Hoppa till innehållet

Blogg: Fiskolja från växtriket

Varför dyka ner i haven när man kan skörda mer bekvämt på land? Anna Caracolias bloggar om fiskolja och genmodifierad raps. 

Johan skrev i ett tidigare blogginlägg om att lupiner snart kan användas för att framställa både protein och mjölkersättningsprodukter. Men lupiner är inte de enda växterna det forskas hårt på idag.

Våra hav är på väg att bli utfiskade, och om någon tror att det främst beror på att vi äter mer fisk än någonsin så har de fel, fel fel! Ur fet fisk, som exempelvis lax makrill, sill och ansjovis, utvinns fiskolja eller Omega-3. Omega-3 är en livsviktig fettsyra för oss människor; en så kallad essentiell fettsyra vilken våra kroppar är inkapabla att tillverka själva. Firrarna simmar runt i haven och äter Omega-3-rika alger som de sedan omvandlar till bland annat EPA och DHA, (olika fettsyror) och som de sen lagrar i sitt eget fiskkött.

Att utvinna oljan ur fiskköttet är alltså en stor anledning till att det hämtas upp miljontals ton fisk per år ur haven. (Jo, visst kan man tillgodogöra sig Omega-3 genom att äta bl a rapsolja, linfröolja och valnötter, men det är långt ifrån lika effektivt.) Vi stoppar i oss oljan av ett antal olika anledningar, bland annat för att våra hjärnor behöver det, och enligt flera studier ska det kunna motverka depressioner. Men en stor del går tillbaka in i haven för att, håll i er nu, att bli mat åt odlad fisk. För en novis som undertecknad verkar det faktiskt lite märkligt.

Svenska Simris Alg har insett det att det finns affär i de här algerna. De odlar algerna som fiskarna annars äter och extraherar Omega-3 direkt från algerna. Riskkapitalisterna tror uppenbarligen också på metoden eftersom Simris Alg snart kliver in på First North. Planen är att ta in 50 miljoner SEK.

Simris Alg i all ära, men det sker andra intressanta försök att helt enkelt odla fiskolja på landbacken. Varför dyka ner i haven när man kan skörda mer bekvämt på land?

Tyska kemijätten BASF har som mål att redan 2020 producera fiskraps. Alltså en genmodifierad raps som är rik på omega 3. Och det råder få tvivel bland världens forskare och andra insatta att det måste till extraordinära metoder för att föda jordens befolkning. FN har förutspått att när vi når år 2050 måste vi ha ökat matproduktionen med cirka 70%.

Klart är också att BASF kommer bli tvungna att föra en hård kamp mot regelverk och byråkrati. Att genmodifiera födoämnen är långt ifrån okontroversiellt, speciellt i Europa. BASF sägs spendera runt 1,2 miljarder kronor per år för att förändra och utveckla växter. Hur mycket som läggs på politiska aktiviteter framgår inte. Det återstår att se vem som kommer stå som vinnare i kampen om fiskrapsen.

Anna Caracolias

@caracolias


Det här är ett inlägg från bloggen Internet of food. Följ den här!

 

 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera