Hoppa till innehållet

Blogg: Nej, internet, how-old.net kan inte avgöra flyktingbarns ålder

I jakten på att få sina fördomar bekräftade har nätets främlingsfientliga hörn hittat en partytrickstjänst. 404-bloggen skriver om hur vissa låter godtyckligt valda siffror på nätet överskugga verklighetens komplexitet.

Foto: Skärmdump

Detta är ett inlägg från 404-bloggen, där Jack Werner skriver om digitala medier, digital kommunikation och källkritik. Följ honom på digital.di.se/404bloggen.


Det finns en del människor där ute som har en känsla av att de ensamkommande flyktingbarn som i förhoppningen om ett nytt liv kommer till Sverige, ofta efter en lång och farlig resa, i själva verket inte alls är barn. En känsla är emellertid just allt de har. Därför letar de med ljus och lykta efter sätt att bekräfta den känslan. Och nu har de hittat how-old.net.

I april lanserade Microsoft sajten how-old.net, ett skyltfönster för att visa hur långt framskridet Microsofts arbete med inlärningsmekanik och ansiktsigenkänning är. Tjänsten gissar hur gammal du är baserat på ett utvalt foto, och projektet slutade naturligtvis med att människor kände sig förolämpade. Redan vid lansering skrev till exempel The Independent att ”Microsoft's age-guessing app is terrible at guessing how old celebrities are”, och pekade bland annat på att både Madonna, 56, och Lorde, 18, av sajten antogs vara 31 år gamla.

How-old.net är en rolig sajt, ett kul partytrick, men särskilt vetenskapligt korrekt är den inte. ”API:n må vara ganska bra på att hitta ansikten och identifiera kön, men särskilt träffsäker vad gäller ålder är den inte. Men den duger för ett skratt och användarna har roligt”, skrev utvecklarna bakom tjänsten när den lanserades.

Ni vill ha ett snabbt exempel? Absolut. Nyligen rakade jag av mig stora delar av allt mitt ansiktshår, och publicerade en före/efter-bild på Instagram. Så här mycket tycker how-old.net att ingreppet föryngrade mig: 

Åh, och det kanske ska nämnas att jag i själva verket är 26 år gammal.

Trots dessa uppenbara felbedömningar används nu how-old.net för att göra poänger kring ensamkommande flyktingbar. I blogginlägg, på Twitter och i olika Facebookgruppers kommentarsfält dyker tjänsten upp allt oftare upp som ett rekommenderat sätt att granska flyktingbarns ålder. Bland annat Exponerat, en av de större och mer genomvidriga rasistsajterna på nätet, och bloggen ”Petterssons gör skillnad” rekommenderade den i oktober.

Notera att mannen i fråga får en annan åldersbestämning än hans egen spegelbild...

En av personerna på denna bild är enligt How-old.net 51 år gammal. Jodå.

Bilderna ovan illustrerar ganska bra hur tjänsten används, trots att den alltså inte alls är byggd för det.  

How-old.net-missbruket är egentligen bara toppen av ett isberg. I helgens avsnitt av Medierna i P1 berättade reportern Therese Rosenvinge om ett reportage i GP som gett upphov till kritik och näthat. Reportaget följde en 16-årig flyktings första fem månader i Sverige, men ifrågasattes på nätet eftersom 16-åringen ser ut att vara äldre än så. Kritiken utvecklades till hat, och efter påtryckningar och obehagliga attacker mot mannen publicerade GP en ny anonymiserad version av reportaget. 

Det är inte sällsynt att publiceringar om ensamkommande flyktingbarn nagelfars av främlingsfientliga bloggar och sociala medier-användare. Till exempel brukar bilder av styrelsen för organisationen Ensamkommandes förbund, som arbetar för att göra ensamkommandes röster hörda, skickas runt med hånfulla kommentarer om att männen minsann inte ser så unga ut. Att dessa styrelsemedlemmar inte nödvändigtvis är barn längre, men väl var det när de anlände till Sverige, är ingenting som de som delar hånet låtsas om.

 

Det handlar om att få en bekräftande bild att dela vidare, en siffra att slåss med, hur lösryckt den än må vara

 

En främlingsfientlig person har många skäl att tvivla på åldern hos ensamkommande flyktingbarn. Efter att ha misstänkliggjorts kan barnen användas som exempel på lyckosökande invandrare som bara är ute efter bidrag, och när bilden att de är bluffande latmaskar etablerats är det lättare att sedan argumentera för deras utvisning. Det finns skäl att termen ”skäggbarn”, som föddes i olika forumträskmarker kring 2009, numera emellanåt bollas runt på kommunpolitisk nivå

Att medicinska åldersbestämningar är osäkra och svåra att genomföra, så till den grad att Migrationsverket inte sällan kritiseras för sina egna bedömningar, är inget som bekommer nätets främlingsfientliga hörnor. Eftersom nyttan i att utmåla flyktingbarn som vuxna är tydlig och klar letar man egentligen bara där efter en bra illustration av exakt hur vuxna barnen egentligen är.

Den illustrationen har nu presenterats i form av how-old.net. Att det verktyg man använder för att spä på misstankarna mot flyktingar av dess skapare själva beskrivs som mest ett skämt och att uppskattningarna av åldrar flyger helt fritt såväl uppåt som nedåt i ålder gör alltså detsamma. Det handlar nämligen bara om att få en bekräftande bild att dela vidare, en siffra att slåss med, hur lösryckt den än må vara.

Signerat Jack Werner, 26, 28 och 33 år gammal.


Detta är ett inlägg från 404-bloggen, där Jack Werner skriver om digitala medier, digital kommunikation och källkritik. Följ honom på digital.di.se/404bloggen.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera