Bitcoin-certifikat gör succé på Stockholmsbörsen

Driftavbrott stor risk för många företag SPONSRAT AV Coromatic

"Nonsensförklaringar om KNC-konkursen"

Så vill ex-piraten rädda mediehusen

Bitcoinkursen knäckte KNC Miner – ansöker om konkurs

Bitcoin-certifikat gör succé på Stockholmsbörsen

I maj i fjol lanserades de första börshandlade certifikaten för investeringar i bitcoin på Stockholmsbörsen. Åtta månader senare har de som var med från start dubblat värdet på sin investering.
Facebook
Twitter
E-post
Öka textstorlek

2015 var året då de etablerade bankerna började anamma blockchain, den teknik som ligger till grund för valutan bitcoin. Utvecklingen fick värdet på den virtuella valutan att återigen stiga mot skyarna, vilket gynnade hela den växande bitcoinbranschen.

Läs även: Nordea går med i blockchain-samarbete

Ett av bolagen som surfar på det stigande intresset är XBT Provider. Bolaget är ett systerbolag till KNC Miner, som bygger och driver serverhallar i Sverige, verifierar bitcoin-transaktioner och framställer nya bitcoin.

XBT Provider var först med att erbjuda ett börshandlat certifikat för de som vill investera direkt i bitcoin, utan att behöva vända sig till en särskild börs. I praktiken gör certifikaten det möjligt att spekulera i värdet på den virtuella valutan, på samma sätt som i olja eller guld.

Sedan lanseringen den 18 maj i fjol har värdet på bitcoin (och därmed certifikatens värde) stigit med 90 procent, från 233 till 444 dollar.

Certifikaten kallas för ETN:er (exchange trades note) och handlas sedan oktober i både kronor eller euro.

Alexander Marsh är vd på XBT Provider, ett systerbolag till bitcoin-företaget KNC Miner. Foto: Privat

”Det har gått bra! Många dagar har vi varit den mest omsatta ETN:en på Nasdaq Nordic. Och den som var med från start har sett sin investering dubbla i värde. Vi tror värdet på bitcoin kan dubbla igen under 2016”, säger Alexander Marsh, vd på XBT Provider.

Enligt honom har fler än 500 småsparare och institutioner investerat i någon av de två certifikaten ”Bitcoin Tracker SEK” eller ”Bitcoin Tracker EUR” sedan starten. Det förvaltade kapitalet är cirka 85 Mkr.

”Det är en bra start. Men vi hoppas att det förvaltade kapitalet ska vara 3-4 gånger så högt i slutet av detta år”, säger Alexander Marsh.

Rent tekniskt korrelerar värdet på certifikaten helt och hållet med värdet på bitcoin. Skillnaden är att XBT Provider tar ut en förvaltningsavgift på motsvarande 2,5 procent per år.

”Vi hoppas kunna sänka denna avgift framöver i takt med att courtagekostnaderna minskar på de etablerade bitcoinbörserna”, säger Alexander Marsh.

Han ger flera förklaringar till att värdet på bitcoin stigit under 2015.

”Bland annat har Europadomstolen sagt att bitcoin ska betraktas som en valuta och inte omfattas av moms. Vidare har tre nya reglerade bitcoinbörser registrerats i USA de senaste tre månaderna. De är Itbit, Coinbase Exchange och Gemeni, som startats av Winklevoss-bröderna. Totalt investerade världens riskkapitalbolag kring en miljard dollar i bitcoin-bolag under 2015”, säger han.

Den stora förhoppningen är nu att bitcoin och tekniken blockchain ska få en central position i internationella valutatransaktioner och överföringar av andra former av värdepapper.

”Det starkaste arbumentet för bitcoin är att systemet kan användas för att göra valutatransationer snabba och billiga. Det nuvarande systemet är helt förlegat. Bolag som Western Union kan ta 10 procent för överföringar till avlägsna länder. Även överföringar i väst kostar åtskilliga procent och tar ofta 3-4 dagar”, säger Alexander Marsh.

XBT Provider är sprunget ur den svenska bitcoinpionjären KNC Miner, som redan lockat till sig investerare som Creandum, Accel Partners och GP Bullhound. Bolaget hade en omsättning på 640 Mkr 2014. Resultatet var dock negativt, -30 Mkr, för verksamhetsåret som slutade den 31 december 2014.

Läs även: Bitcoinbrytarnas dolda skattgömma

Facebook
Twitter
E-post