Annons
Bambuser-grundarna Måns Adler och Jonas Vig.

Bambuser får pengar av Google

Stora stölder drabbar bitcoin-utmanaren

Två av Sportamores grundare, Joakim Fredman och Johan Ryding.

Kursraketen Sportamore faller på rapport

Johan Tjärnberg, vd och grundare för betalbolaget Bambora som nyligen såldes för 14 miljarder kronor till franska Ingenico.

Bamboras vd: ”En otrolig saga för ett svenskt bolag”

Johan Tjärnberg, vd på Bambora, och Fredrik Näslund, partner på Nordic Capital och styrelseledamot i Bambora. Foto: Nordic Capital

Nordic Capital om miljardaffären: ”Hade gärna ägt Bambora längre”

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Bambuser får pengar av Google

Bambuser-grundarna Måns Adler och Jonas Vig.
Bambuser-grundarna Måns Adler och Jonas Vig. Foto: Miriam Olsson Jeffery
Det svenska videobolaget Bambuser får finansiering av Google. Bambuser är ett av totalt 128 projekt som får pengar från Googles nya fond, Digital News Initiative. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenska Bambuser har varit en av föregångarna inom livevideo. Bolaget drog igång redan 2007 men har på senare år främst fokuserat på företagsmarknaden och aldrig nått samma breda genomslag som senare konsumenttjänster som Periscope. 

I december släppte Bambuser dock konsumentappen Birdplane med stora likheter med till exempel Periscope.

“Vi har för tillfället inga omedelbara planer på att ta in mer externt kapital för att finansiera utvecklingen av Birdplane, men vi utesluter det inte som en möjlighet framöver för att accelerera tjänsten”, sa Jonas Vig till Di Digital då.

Nu står det klart att Googles nya fond Digital News Initiative, som ska stötta digital utveckling inom medieindustrin, kommer att sponsra Bambuser. Pengarna kommer utan motkrav från Google och är ett rent finansiellt bidrag till produktutveckling.

"Vi får en större finansiering från Google för att vidareutveckla möjligheten att koppla ihop nyhets- och mediebolag med konsumenter för att få visuella realtidsuppdateringar kring ett specifikt ämne", säger Jonas Vig.

"Produktutvecklingen bygger vidare på vår kärnplattform som kommer möjliggöra för vem som helst att bygga in världsledande teknologi för live videostreaming i sina egna appar."

Läs mer: Bambuser: "Ingen har nailat livevideo än"

Totalt är det 128 medieorganisationer och startups i Europa som får dela på drygt 250 miljoner kronor från fonden. I Sverige är det fyra projekt som får totalt 6 miljoner kronor från fonden. Vilka bolag, utöver Bambuser, som får pengar av Google har ännu inte kommunicerats.

Bambuser har tidigare tagit in drygt 20 miljoner i riskkapital från bland annat nyhetsbyrån Associated Press, AP.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post