Hoppa till innehållet

Blogg: Nördarna kirrar biffen åt köttindustrin

När vi börjar odla kött istället för att döda det först kommer vi att ompröva vår relation till både djur och protein. Och vårt middagsbord kommer att förändras för alltid.

Köttbiprodukt. Våra barnbarn kommer inte att tro oss när vi berättar.
Köttbiprodukt. Våra barnbarn kommer inte att tro oss när vi berättar.Foto: Wikipedia / Adaw project

Vad blir det till middag pappa? Vad vill ni ha? Oxfilé med gåslever. Hummer. Blåfenad tonfisk. ”Djungel-kött” (gorilla, elefant, mm).

Varför inte unna sig det bästa och mest intressanta? Det kostar ju inte mer. I vart fall den dag vi börjar producera kött genom att odla det istället för att slakta djur.

Egentligen är det inget konstigt. Sjukvården har odlat både det ena och det andra ganska länge och det är den kunskapen som nu börjar omsättas i diverse djurderivat. Inom några år kommer vi att börja producera läder och skinn i labben (alla kan få krokodilskor). Redan om en cirka 4-5 år kommer de första ätbara produkterna till marknaden om man får tro experterna.

Man kan önska att det skulle gå snabbare. Köttindustrin är inte direkt någon vacker syn. Alldeles bortsett från att vi använder hälften av världens arealer till att odla mat till djur (biomassan av de domesticerade djuren är dubbelt så hög som för människan) är köttindustrin en av de största bovarna vad gäller växthusgaser, antibiotikaresistens och minskad tillgång på färskvatten.

Men allt detta kanske vi slipper i framtiden. Faktum är att hela tillverkningsprocessen mer kommer att likna ett mikrobryggeri där den nye tidens kötthantverkare iförd vit rock (utan blodspår) och med ett doktorsdiplom på väggen håller liv i sina cellodlingar likt en hipster sin surdeg. Hur många biffar kan man få ut ur en ko? Ingen vet. Men vad ska vi kalla det? Slakteri? Känns lite daterat, faktiskt.

I stort är detta bara goda nyheter, framför allt för att det minskar lidandet hos djuren. Som kalvar som hålls i järnbrist för att köttet ska bli vitt. Som grisar som inte kan vända sig i sina kättar. Som hajar som får fenorna avskurna och sedan kastas tillbaka i havet.

Den nya tidens kötthantverkare håller liv i sina cellodlingar likt en hipster sin surdeg. 

Istället kan vi vända blad och förhoppningsvis framöver tillverka köttprotein betydligt effektivare än idag, till glädje för dem som både tycker att det är gott och de som faktiskt skulle behöva förstärka sin kost.

Men vad är det vi då kommer att efterfråga den dagen man inte behöver sluta äta kött av etiska skäl utan bara av hälsomässiga? För det kostar ju inte mer för en oxfilé-cell att dela sig än för en komage-cell. Faktum är att det blir lite samma ekonomi som i en 3D-printer där kilopriset mer eller mindre är detsamma oavsett om du printar en raketmotor eller en plastsmurf.

Detta faktum kommer att inbjuda till lite experimenterande. Vad är godast? Valkött får komma tillbaka på menyn, antagligen tillsammans med oväntade uppstickare (sengångare lär exempelvis knappast få muskelfibrerna förstörda av snabba adrenalinruscher). Och om man kan odla vilket kött/läder/skinn man vill så är det ju plötsligt möjligt att gå i päls av snöleopard och äta panda-kind dagarna i ända.

På menyn lär också hamna en ny form av etisk diskussion. I sin enklaste form blir ju allt OK eftersom inget djur kommer till skada och en gamla tidens slaktare blir nog mer att likna vid en bödel i allmänhetens blick.

Själv kommer jag dock att hålla mig undan de restauranger i mindre nogräknade länder där odlat människokött står på menyn.

Johan Jörgensen

@johanjorgensen


Detta är ett inlägg från bloggen Internet of food. Följ den här!

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera