Hoppa till innehållet

Blogg: Den viktigaste utmaningen av alla för nya techbolag

Vill du kunna säga till barnbarnen att du gjorde vad du kunde för att stoppa rasismen? Nu är det skarpt läge för den som tror på tech som en del av samhällsutvecklingen.

Di Digitals bloggare Fredrik Wass.
Di Digitals bloggare Fredrik Wass.

Det finns en tydlig trend i techvärlden, både internationellt och i Sverige. Det handlar om ett allt större samhällsengagemang och en syn på att techbolag kan vara med och ”rädda världen”, oavsett om det handlar om att utveckla hållbara transportmedel, skapa tjänster som hjälper människor på flykt eller bygga en smart vattenrenare som drivs av solenergi.

Klimatförändringar, flyktingströmmar, krig och konflikter skapar dock fler utmaningar för samhället än de som handlar om människors överlevnad eller vår destruktiva förbrukning av fossila bränslen. Jag tänker på de kulturella och politiska strömningar som löper som en skogsbrand över världen. Högerextrema partier och åsikter vinner kraft i de flesta europeiska länder, inklusive Sverige. 

Efter helgens händelser kan inte det inte finnas någon som tvekar om att de högerextremas agenda påverkat det svenska samhället på djupet. 

Foto:

Nazister och rasister kastar svepande konspirationsteorier över allt och alla, från myndigheter och organisationer till traditionella och sociala medier. Enligt de själva är de sanningsägare, men deras påståenden saknar i princip alltid faktagrund. Men eftersom sanningen inte är viktig för dem blir deras möjligheter att manipulera, påverka och sprida propaganda väldigt mycket större.

Samma sak ser vi i det amerikanska presidentvalet där Donald Trumps lögner har ingen eller positiv effekt på hans väljarstöd.

Det största hotet mot Sverige kommer inte utifrån. Vårt samhälle trasas sönder inifrån, av de som utnyttjar och exploatera våra befintliga system i form av politiker och media, vilka såklart är ovana vid att möta rena lögnare och ansvarslösa debattörer i strålkastarljuset.

Vad har det här med tech att göra? Jo, det ska jag berätta. En tech-värld som på riktigt vill engagera sig i samhällets hållbara utveckling fokuserar naturligtvis även på samhällskommunikation, det som håller ihop ett samhälle och det som gör det starkare. 

En tech-värld som på riktigt vill engagera sig i hållbar utveckling fokuserar naturligtvis även på samhällskommunikation

Vad kan startups göra åt att nazister hotar och övervakar mina vänner i syfte att tysta kritiska röster?

Hur kan tech bidra till en utveckling som inte sliter isär samhällets strukturer utan förbättrar dem?

Vilka lösningar kan utvecklas som minskar ryktesspridning och rädsla, men som ökar den strukturella empatin från samhället och dess invånare?

Den som har svaren på ovanstående frågor bär också på svaret för hur ett bättre samhälle kan bli möjligt.

För den som lyckas väntar både goda affärer och en möjlighet att säga till barnbarnen att du såg vad rasismen gjorde med oss, men att du bestämde dig för att göra något åt det, när andra misslyckades.


Det här är ett blogginlägg av Fredrik Wass. Följ honom här.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera