Hoppa till innehållet

Blogg: Så enkelt skyddar du din data med VPN

VPN-system är ett snabbt och enkelt sätt att höja sin it-säkerhet. Det skriver Di Digitals teknikbloggare Thorrd D. Hedengren.

Di Digitals teknikbloggare Thorrd D. Hedengren.
Di Digitals teknikbloggare Thorrd D. Hedengren.Foto: Privat

VPN, eller Virtual Private Network som det står för, är något många sammankopplar med mer eller mindre komplicerade lösningar till distansjobb mot företagets datorsystem. Att logga in på företagets servrar är inte den enda anledningen till att använda VPN dock, säkerhet är en annan.

I tider då internetoperatörer snokar lite mer än de borde (lyckligtvis mestadels utomlands) och vi sitter på allt fler öppna wifi-nätverk så känns det extra viktigt att vara lite privata med vår internet-trafik. En VPN-koppling skickar nämligen din trafik, krypterat, till din VPN-leverantör, som sedan går ut och hämtar datan du vill ha.

Tänk på det innan du bryter mot lagen, okej?

Förutom att dölja din IP-adress så kan VPN-tjänster användas för att lura webbtjänster var du är. Vill du kolla snooker på BBC.com men befinner dig inte i England? Använd en VPN-tjänst som har en server i landet, då tror BBC att du är där och blockerar således inte sändningen. Det är i alla fall teorin; numera är streamingtjänsterna ganska duktiga på att blockera VPN-tjänsterna med.

Läs mer: Blogg: Den dumma telefonen kommer tillbaka 

Förr i tiden var det komplicerat att komma igång med VPN-anslutningar men numera är det förstås bara en app bort, oavsett om du använder en dator eller en mobil enhet. De senare har förstås lite sämre utbud men det finns ett flertal alternativ.

Det finns väldigt många VPN-leverantörer och det är absolut inte uppenbart vilken som är bäst. Zenmate hör till mina favoriter och finns till ett flertal format, väldigt enkelt att komma igång med samt slå på och av. Ett annat bra alternativ är NordVPN som har väldigt bra rykte och är ganska lätt att komma igång med. Private Internet Access har en hemskt amerikansk hemsida men sägs vara bra, liksom TunnelBear och F-Secures tjänst Freedome.

Värt att notera är att alla dessa tjänster kostar pengar. Vissa är gratis att testa men de 500 MB du brukar kunna få gratis är snabbt uppätna och då blir det till att öppna plånboken.

Tro dock inte att en VPN löser allt. Annonsföretagen kan fortfarande spåra dig på nätet. Det görs via cookies, så att du döljer din IP-adress gör inte så mycket nytta. Vissa VPN-tjänster säljer dessutom annonser, ibland injicerade på sidorna du besöker. Undvik dessa, det är en ruttig affärsmodell.

VPN-tjänsten är dessutom inte säkrare än vad leverantören är, för tjänsten har ju koll på din data. Det betyder att om tjänsten du använder blir hackad eller om en domstol begär uppgifter så kan dina hemligheter komma ut. Tänk på det innan du bryter mot lagen, okej?

Läs mer: Blogg: Har du hört om hipsterskrivmaskinen?

Den största nackdelen, bortsett prislappen, som de flesta upplever med en VPN-tjänst är dock hastigheten. Eftersom trafiken tar en omväg till webbplatsen du vill besöka, exempelvis, så tar det längre tid. Är det ont om bandbredd till VPN-tjänsten så kan det bli riktigt segt. Om du vanligtvis är van vid väldigt snabba sidladdningar så kommer du märka skillnaden.

Dessa nackdelar bör vägas mot din säkerhet och möjlighet att vara privat på nätet. I slutändan är det frågan om vad du tycker är viktigast. Kanske tycker du att det räcker att använda VPN när du inte är på ett betrott nätverk, hemma exempelvis, och använder webbtjänster som inte har krypterad trafik (https, leta efter hänglåset i din webbläsare). I slutändan är det ditt val och du måste bestämma hur privat din data ska vara.

Thord D. Hedengren är författare, skribent, och grundare av ett flertal företag, däribland byrån Odd Alice. Han har skrivit om nöjeskultur, internet, prylar och teknik sedan 90-talet. För Di Digital bloggar han om hur tekniken påverkar våra liv.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera