Hoppa till innehållet

Blogg: Dags för en svensk Mat-minister!

Varför har regeringen inget eget departement för mat? Då hade världen - eller åtminstone Sverige - sett bättre ut.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht
Landsbygdsminister Sven-Erik BuchtFoto: Jack Mikrut

Igår, den 1a juni lanserade regeringen sin satsning på strategiska samverkansprogram. Det är tänkt som en kraftsamling för att möta samhällsutmaningarna. På klassiskt manér ska staten, kapitalet och akademin ”samverka” för att lösa de stora problemen.

Entreprenörerna förväntas också bidra, även om det var ganska få av dem bland myndighetskostymerna i den gamla banksalen på Malmtorgsgatan. De hade väl annat för sig.

Egentligen är det inget fel på analysen. Nationella innovationsrådet har identifierat tre områden som är centrala utmaningar för det svenska samhället i omställningen mot en mer klimatsmart värld: digitalisering, life science och miljö- och klimatteknik.

Och så har man satt samman fem samverkansprogram som adresserar dessa utmaningar:

  • Nästa generations resor och transporter
  • Smarta städer
  • Cirkulär biobaserad ekonomi
  • Life science
  • Uppkopplad industri och nya material

Och, som man skriver: ”Det handlar om nya sätt att resa, bo, göra affärer, leva, kommunicera och tillvarata och bevara jordens resurser och ekosystem.”

Lösningarna på dessa utmaningar ska stärka konkurrenskraften, öka innovationstakten, bidra till en hållbar utveckling och skapa fler jobb. 

Allt hade varit bra, om det inte hade varit för att man fullständigt hade glömt den enda sektorn som kan förena alla utmaningarna. Ja, ni som känner mig vet vid det här laget svaret: Maten. 

Omställningen av matsystemet och introduktionen i matsystemet av det vi i Sverige är så fenomenalt bra på, teknik, IT, nya entreprenöriella satsningar omfattar såväl digitalisering som life science (vi kan som bekant både bygga och förstöra vår hälsa med mat) som klimat och det biologiska kretsloppet. Vi kan bygga jobb, rädda miljön och bli världsledare när matsektorn nu digitaliseras. Det är inte så illa. 

Men så långt hade man alltså inte tänkt vad gäller de strategiska samverkansprogrammen. Det finns en ansats inom området ”cirkulär biobaserad ekonomi”, men det man pratade om på plats var mest hur man kunde förädla skog. Klassisk storindustri, med andra ord.

Men mat handlar givetvis om smarta transporter (vad är en självkörande bil om inte en horisontell mathiss?), om smarta städer (som med hjälp av ny teknik kan bli självförsörjande), om life science (ja, om vi åt som vi skulle kunde sjukvården ägna sig åt benbrott och slippa stora mängder av de kroniska sjukdomar som slukar all resurser) och om uppkopplad industri/smarta material (vad händer när maten blir uppkopplad och vi kan följa den och förstå den?).

Hoppet står istället till den nya livsmedelsstrategin som ett antal tjänstemän just nu sitter och svettas över på Näringsdepartementet. Vi får hoppas att den levererar när den väl lanseras, förhoppningsvis innan sommaren sätter in. 

Jag gick därifrån med en tanke i huvudet. Hur hade det sett ut om vi hade haft en Mat-minister i Sverige istället för att sortera in den under en i och för sig sympatisk landsbygdsminister (det var ju länge sedan maten enbart handlade om landsbygden)?Någon som har huvudansvaret för att det vi äter är bra både för oss och planeten. Och som kan se till att matsektorn blir framåtlutad och modern?

Ja, jävlar, det skulle förhoppningsvis hända saker. Jag anmäler mig som frivillig!

Johan Jörgensen

@johanjorgensen


Det här är ett inlägg från bloggen Internet of Food. Följ den här!

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera