Annons
Marcus Lindqvist, vd för Qliro.

Börsens glädjefnatt efter Qliros besked

Roland Dennert, partner på Cipio.

Ny europeisk miljardfond vill investera i svenska techbolag

Nordkoreas president Kim Jong-Un och hustrun Ri Sol Ju.

Så använder Nordkorea nätet: Gillar Facebook och krigsspel

Elon Musk, grundare av elbilsföretaget Tesla.

Elon Musk: Zuckerberg förstår inte AI-hotet

32 år gamla Paint kommer inte försvinna, utan bli ett gratisprogram, berättar Microsoft.

Microsoft kovänder: Pensionerar inte Paint

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Börsens glädjefnatt efter Qliros besked

Marcus Lindqvist, vd för Qliro.
Marcus Lindqvist, vd för Qliro.
Qliro visar en kraftig förbättring av rörelseresultatet och en stark tillväxt i bolagets Klarna-utmanare. På börsen jublas det över Qliros besked och aktien rusar.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Rapporten för Qliros fjärde kvartal visar att bolaget vänt förlust till vinst. Rörelseresultatet landade på 25,6 miljoner kronor, att jämföra med minus 32 Mkr motsvarande kvartal i fjol. I den jämförelsesiffran ingår dock kostnader för en lagerflytt som Lekmer gjorde under fjärde kvartalet i fjol och som påverkade rörelseresultatet negativt med 26,2 Mkr.

Omsättningen under fjärde kvartalet ökade med 2 procent och uppgick till strax över 1,5 miljarder kronor.

Läs mer: Han blir ny vd på Nelly

Qliro gick också ut med en ny strategisk inriktning och nya finansiella mål. Från och med nu ska bolaget fokusera på affärsområdena Marketplace (CDON), Fashion (bland annat e-handelsbutiken Nelly) och Financial Services, som består av bolagets Klarna-utmanare, betal- och konsumentfinansieringslösningen Qliro. Tjänsten gör enligt Qliro det ”möjligt för konsumenter att handla tryggt på nätet”.

Det är i Financial Services som tillväxten är kraftigast. Under fjärde kvartalet växte segmentet med över 70 procent jämfört med samma kvartal i fjol och intäkterna uppgick till 71,8 Mkr. Affärsområdet ska under 2019 uppnå ett rörelseresultat om lägst 150 miljoner kronor.

Qliro skriver i kvartalsrapporten att bolagets förbättrade bruttomarginal, från 14,5 procent till 18,7 procent, beror på "Nellys fokus på egna varumärken och fortsatta arbete med sortimentsstrategin samt Qliro Financial Services fortsatta resultatökning".

Läs mer: Modesajten Na-kd växer kraftigt – tar in 140 miljoner

E-handelsbutiken Nellys rörelseresultat uppgick till 30,4 Mkr, att jämföra med minus 4,1 Mkr motsvarande kvartal i fjol.

Två e-handelsbutiker ingår dock inte i några av Qliros nya kärnområden: Gymgrossisten och Lekmer. Nu ska bolaget söka partnerskap för de butikerna.

”Vi kommer aktivt att söka potentiella partnerskap för att möjliggöra fortsatta investeringar och nyttja de möjligheter som den pågående konsolideringen i respektive bransch skapar i syfte att generera ytterligare aktieägarvärden”, skriver Qliro i rapporten om Gymgrossisten och Lekmer.

På börsen jublar man över Qliros besked. Strax före klockan 10 på onsdagsmorgonen var aktien upp med hela 23 procent (följ kursen här). Aktien har tidigare underpresterat på börsen men tycks nu ha vänt trenden. Det senaste året är aktien upp med drygt 40 procent.

Läs mer: De kan köpa Kinneviks sorgebarn

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post