Hoppa till innehållet

Börsjätten Square dundrar in på Izettles hemmaplan

Betaltjänstbolaget Square, där Twitter-chefen Jack Dorsey är vd, lanserar nu sin tjänst i Storbritannien. Man utmanar därmed svenska Izettle på deras största marknad. 

Jack Dorsey, vd för Square, och Izettles vd och grundare Jacob de Geer.
Jack Dorsey, vd för Square, och Izettles vd och grundare Jacob de Geer.

Betaltjänstbolaget Square, där Twitter-chefen Jack Dorsey är vd, lanserar nu sin tjänst i Storbritannien. Det blir företagets femte marknad och den första i Europa, enligt ett pressmeddelande.

Börsjätten Square utmanar därmed svenska Izettle på sin viktigaste marknad. Det blir även första gången de två konkurrenterna möts på en och samma marknad.

”Storbritannien är vår största marknad. Vi har varit där i sex år och är marknadsledande inom mobila betalsystem där”, säger Izettles vd Jacob de Geer.

Sedan tidigare finns Square i Kanada, Japan, Australien och USA.  

Izettle är verksamt i delar av Sydamerika samt Norden, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, och Nederländerna. 

I september i fjol köpte Izettle det brittiska bolaget Intelligent Pos, som erbjuder kassasystem till verksamheter som är något större än Izettles huvudsakliga målgrupp.

Båda bolagen har sin grund i mobila kortdosor. Squares börsvärde är dock 56 miljarder kronor. Det är 13 gånger mer än Izettles värdering på 4,3 miljarder kronor vid den senaste kapitalrundan.  

Läs mer: Izettle lanserar ny tjänst – lovar lönsamhet i år

Framöver kommer alltså Square erbjuda små- och medelstora företag i Storbritannien sina lösningar för att ta emot kortbetalningar. Stöd kommer finnas för kort från Visa, Mastercard och American Express.

Vi har väntat på detta sedan vi lanserade i Storbritannien 2011.

Square ska ta 39 pund för sin kortläsare, en enhet som via Bluetooth kopplas till en mobil eller surfplatta. Square tar sedan 1,75 procent i avgift på transaktioner.

Läs mer: Izettle köper brittiskt kassabolag

Izettles vd Jacob de Geer är inte förvånad att Square nu lanserar sin tjänst i Storbritannien. 

”Vi har väntat på detta sedan vi lanserade där 2011 och är ärligt talat förvånade att det tog så lång tid”, säger han.

Han tror det kommer ta tid för Square att bli stora i Storbritannien.

”Att lansera i Storbritannien är ju inte som att trycka på en knapp. Betalmarknaden är mycket lokal. Vi underskattar inte Square, men tycker att vi har en bra marknadsposition och en god tillväxt i Storbritannien”, säger han.

Tror du Square fortsätter att utmana er på andra håll i Europa?

”Sannolikt. Men man ska komma ihåg att de pratat om att lansera i Storbritannien i minst fyra år. Detta är ett test. De testar en variant med kortnätverkens goda minne. Mycket handlar väl om hur lyckat det blir.”

Izettle har dragits med stora förluster sedan starten. Under 2015, det senaste verksamhetsåret med officiella siffror, uppgick förlusten till hela 295 Mkr, eller 85 procent av omsättningen. Totalt har Izettle ansamlat förluster på 786 miljoner kronor under de första verksamhetsåren 2010-2015.

Fotnot: Texten har uppdaterats flera gånger under tisdagen.

Finwire / Di Digital

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera