Hoppa till innehållet

Bambora shoppar e-handelslösningar i Australien

Världens största startup Bambora expanderar och köper bolag i Australien. ”Förvärvet är ett steg på vägen mot expansion in i Stillahavsregionen”, säger Bamboras vd Johan Tjärnberg till Di Digital.

Johan Tjärnberg, Bamboras vd.
Johan Tjärnberg, Bamboras vd.Foto: Oskar Omne

Bolaget som Bambora köper är australiska IP Payments som erbjuder betalningslösningar för e-handel genom molnbaserade tjänster. Johan Tjärnberg kan inte avslöja den exakta köpeskillingen.

”Men det ligger i hundramiljonersklassen”, säger han.

Johan Tjärnberg pekar ut Stillahavsregionen som intressant, inte minst ur ett e-handelsperspektiv. Bambora har tidigare haft verksamhet i Australien men då har det varit fokus på fysiska affärer.

”Nu kan vi erbjuda en multikanalslösning som vi kan erbjuda i andra delar av Asien”, säger Johan Tjärnberg.

Var det en slump att det blev Australien?

”Nej, den australiska betalmarknaden är lik den som finns i norra Europa och väldigt mogen.”

Bambora erbjuder produkten Bambora one, en lösning som ska fånga alla delar av fysiska betalningar i en och samma produkt. Målsättningen för bolaget på sikt är att kunna leverera all betalningsinfrastruktur som en handlare behöver såväl fysiskt som digitalt.

Inom de närmsta tolv månaderna siktar Bambora på att ta sig in i ytterligare länder i regionen.

”Då är det främst e-handeln, som är gränslös, som vi siktar på.”

Blir det ytterligare förvärv?

”Det är mer troligt att vi kommer att växa organiskt. Vi har en otroligt skalbar plattform och teknik som gör att vi kan ge oss in på nya marknader.”

I maj lanserades Bambora av riskkapitalbolaget Nordic Capital vars åttonde fond köpt en rad betalföretag och sedan slagit ihop dem till Bambora. Johan Tjärnberg har i en tidigare intervju med Di Digital kallat Bambora för ”världens största startup”, då bolaget från början hade över 400 anställda och en omsättning på över en miljard kronor.

I Norden finns det flera andra betaltjänstföretag som till exempel Klarna, Izettle och Trustly.

”Jag tror att vi triggar varandra. Många undrar om det finns plats för oss alla men vi, Klarna, Izettle och de andra bolagen är väldigt internationella och har en stor marknad. Att flera lyckats så bra bevisar att Norden står starkt inom fintech och betallösningar.”

Är det inte för mycket pengar som flödar in i sektorn?

”Inom Europa finns det drygt 500-600 startups som har försökt etablera sig inom betallösningar. Men i Norden har vi kommit mycket längre i utvecklingen och marknaden är mer mogen än i övriga Europa vilket gjort att vi lärt oss mer och kunnat ta utvecklingen ett steg längre.”

Hur ser ni på bankerna och mer traditionella aktörer, är de konkurrenter?

”Jag tror att vi kompletterar varandra där aktörer som oss kan bidra med innovation.”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera