab och driver Axfood Snabbgross, med 22 storbutiker som säljer till restauranger och mackar. Axfood är även underleverantör till Mathem och står faktiskt bakom packandet av matkassarna åt både Linas Matkasse och Middagsfrid.

Man får visserligen se upp för Coop, Bergendahls (med sitt Citygross) och Ica Gruppen, som alla egna satsningar på e-handel i butik. De aktieanalytiker som Di Digital talat med menar dock att Coop och Bergendahls inte har den finansiella position som krävs för att driva marknaden.

Börsjätten Ica Gruppen, som är störst på marknaden, har andra problem. Deras e-handelsplattform används visserligen redan av 160 av landets 1 300 Ica-butiker. Men de aktieanalytiker som Di Digital talat med är skeptiska till Icas möjligheter att ta nästa steg och bygga egna plocklager. Det skulle kannibalisera på Icas självständiga handlare, heter det.

Till saken hör att marknaden just nu tror mer på Axfood. Det senaste året har Axfoods aktiekurs stigit med 25 procent medan Icas har backat 13 procent.

Läs mer: Genombrott för matvaror på nätet 2015

Anders Svensson, vd för Ica Sverige, har dock en annan syn.

”Vi har stor respekt för alla konkurrenter, inklusive de nya. Men plocklager med automatiseraringar är inget nytt. Vi nyttjar befintlig infrastruktur och drar inte på oss stora fasta kostnader”, säger han.

Han betonar att Ica har den bästa geografiska täckningen i Sverige och uppger att man kan plocka ihop varor som hämtas i butik eller körs hem på ett kostnadseffektivt sätt. Men om marknaden når kritisk massa står även Ica redo med en hemlig plan om att öppna egna plocklager.

”Vi har tittat på specifika lokaliseringar där vi på kort varsel kan etablera ett centrallager. Om vi gör något börjar det som test i Stockholmsområdet”, säger han utan att vilja avslöja fler detaljer.

Läs mer: "I USA är det Amazon som utmanar livsmedelsjättarna"


Livsmedelshandeln:

Växte med 4 procent till 283 miljarder kronor 2015.

Livsmedel på nätet:

Växte med 40 procent till drygt 4 miljarder kronor 2015. Det är cirka 1,5 procent av all livsmedelshandel. Middagslösningar växte med 26 procent och lösplock med 55 procent.

E-handeln generellt:

E-handeln växte med 19 procent till 50 miljarder 2015 och står nu för 7 procent av den totala detaljhandeln. Penetrationen varierar dock mellan sektorer. Exempelvis säljs hela 23 procent av all hemelektronik, och 13 procent av alla kläder och skor numera på nätet.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera