Hoppa till innehållet

Borde du köpa en Apple Watch? Nja.

Nästan tre månader efter USA-premiären släpps nu Apple Watch i Sverige. Men är klockan värd dina slantar? Di Digital har testat, och vi är inte övertygade.

"Jag behöver inte en Apple Watch. Det är den bestående känslan efter en knapp vecka med Apples nya klocka runt armen", skriver Di Digitals Daniel Goldberg.
"Jag behöver inte en Apple Watch. Det är den bestående känslan efter en knapp vecka med Apples nya klocka runt armen", skriver Di Digitals Daniel Goldberg.Foto: Jonatan Bylars

Jag behöver inte en Apple Watch. Det är den bestående känslan efter en knapp vecka med Apples nya armbandsur runt armen. Och det är oroväckande.

Apples prylar har annars en sällsam förmåga att göra sig oumbärliga. På jobbet skulle jag inte klara mig en dag utan min Macbook Air. När jag packar för en resa är det min Ipad Mini som åker ned först i väskan. Glömmer jag min Iphone på väg till jobbet så hoppar jag direkt av tunnelbanan och vänder tillbaka. Kombinationen av genomarbetad hårdvara, utsökt design och Apples ekosystem av appar och tjänster är svår att stå emot, ännu svårare att lämna när man väl låtit sig omfamnas.

Men Apple Watch? Nja. Faktum är att jag redan nu, någon timme efter lunch, längtar till att få komma hem från jobbet för att knäppa loss det plastiga och lite lätt svettiga armbandet från handleden.

Apple Watch Sport i aluminium kostar från 3 995 kronor och uppåt. Foto: Apple

Problemet är inte klockan i sig, för det är svårt att klaga på hur Apple Watch fungerar och ser ut. Liksom alla Appleprodukter är det en välbyggt, genomtänkt liten pryl. Skärmen är skarp och ljusstark, höljet i metall ger en betryggande tyngd och känsla av kvalitet. Den försiktiga knackningen när klockan vill säga mig något är bedårande. Pekskärmen funkar nästan felfritt, trots sin ringa storlek. Det enda klagomålet jag har är batteritiden. Apple Watch behöver laddas mer eller mindre varje dygn. Det är alldeles för ofta, och det leder till enorm irritation när man glömmer bort det och klockan klappar ihop vid lunch dagen därpå.

Problemet är att den, tja, inte gör så mycket. Åtminstone inte än. Klockan påminner när jag får ett nytt mejl eller en nytt omnämnande på Twitter. Den räknar steg och uppmanar mig med jämna mellanrum att resa mig ur kontorsstolen. Om jag talar tydligt och det inte är för högljutt omkring mig går det alldeles utmärkt att boka in ett möte eller svara på ett sms med röststyrningstjänsten Siri. Och visst är det lite coolt att beställa en Uber från handleden.

Problemet är inte klockan i sig, för det är svårt att klaga på hur Apple Watch ser ut och fungerar. Problemet är att den, tja, inte gör så mycket.

Men ingenting av det känns särskilt revolutionerande. Ingenting förändrar min tillvaro eller mitt beteende nämnvärt. Och allt går att göra både bättre och enklare på min Iphone.

Visst, det är nog så att jag fingrar lite mindre på mobilen när jag har en Apple Watch runt handleden. Å andra sidan: När någon nämner mig på Twitter vill jag gärna kunna svara, och då behöver jag ändå fiska upp min Iphone ur fickan. Samma sak med filer jag vill öppna eller länkar jag vill klicka på – inget av det går att göra i klockan.

Det gäller även de tredjeparts-appar jag testar. De flesta som finns ute så här långt – och det är faktiskt förvånansvärt många – är i praktiken nedbantade Iphone-appar som helt enkelt transplanterar vissa funktioner från mobiltelefonen till klockan. Svenskutvecklade Lifesum låter dig mata in måltidsinfo direkt på handleden och påminner då och då om att det är viktigt att dricka vatten. Dj-appen Pacemaker mixar automatiskt din musik och låter dig lägga ljudeffekter ovanpå. Gott så, men killer features? Inte på lång väg.


Apple Watch i rostfritt stål kostar från 6 495 kronor och uppåt. Foto: Apple

Betyder det att Apple Watch är en dålig pryl? Nej, absolut inte. Apple Watch är en fantastisk pryl, men också en pryl som än så länge saknar ett tydligt användningsområde.

Så ska du köpa en? Det beror på. Som Apples första helt nya produkt på nästan fem år är Apple Watch naturligtvis oerhört intressant. Den ger en tydlig fingervisning om hur världens mest inflytelserika teknikföretag, och därmed också hemelektronikbranschen i stort, tror att framtiden kommer att se ut. Får det dig att bli nyfiken? Slå till, för all del.

Vill du däremot ha en pryl som du faktiskt kommer att använda? Då kan du lika gott vänta. Sin vana trogen lär Apple presentera en ny och uppdaterad klocka inom ett år, med lägre pris och bättre funktioner. Tills dess kanske bolagets enorma ekosystem av utvecklare kommit en bit längre på vägen med att lista ut hur klockans killer feature ska se ut.

Apple Watch är en fantastisk pryl, men också en pryl som än så länge saknar ett tydligt användningsområde.

För som alltid är det utvecklarnas insatser som till slut kommer avgöra ödet för Apple Watch, precis som lanseringen av App Store var det som befäste Iphones position på mobilmarknadens topp. Det vet naturligtvis Apple, och gör nu allt i sin makt för att uppmuntra utvecklare världen över att satsa resurser och tankekraft på den nya klockan.

Exakt vad det blir som gör för Apple Watch vad Angry Birds och Instagram gjorde för Iphone återstår dock att se.

Vilket leder oss till ett annat sätt att se på saken: Är du själv en utvecklare? Sitter du på en idé som kommer att ta Apple Watch-ägare världen över med storm? Då har det nog aldrig funnits ett bättre tillfälle än nu att sätta igång och koda...


Oklara försäljningssiffror

Apple har inte släppt några officiella försäljningssiffror för Apple Watch, vilket fått många att undra hur väl den egentligen tagits emot av marknaden.

En vida spridd uppskattning från analysföretaget Slice gör gällande att Apple sålt ungefär 3 miljoner klockor så här långt. Försäljningen ska ha fallit dramatiskt efter de första dagarna i handeln och därefter legat stadigt på mycket låga nivåer, enligt analysföretaget.

Siffrorna har dock ifrågasatts då det är oklart om de även räknar in försäljning i butik eller enbart förbeställningar över webben.


Sverigelansering den 17 juli

Lyxmodellen Apple Watch Edition i 18 karats guld kostar från 110 000 kronor och uppåt. Foto: Apple

Idag, fredag, är det säljstart för Apple Watch i Sverige. Det nästan tre månader efter lanseringen i USA den 24 april i år.

Klockan säljs i tre huvudsakliga modeller. De är funktionsmässigt identiska men skiljer sig åt i form och storlek.

Apple Watch Sport kostar från 3 995 kronor,  standardmodellen med stålarmband från 6 500 kronor och lyxmodellen Apple Watch Edition, i 18 karats guld, från 110 000 kronor.


Läs även: Svenska utvecklare hyllas av Apple

Lyssna även på: Digitalpodden – klockrena appar 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera