Hoppa till innehållet

Bäst 2015 enligt Di Digital

Vilka var de mest glädjande nyheterna, de godaste exemplen och de mest lovande trenderna under 2015? Di Digital-redaktionen lyfter fram de positiva godbitarna ur årets nyhetsskörd från teknik-, internet- och startupsektorn. 

Viktor Ström, Josefin Jakobsson, Daniel Goldberg, Howard Riminton, Jonas Leijonhufvud, Mimi Billing
Viktor Ström, Josefin Jakobsson, Daniel Goldberg, Howard Riminton, Jonas Leijonhufvud, Mimi BillingFoto: Jesper Frisk

Daniel Goldberg: Det svenska spelundret

Activision Blizzards köp av King innebär att miljarderna fortsätter rulla in i den svenska spelindustrin. Sannolikt är det bara en tidsfråga innan pengarna, åtminstone delar av dem, hittar tillbaka till nya, spännande startupbolag. Och aldrig har det väl funnits en bättre och mer kreativ grogrund att satsa pengar i.

Branschveteraner som Tommy Palm (Resolution Games), Alexander Ekvall (Snowprint Studios) samt Ben Cousins och David Goldfarb (Outsiders) har dragit igång nya, ambitiösa projekt med stort kapitalbehov.

Samtidigt är den svenska indiespelscenen starkare än någonsin med hyllade spelskapare som Jonathan “Cactus” Söderström (Hotline Miami 2) och Erik Svedäng (Else Heartbreak), världskändisar i branschen men ännu okända för en bred publik. Kanske filar någon av dem redan på det som kommer bli nästa miljardsuccé a’la Minecraft.

Läs även: Nu säljer Sverige mer spel än el

Jonas Leijonhufvud: Swedbank Robur Ny Teknik

Med en uppgång på 46 procent i år (per den 15 december) är aktiefonden Swedbank Robur Ny Teknik årets bästa Sverigefond. Men det är få som vet eftersom den kategoriseras som en branschfond.

Fonden har prickat nästan alla it-kometer på börsen.

Fonden har prickat nästan alla it-kometer på börsen, inklusive Starbreeze, Mycronic, IFS och nykomlingen Stillfront. Förvaltarna Carl Armfelt och Erik Sprinchorn är värda att ha koll på - kanske ta rygg på om man tror på fortsatta uppgångar för börsens mest välskötta it-bolag.

Mimi Billing: Startupsektorns svar på flyktingkrisen

Närmare en miljon människor uppskattas ha flytt över Medelhavet för att ta sig till Europa i år. Cirka 190 000 är antalet som har sökt asyl i Sverige. De svenska myndigheterna säger att de går på knäna.

Men det finns ljusglimtar. Digitala initiativ för att förenkla för de nyanlända har avlöst varandra under hösten. Apparna Lingio och Welcome! vill hjälpa asylsökande med integration och språkkunskaper. Organisationer som Refugee Tech och Openhack vill skapa lösningar på de problem som nyanlända stöter på. 

Det är imponerande att se att många små aktörer har lagt ned mycket möda för att lyckas få ut tjänster som dessa. Det är för tidigt att säga om projekten kommer mynna ut i en lättare anpassning till ett liv i Sverige. Oavsett det är initiativen glädjande i en tid då många frågar sig ”hur många flyktingar klarar Sverige?”.

Läs även: Welcome! Appen som ska minska utanförskapet

Viktor Ström: Norden har blivit Silicon Valley

2015 var året då Norden i allmänhet, och Sverige i synnerhet, fick internationellt erkännande som startup-region. Nästan varje vecka har det gått att läsa någon som försöker förklara varför det startas så många framgångsrika teknikbolag i Norden. Vare sig det är de långa vintrarna, det snabba bredbandet eller den snygga(!) befolkningen så är Norden i dag hetare än på länge.

Nästan varje vecka försöker någon förklara varför det startas så många framgångsrika teknikbolag i Norden.

2015 har över en miljard dollar investerats i svenska teknikföretag. En betydande del av det kommer från utländska investerare som fått upp ögonen för vår lilla avkrok. Allt fler entreprenörer har därmed fått möjligheten att försöka förändra världen, och några kommer att lyckas.

Miriam Olsson Jeffery: Techbolagen går i bräschen för längre föräldraledighet

I USA finns det inga 480 föräldradagar från en försäkringskassa att ta ut. Lagstadgad betald ledighet i Kalifornien är sex veckor, men i många stater är det kortare än så. Det är helt enkelt upp till företagen att ge sina anställda föräldraledighet, något som på de flesta håll lyser med sin frånvaro.

Men nu har flera tongivande techbolag tagit tag i saken. Netflix ger numera mammor och pappor möjlighet att vara lediga under barnets första levnadsår. Adobe har utökat ledigheten till sex månader. Facebook erbjuder fyra månaders ledighet globalt. Och nyligen gick svenskgrundade Spotify ut med att man betalar sex månaders föräldraledighet för sina anställda i alla länder världen över. Det är bara några exempel som förhoppningsvis kan få fler kvinnor att stanna kvar i näringslivet. Och fler pappor att vara lediga med sina barn.

Läs även: Youtube-chefen ryter till om föräldraledighet 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera