Hoppa till innehållet

Bambuser: ”Ingen har nailat livevideo ännu”

Redan 2007 lanserade svenska Bambuser sin tjänst för livevideo. Åtta år senare köpte Twitter upp Periscope och sprang raskt om. Nu är Bambusers grundare i Silicon Valley för att knyta kontakter. "Vi är inte här för att sälja bolaget", säger vd Jonas Vig. 

Bambuser-grundarna Måns Adler (till vänster) och Jonas Vig.
Bambuser-grundarna Måns Adler (till vänster) och Jonas Vig.Foto: Miriam Olsson Jeffery

(Di Digital / San Francisco) Vi ses i området Marina i San Francisco. Bambuser-grundarna Måns Adler och Jonas Vig har under de senaste tre månaderna bott i varsin lägenhet här i närheten. Snart är det dags för dem att åka hem till Sverige igen.

”Det är väldigt odramatiskt egentligen. Det är en sak att sitta i Sverige och en annan sak att vara här på plats. För oss var det naturligt att åka hit med tanke på hur marknaden har utvecklats under året. För att göra oss en del av den konversationen”, säger vd Jonas Vig. 

Även om han använder ordet odramatiskt så har utvecklingen på marknaden för livevideo varit minst sagt dramatisk. Appen Periscope köptes upp av Twitter i februari, innan tjänsten ens hade lanserats, och har i dag tio miljoner användare. Samma hajp gäller för den konkurrerande tjänsten Meerkat, som har ridit på Periscope-vågen, men inte alls har samma höga användarantal.

Jonas Vig beskriver utvecklingen som en andra våg av livevideo.

”Vi var del av den första vågen. När vi startade Bambuser var det en ny teknologi”, säger han.

”Jag tycker att det är så med alla teknologier. Först kommer tekniken för att visa vad man göra och sedan kommer nästa våg när den faktiskt används”, säger Måns Adler, som i dag inte är operativ i Bambuser, men är med i styrelsen och här för att hjälpa till att knyta kontakter.

Bambuser var en pionjär på området och testade sin teknik första gången redan 2007. Det var helt andra tider då och datatrafik var dyrt.

”Då laddade folk ner appen och såg sig själva sända live i datorn. Problemet var att man inte riktigt visste var livevideoströmmen tog vägen och det fanns ett tomrum där under några år”, säger Måns Adler, som syftar på att sociala medier var i sin linda och att innehåll inte delades på samma sätt.

I dag är situationen en annan och Periscope har, med hjälp av ägarbolagets Twitters muskler, skapat ett nytt användarbeteende för livevideo. 

”För oss är det roligt att se utvecklingen nu. Vi tog ett steg tillbaka från konsumentmarknaden för att bygga en företagsplattform som vi så småningom ska kunna tjäna pengar på. Men Periscope har nu bekräftat det vi trodde skulle hända”, säger Jonas Vig.

Vi tog ett steg tillbaka från konsumentmarknaden. Men Periscope har bekräftat det vi trodde skulle hända.

Utvecklingen har också varit en ögonöppnare för Bambuser-grundarna, som förstod att de måste vara en del av konversationen här i Silicon Valley. De har träffat både Periscope och Meerkat på plats, och andra viktiga aktörer som Facebook, för att sätta sig in i deras strategi.

Det är lätt att tro att de skulle bli nervösa av Periscopes framfart, men Jonas Vig hävdar motsatsen. Han tycker att det har gett en nytänding och tror att det att det finns stora möjligheter för fler spelare på marknaden.

”Inom andra nisher finns det en uppsjö av spelare som har tiotals, eller till och med hundratals miljoner användare, men som ändå inte dominierar ett space. Jag skulle säga att det inte finns någon som har nailat livevideo än”, säger han.

Måns Adler håller med. Han har jobbat mycket med att missionera kring livevideons betydelse, särskilt för att nå ut med vad som händer i utsatta områden runtom i världen, och tycker han att Periscopes utveckling är positiv. Men Meerkat är han inte lika imponerad av.

“Jag kan bli irriterad på att tjänsten är dåligt integrerad tekniskt. Den har så lång latens mellan en som sänder och en som tittar. De säger att de gör något de inte gör”, säger Måns Adler.

I framtiden kommer vi att spela in video direkt i molnet och inte lokalt i en pryl, tror Måns Adler.

”Klippen behöver ligga på nätet så att du kan få dem dit du behöver. Utvecklingen går också mot att video är i bakgrunden för en chatt. Eller som på Snapchat, där bilden är i bakgrunden för en konversation”, säger han.

Bambuser satsar som sagt huvudsakligen på sin företagslösning och riktar sig främst till medie- och nyhetsföretag. Enligt Jonas Vig har Bambusers teknologi installerats på över 40 miljoner mobiler sedan starten. De senaste två åren har bolaget lagt väldigt lite tid tid på att utveckla sin konsumenttjänst, men de båda grundarna är förtegna om vad som kan bli aktuellt i framtiden.

”Vi tittar på fler vertikaler. Det som är kul nu är att vi har byggt en plattform som är relativt flexibel och vi kan bygga nya produkter på”, säger Jonas Vig.

I dag använder över 100 bolag och organisationer Bambusers nya plattform Iris, som lanserades i mars i år, och kunderna finns i Norden, Centraleuropa och Sydamerika. Ett exempel på vad kunderna kan göra med Iris är att deras läsare och användare kan spela in livevideo direkt i deras appar. 

Bambuserapp

”Vi kan erbjuda något som är disruptivt i en bransch (mediebranschen) som behöver det, och där de kan bygga engagemang mellan publishers och publik”, säger Jonas Vig.

Företagslösningen genererar intäkter och bolaget lever också på riskkapital från befintliga investerare, men hur mycket pengar det handlar om vill de båda grundarna inte säga. De har även pratat med investerare i Silicon Valley, vilket skulle kunna vara en väg framåt för bolagets tillväxt.

När det gäller en eventuell försäljning har det än så länge inte varit aktuellt, även om det funnits intresse.

”Det är så mycket som ska stämma om man säljer ett bolag. Det ska kännas rätt människor i mellan, köparna ska ha rätt produkt och rätt mission. Pris, pengar och aktieägare ska vara rätt. Det är ett helt spektrum av saker som ska klaffa”, säger Måns Adler.

”Det är inte därför vi är här, för att sälja bolaget”, hävdar Jonas Vig.


Bambuser

  • Grundare: Jonas Vig och Måns Adler
  • Startades:  i maj 2007
  • Anställda: 15 personer i Stockholm och Åbo
  • Finansiering: Såddinvestering på 15 miljoner kronor från Kistefos VC och Associated Press, 2008. En ytterligare finansieringsrunda 2013 från Associated Press, summa okänd.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera