Hoppa till innehållet

Blogg: Än är allt inte hopplöst förlorat

En ny undersökning har tittat på svenska folkets inställning till en rad konspirationsteorier och vidskepligheter. 404-bloggen ögnar igenom några konstiga frågeställningar och hittar lite välbehövlig uppmuntring. 

Dåliga tider för konspirationsteoretiker.
Dåliga tider för konspirationsteoretiker.Foto: CC BY 2.0 emigh på Flickr

Detta är ett inlägg från 404-bloggen, där Jack Werner skriver om digitala medier, digital kommunikation och källkritik. Följ honom på digital.di.se/404bloggen.


Det har sett mörkt ut på 404-bloggen, sedan den kom igång för en månad sedan.

Främlingsfientliga personer sitter och mäter ålder på flyktingbarn med ett partytricksverktyg, polariseringen mellan de som tror och de som inte tror på konspirationer är gigantisk och vi är psykologiskt hårdkodade att inte bry oss om att något som upprör oss är osant

Det är med andra ord på tiden att vi får lite goda nyheter till livs. Och tänk, just sådana presenterade i dagarna föreningen Vetenskap och folkbildning (VoF).

Som reaktion på att de ofta får frågan om hur vidskepliga och konspirationstroende svenska folket är, och då lika ofta saknat ett bra svar, har de nämligen låtit Demoskop fråga sin onlinepanel om vad de tror på. Totalt 1 113 svarade på frågorna, och resultatet är ett spännande litet spektra av föreställningar. Läs hela undersökningen här.

Innan vi går in på undersökningens slutsatser bör det nämnas något om dess trovärdighet. För det första vet vi inte hur svarsfrekvensen ser ut (forskaren i vetenskapsteori Christopher Kullenberg har ställt frågan öppet på Twitter men utan att än så länge få något svar), vilket kan betyda att vi inte riktigt vet hur pålitliga siffrorna är. För det andra är, som Rasmus Fleischer påpekar, vissa av frågorna illa ställda vilket betyder att dess svar blir mer eller mindre värdelösa. För det tredje delas de svarande upp i politiska kategorier, men där måste – som Anton Säll framhåller – underlaget vara så litet att det knappast kan vara representativt.

En annan liten brasklapp är att undersökningen är ganska kraftigt färgad av VoF:s närmast militanta motstånd mot allt pseudovetenskapligt – inklusive religion – och oproportionerligt stora irritation på biodynamik och Waldorf.

Att svenska folket inte delar den sistnämnda vreden illustreras tydligt av att hela 39 respektive 47 procent har svarat med en axelryckning på påståenden om biodynamik och Waldorf:

Undersökningen är delad på kors och tvärs, där de svarande redovisas i ålder, utbildningsnivå och partipolitiska sympatier. Kristdemokrater tror på helbrägdagörelse, Miljöpartister på biodynamisk odling, kvinnor tror att spöken finns och män tror att raser finns. Men eftersom dessa skillnader alltså ofta är små ska vi inte fördjupa oss i det.

Hellre vill jag peka på ett par muntra grafer. Siffrorna som går i blåskala nedan har svarat att de i varierande grad instämmer i påståendet till vänster.

Andelen personer som tror att den vetenskapligt belagda globala uppvärmningen, och att den lika vetenskapligt belagt är orsakad av människan, är en lögn är närmast minimal. Det handlar om 4-7 procent. Det här är inte den bild man får av att surfa runt på nätets mörkare sidor. Där ges istället intrycket att allt fler tvivlar på den globala uppvärmningen, att folk genomskådat lögnerna, att ingen bryr sig om vad forskarna säger. Med stöd i denna undersökning kan vi konstatera att så inte är fallet.

Samma intryck ges av hur de svarande reagerade på ett antal, av VoF bedömda som ”vanligt förekommande”, konspirationsteorier. Folk tror helt enkelt inte på dem. Det ska dock nämnas att många av de konspirationsteorier som de svarande fått ta ställning till är de ”ofarliga”, de klassiska gamla teorierna som nuförtiden mest nämns i sitcoms när någon ska framstå som en foliehatt. Påståendena att 9/11 i själva verket var amerikanska regeringens verk, att Estonia i själva verket sänktes medvetet eller att månlandningen arrangerades i en filmstudio är liksom så etablerat foliehattiga att ingen vill ta i dem med tång.

De enda konspirationerna som de svarande får ta ställning till, som jag tycker faktiskt också har någon sorts udd och aktualitet, är följande två.

Lyckligtvis säger klara majoriteter även här att de inte tror på konspirationsteorierna.

VoF-undersökningen är uppdelad i fyra delar, ”Inställning till vetenskap”, ”Konspirationsteorier”, ”Medicin & hälsa” och ”Tro & övernaturlighet”. De två förstnämnda har vi redan ögnat igenom, den sista är ganska harmlös och ärligt talat mest festlig (jag menar, att 19 procent av befolkningen i varierande grad tror på änglar är ju inget annat än gulligt). Det lämnar oss med kategorin ”Medicin & hälsa”.

Det framkommer att en majoritet är skeptiska till E-nummer i maten men tror akupunktur kan vara medicinskt effektivt, förvillelser som jag har svårt att bli upprörd över. Där finns egentligen bara en enda konspiration som är direkt samhällsfarlig – och den säger folket ett rungande nej till.

Min egen, en smula okynniga attityd i texten ovan är lite orättvis, det ska sägas. VoF:s undersökning är intressant och rolig, om än ibland lite väl präglad av föreningens egna käpphästar och med några lite väl löjliga konspirationer bland frågorna. Det hade varit väldigt intressant att istället läsa till exempel hur många av svenskarna som tror på konspirationsteorin att regeringen medvetet försöker skada landet genom sin invandringspolitik, eller att medierna ingår i en sammansvärjning för att hålla vissa sanningar från folket.

Nåja. Det blir kanske nästa år, det.

Den slutliga och viktigaste slutsatsen vi kan dra av dokumentet den här gången är troligen att situationen ändå inte är så bortanför all räddning som en faktagranskare på nätet ibland, i sina mörkaste stunder, kan tro. Folk tror inte på vad som helst, även om vissa försöker ge det intrycket på nätet.


Detta är ett inlägg från 404-bloggen, där Jack Werner skriver om digitala medier, digital kommunikation och källkritik. Följ honom på digital.di.se/404bloggen.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera