Hoppa till innehållet

Bitcoin, AI och mode vid Malmö demo day

13 bolag och drygt 40 investerare samlades på Malmö demo day. Bland bolagen fanns en AI-baserad hedgefond och ett företag som vill använda bitcoin-teknik för att göra internationella betalningar billiga.

Socialt mode. Felicia Åkerlind (tv) och Josephine Eskilsson representerade det sociala nätverket It's My Styl.
Socialt mode. Felicia Åkerlind (tv) och Josephine Eskilsson representerade det sociala nätverket It's My Styl.Foto: Fredrik Norrlid

Malmö demo day avslutade acceleratorprogrammet Fast Track Malmö som pågått de senaste fem månaderna. Under programmet har Minc stått för lokaler och affärsutvecklare, Malmö startups för ett nätverk av experter och ängelinvesterare, Invest in Skåne för den internationella kompetensen och Almi invest med en grundplåt på 200 000 kronor till vart och ett av de fem bolagen i Fast Track Malmö. 

Bland de pitchande bolagen fanns Century Analytics som vill bygga en modern hedgefond med hjälp av artificiell intelligens, spelteori och stora mängder historisk data. Bakom bolaget står bland annat pokerproffset och fagottspelaren Hugo Langeen.

”Vi är som bäst under en finanskris när det är panik och placerarna låter känslorna styra i högre utsträckning”, säger han.

Vi är som bäst under en finanskris.

Det senaste året har han och medgrundaren Niklas Höjman, som har en bakgrund på Goldman Sachs i London, tagit fram en algoritm som hjälper dem att fatta rätt beslut för att göra valutaaffärer.

"Med dagens ränteläge är det många fonder som får stänga ner och generellt går hedgefonder i Sverige extremt dåligt, så vår tajming är helt rätt”, säger Hugo Langeen. 

Sedan två månader tillbaka handlar man med sex miljoner kronor i eget kapital och fonden registreras inom kort hos Finansinspektionen.

”Fondvärlden som den ser ut i dag kommer att förändras väldigt mycket och vi tror att vi kommer att kunna leda den förändringen”, säger Hugo Langeen.

Hugo Langeen representerade bolaget Century.

Hugo Langeen representerade bolaget Century Analytics. Foto: Fredrik Norrlid

It’s My Styl bygger ett socialt nätverk för tonårstjejer där man vill låta användarna uttrycka sig själva utan att fokus ligger på utseende och kroppsideal.

”Tänk ett interaktivt Veckorevyn där trenderna kommer från crowdsourcing”, säger Josephine Eskilsson, en av bolagets grundare.

Hon säger att en stor del av bolagets målgrupp idag finns på Instagram, men har privata konton för att de inte alltid vill visa upp att de inte har de dyraste kläderna.

”Här handlar det om den personliga stilen och även om man inte har en stor blogg så ska användaren kunna få en bekräftelse som många unga letar efter”, säger medgrundaren Felicia Åkerlind. 

It’s My Styl grundades 2012 och nätverket har 50 000 medlemmar. Tidigare har grundarna tagit in 1,2 miljoner i en såddrunda, men nu håller man på och stänga en nyemission på mellan 4 och 5 miljoner kronor.

Läs mer: Affärsängel i Malmö bygger nätverk för kvinnliga investerare

Martin Dalsenius på Pling Payment.

Martin Dalsenius på Pling payment. Foto: Fredrik Norrlid

Pling payment använder sig av Bitcoins blockkedjeteknik för att göra små internationella valutatransaktioner billigare och snabbare än genom de traditionella kanalerna.

”Vår primära målgrupp är migrantarbetare och utbytesstudenter som regelbundet överför ett par tusen kronor. Med dagens system blir det väldigt dyrt att skicka så små summor”, säger Martin Dalsenius, en av bolagets grundare. 

Genom att knyta ett konto till Pling Payments app så ska användaren snabbt kunna överföra pengar till andra användare, antingen i den lokala valutan eller i bitcoin.

Bolaget håller på att koppla upp tjänsten i Latinamerika och Pakistan och enligt Martin Dalsenius kommer man att hålla transaktionsavgiften på 0,5 procent.

”Genom traditionella kanaler kan det kosta 10-20 procent att skicka små belopp. Vi vill hålla nere kostnaden och öka hastigheten på överföringarna”, säger Martin Dalsenius, som har en bakgrund i teamet som utvecklade Swish.

Läs mer: Malmö startar accelerator för att locka talanger

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera