Hoppa till innehållet

Blogg: Sveriges barn halkar efter

"Låt oss hoppas att Skolverkets nya it-strategi ger oss ett rejält kunskapslyft som tar oss i kapp övriga nationer. Och snabbt, för resten av världen springer fort nu", skriver Sara Öhrvall. 

Sara Öhrvall är senior rådgivare inom digitalisering, föreläsare och styrelseledamot. För Di Digital bloggar hon om digitaliseringen av näringslivet.
Sara Öhrvall är senior rådgivare inom digitalisering, föreläsare och styrelseledamot. För Di Digital bloggar hon om digitaliseringen av näringslivet.Foto: Jonatan Bylars

Detta är ett inlägg från bloggen Sara Öhrvalls spaningar. Följ Sara Öhrvall på digital.di.se/blogg/sara-ohrvalls-spaningar!

 


 

I morgondagens fabriker sker tillverkningen helt automatiserat. Maskinerna kan diagnostisera sina egna fel och själva utföra reparationen – men styrsystemen kommer att programmeras av människor. Morgondagens gator kommer trafikeras av självkörande bilar – men algoritmerna kan bilarna inte skapa själva.

Morgondagens kassörskor är ersatta av mobilbetalningar – men betaltjänster kräver utveckling. Morgondagens skola ska säkerställa att varje elev går ut väl rustad för framtidens arbetsmarknad – men ingen har lagt programmering på schemat.

Vi kan diskutera hur snabbt automatiseringen slår till och i vilken omfattning datorerna eliminerar behovet av anställda. Oavsett svaret kommer kompetens kopplad till programmering, mjukvaruutveckling och digital design att öka.

Redan i år uppskattar EU att det behövs ytterligare 900 000 programmerare.I förra månaden kom äntligen nyheten att Skolverket har fått i uppdrag att utarbeta nationella it-strategier. Resultatet ska presenteras för regeringen under 2016.

Det är på tiden om vi ska komma ifatt de tolv EU-länder som redan har programmering inskrivet i läroplanen. Estland startade redan 2012. I Storbritannien undervisas barnen från årskurs 3 i 3D-visualisering och CAD-teknik och i årskurs 7 ska man kunna minst två språk.

Observera att då talar vi om programmeringsspråk. I Finland finns programmering på schemat från och med i januari 2016.I ett land som anser sig vara föregångare i it-frågor är det anmärkningsvärt att vi har hamnat så långt efter när det gäller utbildning.

Vi lär barnen att laga mat, ta hand om barn, svarva och sy korsstygn, men inte hur man skriver kod. Och vi har en lärarkår som aldrig har fått lära sig programmering.Skolinspektionens granskning av nuvarande teknikundervisning visar att det finns stora brister i lärarkompetens och läromedel.

Till följd av detta genomförs endast hälften av de i schemat inskrivna undervisningstimmarna.

Det är dags att slå hål på myten om generation ”digital natives”. Hur snabbt samhället än utvecklas kommer vi inte att kunna avla fram barn som talar programmeringsspråk från födseln.

 

Hur snabbt samhället än utvecklas kommer vi inte att kunna avla fram barn som talar programmeringsspråk från födseln.

 

Det är en inlärd kunskap. Visst är dagens barn oerhört sofistikerade digitala användare. De rör sig obehindrat mellan sociala medier, Youtube och diverse applikationer. Men det är skillnad mellan att konsumera på en Ipad och att kunna skriva algoritmer, skapa nya program och lösa tekniska problem.

I amerikanska skolor överges surfplattor eftersom utvärderingar har visat de fördummar med sina eleganta förpackningar av skinande applikationer som ger små möjligheter för eleverna att själva förstå hur tekniken är uppbyggd.

En bred teknikkunskap är avgörande om Sverige ska behålla sin konkurrenskraft som nation och för att vi ska fatta rätt samhälleliga beslut. Det är en demokratifråga och blir allt viktigare oavsett yrkesval. Låt oss hoppas att Skolverkets nya it-strategi ger oss mer än ett rejält kunskapslyft som tar oss i kapp övriga nationer.

Den måste vara modig och låta tekniken ta lika stor plats som den har tagit i livet utanför skolan. Och snabbt, för resten av världen springer fort nu.

 


 

Detta är ett inlägg från bloggen Sara Öhrvalls spaningar. Följ Sara Öhrvall på digital.di.se/blogg/sara-ohrvalls-spaningar!

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera