Hoppa till innehållet

Betalraketen Trustly omsätter 300 miljoner: ”Inga börsplaner i nuläget”

Det haussade fintechbolaget Trustly ökade sin omsättning med 63 procent i fjol. ”Vår pitch till e-handeln är att vi löser Europa”, säger Oscar Berglund.

Oscar Berglund tog över vd-jobbet på Trustly i fjol. Foto: Amanda Lindgren
Oscar Berglund tog över vd-jobbet på Trustly i fjol. Foto: Amanda Lindgren

Det tvåfaldiga Gasellbolaget Trustly såg tillväxten avta något under fjolåret. Ändå steg försäljningen med 63 procent till 306 miljoner kronor, enligt det färska bokslutet. Rörelseresultatet blev 27 Mkr.

”Det speglar fortsatt efterfrågan på produkterna från våra handlare och från konsumenterna”, säger Oscar Berglund, Trustlys vd.

Trustly (NTL) möjliggör betalningar och överföringar via bank, oberoende av betal- eller kreditkort. Transaktionerna sker inom loppet av några sekunder, även under kvällar och helger.

Trustly tar en andel av varje betalning från kunder som Boozt, Paypal och Transferwise.

”Vår pitch till e-handeln är att vi löser Europa. Med oss kan man sälja till fler än 400 miljoner europeiska konsumenter. Många av dem vill betala via sin bank”, säger Oscar Berglund.

Läs mer: ”En otrolig saga för ett svenskt bolag” 

En av Trustlys konkurrenter är det tyska bolaget Sofort, som sedan 2013 ägs av Klarna (NTL) i vad som uppgavs vara en miljardaffär.

Sverige är Trustlys enskilt största marknad men länder i det bolaget kallar för södra Europa står för 41 procent av omsättningen.

I fjol knöt bolaget till sig de svenska nischbankerna Nordnet och Avanza, vars användare därmed snabbt kan hämta pengar från konton i andra banker.

Just inom finanssektorn ser Oscar Berglund gott om utrymma för Trustly att förbättra den digitala betalningsprocessen.

”E-handlare har varit väldigt bra på att fokusera på kundupplevelsen. Hela flödet kring köp och betalning ska vara enkelt. En del finansaktörer har mer arbete att göra. Det vill vi gärna vara en del av”, säger han.

Betalmarknaden konsolideras i allt raskare takt. Nyligen köpte den franska börsjätten Ingenico det svenska betalbolaget Bambora för 14 miljarder kronor.

Men Trustlys huvudstrategi är att låta den egna verksamheten växa organiskt snarare än genom uppköp, enligt vd:n.

”Vi kan vara opportunistiska om vi ser något intressant. Men vår strategi är att växa organiskt i Europa och vara bäst på det vi gör, nämligen bankbetalningar”‚ säger Oscar Berglund.

Läs mer: Nordic Capital om miljardaffären: ”Hade gärna ägt Bambora längre” 

Under året ska Apples betalningslösning Apple Pay in på den relativt mogna svenska betalmarknaden. Trustly-chefen spår att tjänsten kommer att få begränsad inverkan på hur svenskar betalar via nätet.

”I fysiska affären kan Apple Pay nog ha en påverkan. Men det är inte lika uppenbart för mig att de kommer att ha en stor påverkan online i Sverige”, säger Oscar Berglund.

Planerar ni att gå till börsen?

”Nej, vi har inga sådana planer i nuläget.”

Är ni öppna för att ta in externt kapital?

”Vi har varit lönsamma i ett antal år och kunnat driva bolaget med egen kraft. I nuläget har vi inga planer på att ta in externt kapital, nej. Sedan är det förstås en ägarfråga.”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera