Hoppa till innehållet

Bitcoinfloppen slår hårt mot Boden

KNC Miners konkurs hotar omkring 60 Mkr i årliga intäkter för Boden. Ändå fortsätter miljonsatsningen på nya datacenter. ”Ingen etableringsverksamhet innebär noll risk”‚ säger Länsstyrelsens Andreas Lind.

Node Poles vd Erik Lundström medger att Norrbotten gått miste om flera stora etableringar av datacenter de senaste åren.
Node Poles vd Erik Lundström medger att Norrbotten gått miste om flera stora etableringar av datacenter de senaste åren.Foto: Per Pettersson

Bitcoinbrytaren KNC Miners konkurs ger efterskalv lång bortom huvudkontoret i Stockholms innerstad. Tiotals miljoner kronor i årliga intäkter står på spel för kommun och leverantörer i Boden, där bolaget har 15 anställda.

KNC Miner utvinner sin kryptovaluta i fyra påkostade datacenter i Boden. Där har bolaget betalat omkring 8 Mkr per år i lokalhyra. KNC Miner har även betalat 6 Mkr per år för tillgång till det lokala elnätet, enligt Bodens energi.

Utöver det har KNC Miner köpt el av Vattenfall. Avtalet är enligt uppgift till Di Digital värt omkring 50 Mkr per år.

Alltså hänger sammanlagt omkring 60 Mkr i intäkter löst för kommunen och KNC Miners lokala kunder.

”Det var ett tråkigt besked vi fick fredags”‚ säger Andreas Lind, näringslivsansvarig på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Han påpekar dock att konkursen inte innebär att efterfrågan för datacenter drivna av förnyelsebar energi kommer att minska.

”Alla typer av etableringar av en ny bransch kommer att präglas av både framgångar och motgångar. Detta var en motgång för oss. Men vi vet ännu inte vad slutresultatet blir. Det finns ingen etableringsverksamhet som innebär noll risk”, säger Andreas Lind.


På KNC Miners datacenter i Boden arbetar 15 personer.

På KNC Miners datacenter i Boden arbetar 15 personer. Foto: Per Pettersson


Bitcoinbrytarens konkurs kom efter flera års arbete av kommunerna i Norrbotten för att etablera nya datacenter i regionen. Det skinande exemplet på en lyckad affär är Facebooks intåg i Luleå, där den första serverhallen öppnades 2013.

Bara i Boden har det kommunägda bolaget Bodens utveckling spenderat 23 miljoner kronor under 2014 och 2015 med syftet att ro datacenteraffärer i hamn.

Förutom KNC:s etablering har även det brittiska bolaget Hydro 66 öppnat en severhall i Boden, medan ytterligare en etablering har skett i Piteå.

De fyra i Norrbottenskommunerna har samtidigt gått miste om en ”mindre handfull” affärer med större internationella kunder enligt Node Pole, ett landstings- och kommunägt bolag som marknadsför kommunerna Boden, Piteå, Luleå och Älvsbyn som datacenterhub.

”Det är mycket på gång. Allt som börjar bli konkret inleds med sekretessavtal. Det är en stenhård sekretess. Kommer det ut vilket bolag det är stryks det från listan”, säger Erik Lundström, Node Poles vd.

KNC Miners konkurs lär inte föra med sig någon avtrappning i jakten på nya, tunga datakunder, enligt Andreas Lind på Länsstyrelsen.

”Vi är säkra på att behovet för datacenter finns även framgent. Konkursen är inte ett besked som påverkar datacenter som bransch, utan mer KNC Miner som bolag. Huruvida bitcoin är en idé som står sig över tiden vet vi inte ännu”, säger Andreas Lind.


KNC-ägaren: ”Vi hade inte koll på produkten”

Läs mer: KNC-ägaren: ”Vi hade inte koll på produkten”

Avitos grundare Jonas Nordlander och Filip Engelbert har förlorat kring 5 miljoner kronor på KNC Miners konkurs. Men Jonas Nordlander surar inte för det. ”Det är en del av leken”, säger Avito-miljardären.


Kommentar: "Nonsensförklaringar om KNC-konkursen"

Bitcoinjätten KNC Miner går i konkurs. Varken grundarna eller ägarna ger några vettiga svar om det plötsliga beskedet, skriver Daniel Goldberg.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera