Hoppa till innehållet

Budstriden om Hemnet inne i slutfasen

Miljardstriden om bostadssajten Hemnet är i slutfasen, och de hetaste spekulanterna är mediekoncernerna Schibsted och Bonnier samt riskkapitalbolaget Nordic Capital. 

Bonnier-vd:n Tomas Franzén sägs sitta i förhandlingar om att köpa Hemnet.
Bonnier-vd:n Tomas Franzén sägs sitta i förhandlingar om att köpa Hemnet.Foto: Jesper Frisk

Dragkampen om bostadssajten Hemnet har gått in i en mer intensiv fas, uppger källor till Di. Kontakterna mellan ägare och budgivare är allt fler och konkreta förhandlingar pågår just nu om aktieöverlåtelseavtal och aktieägaravtal.
”Jag tror att vi har passerat punkten där det kanske inte blir någon affär. Ägarstrukturen kommer att förändras, men vem som köper av vem är en annan fråga”, säger en källa.

Förhandlingarna sker främst med tre budgivare. En av dem är den norska mediekoncernen Schibsted, som i maj presenterade ett bud på 1,5 miljarder kronor som redan har accepterats av två av Hemnets fyra ägare, och som i förra veckan fyllde på krigskassan med drygt 2,8 miljarder kronor i en nyemission.

De andra två är, enligt Di:s källor, den svenska mediekoncernen Bonnier, som bland annat äger Dagens industri, och riskkapitalbolaget Nordic Capital. Från Bonnier har representanter från flera koncernbolag varit närvarande vid förhandlingar, liksom Bonniers vd Tomas Franzén.

Att Bonnier och Nordic Capital är intresserade av att köpa Hemnet kunde Di avslöja redan i juni, och för ett par veckor sedan gick branschorganisationen och delägaren Mäklarsamfundet ut till vissa medlemmar och bekräftade att det pågår förhandlingar med Bonnier och Nordic Capital, uppger Di:s källor.

En viktig brytpunkt i förhandlingarna är månadsskiftet september/oktober. Då upphör exklusivitetsklausulen i det avtal som Schibsted har med de två ägare som i våras accepterade mediekoncernens bud, Swedbank och Svensk Fastighetsförmedling. Det innebär att de kan börja förhandla direkt med Bonnier och Nordic Capital, vilket det i nuläget enbart är de andra två delägarna som gör.

Men en affär kan vara klar innan dess. Eftersom det finns en hembudsklausul i det nuvarande aktieägaravtalet kan vi få se en affär där de två ägare som inte har accepterat Schibsteds bud – branschorganisationerna Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet – med kapital från Nordic Capital eller Bonnier köper den andel som mäklarföretagen Swedbank Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling vill sälja till Schibsted för totalt 750 miljoner kronor.

Samtidigt smids planer bland de mäklarföretag som endast har ett indirekt ägande i Hemnet. Bland dessa ifrågasätter många varför man skulle fortsätta annonsera på Hemnet om sajten säljs till exempelvis Schibsted.
”Vi som inte har något direktägande i Hemnet har inga avtal som förbinder oss att jobba med en sajt ägd av Schibsted. Schibsted är ett duktigt mediebolag, men det finns andra duktiga mediebolag därute. Det kan mycket väl bli så att vi som inte tjänar på det här måste hitta andra lösningar där vi får en bättre intäkt på det innehåll som vi levererar”, säger en källa.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera