Hoppa till innehållet

Blogg: Den dumma telefonen kommer tillbaka

Den dumma telefonen, dubbad dumbphone, är tillbaka, skriver Di Digitals prylbloggare Thord D Hedengren.

Thord D Hedengren är författare, startupgrundare och prylbloggare på Di Digital.
Thord D Hedengren är författare, startupgrundare och prylbloggare på Di Digital.

Det ligger en superdator i din ficka. Den har tillgång till otroligt mycket kunskap, är en världsomspännande kartbok med GPS, filmar i full HD (minst!) och är en kamera av rang. Du kan prata med den och den svarar, den kan organisera din dag, troligen **är** den centrum av ditt vardagliga liv.

Blogg: Därför är Nokia är mobilmässans vinnare 

Jag pratar förstås om din telefon, din smartphone. Även om du inte har köpt det senaste och hetaste så är det fantastiskt hur mycket du kan göra med din telefon. Det är en dator ansluten till internet, med så många sensorer att det blivit ditt - vårt - multiverktyg. Borta är tiden då en Swiss Army Knife kändes viktig att ha i fickan, nu är knivblad och skruvmejsel det enda som saknas på din smartphone. Hade det inte varit för flygreglerna så skulle de säkerligen vara där med.

Den dumma telefonen, dubbad dumbphone, är tillbaka.

Men vad gör din smartphone för dig? Dum fråga (allt, så klart), låt oss skruva lite på det. Är du bara produktiv med din smartphone? Är du kanske för produktiv? Har du fastnat i "ska bara kolla mejlen"-träsket, gärna det sista du gör innan du lägger dig och det första du gör i sängen på morgonen? Eller laddar du om Instagram var tredje minut? Kollar Facebook och Twitter och Snapchat och Instagram och mejlen och Facebook och Twitter och Snapchat och... Tillgång till allt på nätet, allting, är vanebildande, inte sant? Att alltid vara tillgänglig, även om du egentligen inte vill vara det, är en annan sida av problemet. Folk har vant sig vid att du svarar på någon av de femtioelva kanalerna du finns på, och gärna bums klockan tio en torsdagskväll.

Det är inte konstigt att det finns en motkultur mot det här.

Den dumma telefonen, dubbad dumbphone, är tillbaka. Eller ja, den försvann ju aldrig, det har funnits dumma telefoner i affärerna länge, kontaktkortsgrejor utan Android eller iOS, fast i gamla klumpiga gränssnitt och SMS som komponeras med T9. Men nu är den på väg tillbaka som en kommentar, en lösning rentav, på vårt smartphoneberoende.

Det finns nämligen ingen kamera, ingen musikspelare eller internet. 

Jag har använt Punkt MP01 i en vecka och förstår charmen. Skulle nästan kunna gå så långt att jag är charmad av den här fantastiska lilla telefonen. Den är egentligen sämre än min senaste icke-iPhone eller icke-Android, på alla sätt. Det finns nämligen ingen kamera, ingen musikspelare eller internet. Jag kan ringa, SMS:a (men inte MMS:a), kolla kalendern, lägga till påminnelser samt ställa alarm. Det är det hela. Det är fantastiskt.

Foto:

Den så kallade "dumbphonen" Punkt MP01. Foto: Thord D. Hedengren

Läs mer: Kan Nintendo Switch locka mobilspelarna? 

Tanken med MP01 är inte att du ska slänga din iPhone, utan snarare ska du använda MP01 när du vill koppla bort, när du vill fokusera, när du bara vill bli störd om huset brinner eller vid dylika dramatiska händelser som får folk att faktiskt ringa dig. Det fungerar ypperligt måste jag säga, att inte ha min iPhone med mig gjorde att jag inte hade något att göra när det var några minuters nedtid. Jag kunde inte sortera mejlen eller läsa en kort artikel i Instapaper, spontant negativa saker att vara utan, men som istället fick mig att fundera desto mer. Problem löstes och behandlades sedan när jag satte mig ned för att jobba.

Ja, det är förstås nyhetens behag, men istället för att lyssna på ljudbok så lyssnade jag på fågelkvitter, som värsta skogsmullen. Tänka sig vad avsaknaden av alternativ kan göra.

Foto:

Foto: Press

MP01 är inte utan problem dock. Mikro-USB för laddning är väl helt okej, men när du behöver en blaffig adapter för att koppla in ett trådat headset känns det som att antennuttagskramarna har rätt. Det har förstås mer att göra med att MP01 inte direkt lirar bra med mina AirPods, men en skyddsflärp som hänger och dinglar är inte bra design. Visserligen medföljer ett headset, för ett öra, och även om det är lite mer slimmat så är den där flärpen som skyddar uttaget fortfarande lös, vilket känns osäkert.

Designmässigt är det faktiskt det enda problemet med MP01, för det här är en fruktansvärt trevlig liten telefon. Knapparna är bra, den ligger riktigt bra i handen och kilformen gör den lätt att peta ner i fickan. Till skillnad från kladdiga, varma smartphoneskärmar mot örat så ligger MP01 fint när du har den i handen, så jag kan förlåta headsetfadäsen.

Jag stötte för övrigt på ett oväntat problem med min MP01, eller rättare sagt min operatör. Tre, som jag använder, stödjer nämligen inte 2G-nätet alls längre. MP01 är 2G, vilket gör att ljudkvalitén är bra men inte bäst, täckningen är däremot desto bättre. Det blev till att plocka upp ett kontaktkort hos Halebop (vilken operatör som helst som finns i 2G-nätet fungerar förstås) och slå på vidarebefordring av samtal i inställningarna på min iPhone, något som fungerar riktigt bra. Att när som helst kunna gå in och slå på eller av vilken telefon det ska ringa i är väldigt smidigt, det understryker rentav Punkts vision om att MP01 är en telefon när du vill fokusera.

Blogg: Är detta nästa generations laptop? 

Jag sitter på tåget tillbaka till Stockholm efter en resa norrut. I storstan är det inte troligt att jag lämnar min iPhone hemma och ger mig ut med MP01:an, där behöver jag mina appar och kartan, annars är jag snabbt förlorad i vimlet. Det gör inget tycker jag, blott vetskapen om att jag har möjligheten att koppla bort smartphonen, men kan fortfarande bli nådd eller nå folk vid behov, är lugnande. Även om jag inte tänker göra mig av med min iPhone och köra dumbphone med tablet, så misstänker jag att fokusläge med MP01 blir ett stående inslag framöver. Trots att smartphonen är modern tids största uppfinning så tittar vissa bakåt för att hantera dess baksida. Det är lugnande tycker jag, det kanske betyder att vi lär oss något inför nästa stora innovation som totalt förändrar våra sociala liv.

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera