Hoppa till innehållet

Blogg: Så styr Facebook den svenska samhällsutvecklingen

Ingenjörer i Kalifornien har stort inflytande över vilken bild av samhället svenska medborgare har. Men vilket ansvar tar de globala it-jättarna?

Vem ska ta ansvar för filterbubblan?
Vem ska ta ansvar för filterbubblan?Foto: Flickr

Algoritmer styr vilka nyheter vi tar del av och därför också vilken bild vi har av verkligheten, samhället och makthavare. Den insikten var utgångspunkten när en paneldiskussion arrangerades hos Sida i veckan, delvis med koppling till en aktuell forskningsrapport om algoritmer och deras påverkan på samhället som Kansliet för strategi- och framtidsfrågor beställt. 

"Filterbubblor leder till att vi lever i allt mer typecastade verkligheter. Bristen på insikter om att vårt informationsflöde styrs av algoritmer är ett problem. Vi har lagar och regler för att skydda det offentliga rummet, men hur är det med det digitala rummet? Vad gör vi för att skydda det?” sa statssekreteraren Maja Fjaestad.

Hon tog upp hur normer och värderingar byggs in både avsiktligt och oavsiktligt av den som bygger till exempel infrastruktur. lngenjörer som byggde hus på 50-talet satte en parkeringsnorm med två bilar per hus, vilket påverkade stadsbilden enormt. Det var alltså ett beslut som togs av ingenjörer, inte i samråd med kommun eller invånare.

Vi skulle behöva en offentlighetsprincip eller en rättvisemärkning för algoritmer.

Samma sak gäller algoritmer. Genom hur till exempel Facebook utformar sina algoritmer byggs det också in värderingar och moral i vad vi får se i våra flöden. Facebook är ett amerikanskt företag som agerar på en global arena, samtidigt som deras roll i samhällsutvecklingen och människors liv bara blir större och större i många olika länder, med många olika kulturer, lagar och normer.

"Vi måste gå mot en utveckling där statliga beslutsunderlag baseras på stora datamängder, men med vilka algoritmer? Och vilken maktposition innebär det att skriva de algoritmerna? Vi skulle behöva en offentlighetsprincip eller en rättvisemärkning för algoritmer", sa Maja Fjaestad.

Journalisten Jack Werner tog upp hur våra vanor också påverkar vad vi ser och förstärker redan befintliga strukturer. Det är skillnad på vilken information du får se om du är en 25-årig tjej (tips: fertilitetsreklam) jämfört med om du är en 35-årig man, men ditt eget beteende på nätet styr också mycket av det du ser.  

Det är också det här fenomenet, med så kallade filterbubblor, som gör att extremister kan få bekräftelse på sin egen världsbild och uppleva att ”alla” håller med, eftersom algoritmerna hela tiden fyller flödet med liknande innehåll. I sin värsta konsekvens innebär det enligt Jack Werner att fenomenet kan gå från digital folkrörelse till fysisk handling och olika våldsdåd, som tidigare antagligen aldrig genomförts i brist på påhejare från andra extremister, men som nu får fritt spelrum.

Vad ska vi göra åt det här då?

Både Marcin de Kaminski från Sida och Jack Werner pekade på de stora it-jättarnas ansvar som samhällsaktörer. Ett ansvar de än så länge inte är beredda att ta.

Vi är i en situation i samhället där den stora berättelsen är att det inte längre finns en stor berättelse.

"Det svåra med Facebook är att de i all väsentlig mening är publicister men vägrar att kalla sig det. Vi är i en situation i samhället där den stora berättelsen är att det inte längre finns en stor berättelse. Vi litar inte längre på varandra, på institutioner, på journalister…”, sa Jack Werner.

Medieutredningens utredare Anette Novak var på plats i publiken och pekade på att vi tidigare i historien lyckats hantera det här. 

"Det här frågorna är lösta en gång i vårt samhället, dock har vi inte lyckats översätta det till det digitala” sa hon.

För vidare läsning rekommenderas Mattias Östmars resonemang kring hur algoritmer kan användas för att styra våra uppfattningar, utifrån en analys av #svpol-taggen på Twitter.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera