Hoppa till innehållet

Boom för startups inom e-hälsa – får 50 EU-miljoner

Tillsammans med Region Skåne och en rad nordiska aktörer satsar EU 50 miljoner kronor på att göra Skåne till en världsledande region inom uppkopplad hälsa. Pengarna ska komma minst 100 nordiska startupbolag till del.

Marianne Larsson på Innovation Skåne, som kommer att driva projektet.
Marianne Larsson på Innovation Skåne, som kommer att driva projektet.

Den europeiska regionala utvecklingsfonden Interreg har sagt ja till projektet New Industry Accelerator, ett projekt med en budget på 50 miljoner kronor. Pengarna ska gå till att hjälpa minst 100 nordiska startups att växa och skapa minst 700 nya jobb inom området uppkopplad hälsa.

Om ett bolag har en idé men inte tekniken så kan vi hjälpa dem

”Nu får vi resurser för att hjälpa startups med teknik, att hitta rätt kunder på nya marknader men också möjlighet att hjälpa till med vägledning i regulatoriska frågor som följer med den nya tekniken”, säger Marianne Larsson, innovationschef på Innovation Skåne som kommer att driva projektet.

Konkret innebär New Industry Accelerator bland annat att man bygger ett Connectivity Garage i Lund där bolag kan få hjälp med allt från att bygga prototyper till design och teknikutveckling. 

”Om ett bolag har en idé men inte tekniken så kan vi hjälpa dem med det de behöver för att ta fram den och göra de tester som krävs”, säger Marianne Larsson.

Läs mer: Min Doktor sluter avtal med Trygg-Hansa

I Silicon Valley sätter man också upp ett program där bolag kan få hjälp att anpassa produkter till marknaden.

Uppkopplad hälsa har vuxit kraftigt de senast åren. Enligt en rapport från analysföretaget Research and Markets tidigare i år kommer den globala marknaden för uppkopplad digital hälsa att vara värd 115 miljarder dollar år 2025.

Av de minst 100 startups som ska få hjälp att ta fram prototyper och hitta kunder på kritiska marknader räknar Marianne Larsson med att 20 företag blir internationella snabbväxare.

”Det klassiska är att startups letar kapital för att kunna bygga prototyper och utveckla teknik och där ska vi fungera som ett smörjmedel. Mycket av våra pengar kommer att gå till resurser för att hjälpa bolag med teknologi och hjälpmedel som företagen snabbt kan komma ut internationellt”, säger hon.

New Industry Accelerator blir ingen klassisk accelerator eller inkubator. Marianne Larsson vill hellre se det som ett komplement.

”Vi ska ta ett helhetsgrepp på en snabbt växande jätteindustri och göra Norden till en ledande region i världen”, säger hon.

Projektet leds av Innovation Skåne i samarbete med Oslo Medtech i Norge, Cobis i Danmark och Sahlgrenska Science Park, Smile Incubator och Invest in Skåne från Sverige. Projektet löper över tre år.

Läs mer: Genombrott för vårdbolaget Visiba i Stockholm

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera