Hoppa till innehållet

Blogg: Är detta nästa generations laptop?

Vad kommer efter laptopen? Det frågar sig Di Digitals prylbloggare Thord D. Hedengren.

Di Digitals prylbloggare Thord D. Hedengren.
Di Digitals prylbloggare Thord D. Hedengren.

Det talas mycket om “post PC” och vad som komma skall. Apple har svingat hårt med sin iPad, speciellt nu med iPad Pro och hur den kan ersätta datorn för många, men de är på intet sätt ensamma med att experimentera.

Nästa generations laptop är däremot inte en tablet, det är två olika produktgrupper som lånar av varandra ibland.

Det omvända råder också för övrigt, även tablet-segmentet kommer vidareutvecklas och kanske låna från andra produkttyper.

Men vad är då nästa steg på laptopstegen? Låt mig få återkomma till det.

Foto:

Yoga Book vill vara allt möjligt på en gång.

Jag har tillbringat ett par veckor med Lenovos finurliga lilla Yoga Book. Det är en Android-driven hybridmaskin som vill vara dator, ritplatta, och tablet - helst samtidigt. Jag är väldigt förtjust i den rent konceptuellt, trots alla dess tillkortakommanden. Ni förstår, det här är inte en iPad Pro-konkurrent eller Surface Pro-utmanare. Nej, det är ett försök att tänka utanför laptop-lådan, fast med begränsad budget.

Läs mer: Kan Nintendo Switch locka mobilspelarna?

Tangentbordet är inte fysiskt. Vid första anblick ser det ut som att det är helt mjukvarustyrt och anpassningsbart, precis som skärmtangentborden till iOS och Android, men så är inte fallet. Det finns inga knappar, men det finns knappar, om vi säger så. Här ser vi Yoga Books första tillkortakommande, för visst borde väl ett tangentbord utan fysiska knappar vara dynamiskt?

Inte ska jag väl behöva välja tangentbordslayout vid inköp på nästa generations laptop? Nej, det ska jag inte, men om prislappen är under 4 000 kr så får jag leva med det. Ersätt istället tangentbordet med glas och haptisk respons, så att det känns som att du trycker på knapparna, och låt mig anpassa tangentbordet efter app eller språk - helt mjukvarubaserat således.

Yoga Book ger för övrigt respons vid knapptryck, med ljud samt vibration, men hela tangentbordsdelen vibrerar så det enda du får veta är att du tryckte på något, någonstans. Igen, den kostar blott 4 000 kr - vad mer kan du begära?

Blogg: Har du hört om hipsterskrivmaskinen?

Framtidens laptop on a budget, det är storyn jag håller fast vid.

Tangentbordet är inte bara tangentbord på Yoga Book, det finns även ett pennläge. Den medföljande pennan (som kan kombineras med papper i en något osnygg lösning, så vi struntar i den för argumentets skull) är inte direkt någon Wacom-penna eller ens en Apple Pencil, men den är inte dålig.

Känslan av att rita på tangentbordet, vars knappar nu är släckta, är inte helt olik just Wacom-plattor av budgetmodell. Den största begränsningen där är inte hårdvaran, det är mjukvaran. Funktionen är dock intressant, det är ett exempel på hur en del av laptopen - tangentbordet i det här fallet - kan göra flera saker.

Självklart om det var helt mjukvarustyrt, det skulle ju kunna vara en liten iPad-skärm istället, men igen - Yoga Book kostar under 4 000 kr. Framtidens laptop on a budget, det är storyn jag håller fast vid.

Foto:

Skärmen är bra (tryckskärm så klart), ljudet är över all förväntan, bygget kvalitativt värre och hela Yoga Book känns förvånansvärt premium för sin prislapp. Som sagt, det är svårt att inte tycka om den här lilla saken.

Mycket här är en försmak på vad som skulle kunna vara framtidens laptop. Jag gillar det, för även om jag tycker om allt från de nya MacBook-tangentborden, till galna mekaniska tangentbord på bärbara speldatorer, så tror jag Yoga Book är närmre framtiden. En konceptmodell för 4 000 kr.

Men framtidens laptop?

Jag vill ha en laptop där tangentbordet, eller rättare sagt hela den nedre ytan, är mjukvarustyrd. Jag vill fortfarande ha knappspecifik respons, den haptiska tekniken finns. Jag vill kunna använda en penna av hög kvalitet, typ Apple Pencil eller bättre, och jag vill att mina interaktionsmöjligheter via knappar och kontroller kan förändras efter vad appen jag använder behöver. Däremot tycker jag att själva tabletdelen som alla dessa hybrider har känns mindre intressant, mest för att den är ointressant när jag behöver en laptop.

“Men TDH, du fattar väl att du ska ta loss skärmen när du vill ha en tablet?”

Det kan nog bli tillräckligt bra till slut, men aldrig lika bra som en dedikerad lösning.

Ja, visst gör jag det. Mitt främst argument för iPad, och traditionella tablets i allmänhet, tillsammans med lösa tangentbord (och inte skal) är att jag kan välja hur jag vill interagera med enheten. Problemet med hybriderna är att de antingen sitter fast med tangentbordet (laptops med tryckskärm) och därmed blir tunga och klumpiga, eller är löstagbara men då med skärmar som är anpassade för laptopbehov vilket är ett halvtaskigt format för tabletbruk.

Hybriderna är vad hybrider brukar vara: komprimisstyngda. Det kan nog bli tillräckligt bra till slut, men aldrig lika bra som en dedikerad lösning. Universal sanning, detta.

Lyckligtvis finns det mycket att välja på. Som Lenovo Yoga Book, vilken jag vill rekommendera till alla, men inte riktigt kan. Ni förstår, det där tangentbordet som är en sådan underbar fingervisning för framtiden, det är hopplöst för mig att skriva snabbt på.

Inte för att det inte hinner reagera eller presterar, nej. Jag skriver nämligen fel hela tiden. Konstant. Som i, minst ett fel i varje mening, vilket är lite jobbigt när jag dunkar ut närmre 7 000 ord om dagen. Mycket rättande blir det…

Om du känner med dig att du inte behöver någon arbetshäst, om du vill testa något annat, så ta en titt på Yoga Book. Om inte annat så för att få en försmak av vad som kan bli framtiden, när budgeten och tekniken har hunnit så långt. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera