Hoppa till innehållet

Bil, buss eller autopilot? Sakerna Elon Musk (kanske) släpper på måndag

Efter Tesla-grundaren Elon Musks tweet om ett ”oväntat” produktavslöjande i nästa vecka spekuleras det vilt kring vad det kan handla om. Men är det produkten som är oväntad, eller bara själva tidpunkten?

Vad är det Elon Musk kommer att presentera på måndag? Di Digital redogör för några av Teslas planer.
Vad är det Elon Musk kommer att presentera på måndag? Di Digital redogör för några av Teslas planer.

Elon Musk är inte känd för att hålla tyst. När han lanserade konceptet om det supersnabba transportsättet Hyperloop 2013 hade han lagt ut ledtrådar om det under ett år innan. Därför ligger det nära till hands att det som avslöjas på måndag den 17 oktober är något Tesla- och SpaceX-grundaren har pratat om tidigare.

Det var i en tweet till sina fem miljoner följare som Elon Musk meddelade att det kommer ett oväntat produktavslöjande på måndag. Sedan dess har det gissats friskt om vad det kan handla om.

Förutom att inte kunna hålla tyst – vare sig det handlar om nyheter eller att ge svar på tal – är Elon Musk heller inte känd för att leverera i tid. De senaste fem åren har han missat 20 av sina utsatta planer för Tesla, och tio av målen med i genomsnitt ett år, enligt Wall Street Journal. Under det senaste kvartalet överträffade dock Tesla sina leveransmål och ökade antal bilar som lämnade fabriken med 70 procent jämfört med kvartalet innan.

Det skulle eventuellt också kunna ligga något i det angående vad Elon Musk ska presentera på måndag. För det är inte säkert att det handlar om något oväntat, snarare om att tidpunkten kanske är oväntad.

1. En gissning är avslöjandet handlar om nästa steg i lanseringen av Model 3, som först presenterades i april i år. Då sa Elon Musk att det kommer ett nytt stort event om bilen senare i år, där han ska prata om detaljerna.

Läs också: Här är Teslas nya bil

En sådan produktpresentation känns dock inte särskilt oväntad, förutom eventuellt tajmingen och om Tesla kommer att kunna producera fler bilar än väntat. Men målet att tillverka 500 000 bilar om året 2020 är redan högt satt med tanke på prognosen för det här året på 80 000–90 000 bilar.

2. När vi ändå är inne på bilspåret spekuleras det också i om Tesla ska visa upp en mindre, mer kompakt, stadsjeep på måndag. Den går under namnet Model Y och det är ingen hemlighet att Tesla jobbar på en sådan. Men inte heller det känns särskilt oväntat, dock tajmingen för det i och med att Tesla är mitt inne i lanseringen av Model 3.

3. Det tredje fordonsspåret är att Elon Musk ska visa upp en Tesla-lastbil eller en Tesla-buss - alltså två olika elfordon. Han berättade om dem i ett blogginlägg med rubriken ”Master plan, part deux” – en uppföljning av hans berömda blogginlägg om sin masterplan för Tesla från för tio år sedan.

Där skriver han att lastbilen och bussen är under utveckling och först ska visas upp under nästa år, vilket i så fall skulle vara oväntat att vi får se dem i år.

”Vi tror att Tesla Semi kommer ge en substantiell kostnadsminskning av lasttransporter, samtidigt som en ökad säkerhet och att de kommer vara roliga att köra”, skriver Elon Musk i blogginlägget.

4. En annan möjlig produktlansering är en uppdatering av autopiloten i Teslas bilar, nämligen version 2.0. Elon Musk visade upp den i Tesla Model S i april i år, och den ska bland annat kunna läsa stoppskyltar och känna av olika trafiksignaler.

5. Förutom fordon och autopilot så skulle även måndagens presentation kunna handla om något så märkligt som en ”ormladdare”, eller snake charger. Det är en laddare som själv letar sig in i en Tesla-bil och elbilstillverkaren släppte ett videoklipp med en prototyp av den i början av augusti i år. Men redan i december 2014 twittrade Elon Musk om ormladdaren, och om den är så revolutionerande och praktisk så att den skulle få en egen lansering är frågan.

uMM0lRfX6YI

Wall Street verkar inte särskilt exalterat över ett oväntat produktsläpp och Tesla-aktien fortsätter att tappa. Säkerligen också på grund av bolagets fusion med solpanelsbolaget Solarcity, som anses riskfylld. Båda bolagen bränner stora pengar och i samband med att Elon Musk twittrade om produktsläpp gick han också ut och sa att Tesla inte ska ta in något kapital under kommande kvartal. Något som möttes med förvånade reaktioner, då bolaget behöver pengar för planerade investeringar.

Vilken sådan investering det handlar om på måndagens produktsläpp återstår att se och listan över spekulationer kan göras lång. Hur, var och när det ska ska äga rum är fortfarande oklart. Men förväntningarna är höga, särskilt som det senaste projektet Elon Musk lanserade var att han vill kolonisera Mars. Kanske har han helt enkelt upptäckt en ny planet att befolka. Det skulle i så fall vara ytterst oväntat.

Läs också: Så vill Tesla-grundaren Elon Musk kolonisera Mars

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera