Hoppa till innehållet

Bekräftat: Spotify noteras i New York

Musikjätten Spotify bekräftar att man kommer att börsnoteras i New York. Bolaget uppges också välja en okonventionell metod när de tar klivet in på börsen.

Spotifys vd och ordförande Daniel Ek.
Spotifys vd och ordförande Daniel Ek.Foto: TORU YAMANAKA

Under fredagen kom uppgifter från CNBC att streamingjätten Spotify går till börsen någon gång under fjärde kvartalet 2017 eller första kvartalet nästa år.

Senare under kvällen kom ytterligare uppgifter då Bloomberg News kunde bekräfta att Spotifys väljer att noteras i New York, med hänvisning till bolagets talesperson Alison Bonny.

Uppgifter gör gällande att musikjätten väljer en okonventionell metod för att sälja aktier vid sin notering. Istället för att bjuda ut aktier till investerare på förhand via en nyemission kan Spotify bli det första stora bolaget som använder de nya reglerna för direktnotering på New York-börsen. Det innebär att inga nya aktier skapas utan att de befintliga ägarna säljer sina existerande aktier.

Läs mer: Spotify nobbar fler investeringsrundor

Direktnoteringen sparar mycket pengar som i normala fall skulle ha lagts på avgifter till ofta mer än dussintalet banker som annars hade deltagit i att sälja och fördela aktier inför en notering.

Metoden skulle även ge Spotifys storägare chansen att sälja sina aktier utan att först behöva spä ut sina innehav i bolaget.

”Aktier ger en utspädning, vilket är en ganska dyr form av kapital. Hittar man bättre villkor på låne- eller obligationsmarknaden är det möjligtvis att föredra”, har en person med insyn i riskkapitalbranschen tidigare sagt till Di Digital.

Spotify har i dag 50 miljoner betalande prenumeranter och CNBC rapporterar att bolagets tillväxt ligger på 43 procent. Musikbolagets värdering på 13 miljarder dollar, eller 115 miljarder kronor, motsvarar en ökning på drygt 50 procent sedan den senaste nyemissionen i mitten på 2015.

Sedan i fjol har Spotify genomfört totalt sju bolagsförvärv. Flera av dem syftar till att stärka streamingjättens musikrekommendationer, medan andra har att göra med musikrättigheter eller teknik som ska hjälpa bolaget värna sina prenumeranter.

Läs mer: Här är alla Spotifys uppköp

Storbankerna Morgan Stanley, Goldman Sachs och Allen & Co ska enligt uppgift agera rådgivare vid noteringen.

Mer om Spotifys notering i senaste Digitalpodden: 

https://embed.acast.com/digitalpodden/spotifyskoprad-fingerprintsusa-kopochbackingminds-perfekta-produkt

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes

TT/Di Digital

Artikeln har uppdaterats


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera