Bonnier satsar på fintech-fond i Finland

Hälften av hennes bolag lockar nytt kapital

C More plockar in TV4 – utmanar Viaplay

Efter lånehärvan: ”Trustbuddy-miljonerna förskingrades inte”

Pepins tar in 16 Mkr genom sin egen plattform

Bonnier satsar på fintech-fond i Finland

Johan Lundberg, vd för NFT Ventures.
Johan Lundberg, vd för NFT Ventures. Foto: Joey Abrait
Bonniers finska tv-bolag MTV Broadcasting plöjer ner cirka 150 Mkr i riskkapitalbolaget NFT Ventures andra fond. Pengarna ska investeras i teknikbolag inom den finska finanssektorn.
Facebook
Twitter
E-post
Öka textstorlek

”Första investeringen sker troligtvis under årets första kvartal”, säger Johan Lundberg, vd för NFT Ventures.

NFT Ventures startades 2014 med hjälp av en hemlig summa pengar från Bonnier. Enligt uppgift till Di placerade mediekoncernen cirka 150 Mkr i denna första fond.

Sedan dess har NFT Ventures investerat i 17 bolag, inom den så kallade fintech-sektorn (finansiell teknik). Bland de 14 officiella investeringarna kan nämnas crowdlending-sajterna Toborrow och Tessin, boräntetjänsten Lånbyte och pensionsappen Pensionskraft.

Enligt vd Johan Lundberg har man idag investerat cirka 70 procent av kapitalet från den första fonden.

”Det har gått bra. När vi påbörjade arbetet trodde vi att cirka 2 av 10 investeringar skulle bli framgångsrika. Men när vi gjorde vår review i november bedömde vi att det snarare var 5 av 10. Vi har en stark underliggande tillväxt och majoriteten av bolagen utvecklas enligt plan”, säger han.

NFT Ventures investerar med en kombination av reda pengar och kapital som är öronmärkt för annonsköp inom Bonnierkoncernen. Johan Lundberg vill inte gå in på vilka proportioner som brukar gälla. Men enligt Di:s källor är den genomsnittliga uppdelningen ungefär femtio-femtio.

Läs mer: NFT Ventures: ”Bolån nästa steg för startups”

Nu står det klart att NFT Ventures startar en ny fond i Finland. Pengarna kommer från Bonniers helägda finska tv-bolag MTV Broadcasting. Samtidigt får Johan Lundberg sällskap av två finländare i NFT:s Investeringskommitté: Jarko Nordlund, vd för MTV Broadcasting och Jani Koskinen finansdirektör på samma bolag.

”Den nya fonden är ungefär lika stor den förra. Vi ska fortsätta investera i transaktionsbaserade företag, primärt i Finland. Vi har hittat en bra nisch i Sverige och tror strategin kan fungera lika bra där då det finns många likheter mellan marknaderna”, säger Johan Lundberg.

Ännu har man inte gjort några investeringar i Finland, men Johan Lundberg tror sig kunna presentera minst en affär innan slutet av mars.

Vid sidan av den finska satsningen jobbar NFT Ventures på att ta in kapital till en tredje fond i Sverige. Ambitionen är att merparten av pengarna denna gång ska komma från externa investerare.

”Vi hoppas slutföra arbetet med detta under 2016. Fonden får en liknande storlek, men ambitionen är att merparten av pengarna kommer från investerare utanför Bonnierkoncernen”, säger Johan Lundberg.

Vilka av era investeringar är du mest nöjd med än så länge?

”Måste jag välja tre så är det nog Betalo, som gör att man kan betala sina räkningar med kort, Tessin, som är en crowdlending-plattform för fastighetsinvesteringar och Mr Shoebox som är en bokföringstjänst för företagare där man bland annat fotar sina kvitton med mobilen.”

Läs mer: Tung nedvärdering i Toborrow

Som Di Digital tidigare rapporterat har portföljbolaget Toborrow, som förmedlar lån från privatpersoner till småföretag, haft svårt att hitta nya investerare. NFT Ventures sköt nyligen till 3 Mkr i riskkapital på en värdering som är en tredjedel så hög som vid den senaste finansieringsrundan.

Facebook
Twitter
E-post