I sann fettskräcksanda har elektronikjätten Samsung utvecklat, och 2015 fått patent på, en metod som kan mäta ditt och mitt kroppsfett med hjälp av en smart telefon. Tekniken bygger på fyra sensorer som antingen byggs in i telefonen eller placeras i ett speciellt telefonskal.
Enkelt beskrivet innebär det att sensorerna använder impedans, dvs det elektriska motståndet för växelström, för att mäta våra kroppars sammansättning. Vi kan alltså mäta mängden fett i våra kroppar.
När jag var liten åt vi då och då fläskkotletter. Mums... Så himla gott, nästan lite festligt. Kött konsumerades ju inte i samma utsträckning då som nu, eftersom det var relativt dyrt. Men någonstans på vägen slutade jag tycka om fläskkotletter. Kommer inte ihåg exakt när. Men det slutade liksom smaka gott. Det smakade helt enkelt ingenting.
Skjut iväg lite växelström och få tillbaka ett ohm-värde omvandlat till “utmärkt smak”, “sådär smak” eller “köp inte”
Jag ska inte ge mig in på en fettdiskussion, men att fett är en smakbärare kan väl de flesta av oss vara överens om. I takt med att Sverige och världen drabbades av panikartad fettskräck hände det grejer inom grisproduktionen i slutet av 1990-talet.
Resultatet blev längre och smalare grisar. Och följdaktligen mer smaklösa fläskkotletter.
Men så klart finns det producenter som inte hakat på den förkastliga grisproduktionstrenden. Producenter som stolt ser sina grisar böka i jorden, ätandes ekologisk mat och utan att injicera dem med antibiotika. Men hur hittar man just de kotletterna?
Skulle man kunna gå in på ICA, Coop, Hemköp eller annan valfri butik, dra sin telefon för att kolla fetthalten på fläskkotletten? Skjuta iväg lite växelström och få tillbaka ett ohm-värde omvandlat till “utmärkt smak”, “sådär smak”, “köp inte”.
Får man ett “utmärkt smak” som resultat, scannar man av streckkoden och får information om gården som fött upp grisen. Vad grisen ätit. Om den gått ute och bökat. Om gården vunnit priser.
Och förstås… konsumentomdömen, ungefär i samma anda som Yelp samlar omdömen om restauranger. Är det ett tips för en startup inom foodtech?
Yay! Konsumentmakt för godare fläskkotletter!
Anna Caracolias
Det här är ett inlägg från bloggen Internet of food. Följ den här!