Hoppa till innehållet

Byggde miljardbolag – nu investerar de i välgörande startups

Fyra av Sveriges hetaste techprofiler går samman för att starta en gemensam fond under stiftelsen Norrskens tak. Fonden, med 300 miljoner i potten, ska investera i bolag med samhällsförbättrande ändamål. 

King-grundaren Sebastian Knutsson, Mojang-grundaren Carl Manneh och Klarna-grundaren Niklas Adalberth går tillsammans in med 270 miljoner kronor i Norrskens nya fond.
King-grundaren Sebastian Knutsson, Mojang-grundaren Carl Manneh och Klarna-grundaren Niklas Adalberth går tillsammans in med 270 miljoner kronor i Norrskens nya fond.Foto: Jesper Frisk.

Stiftelsen Norrsken Foundation (NTL) grundades 2016 av Klarna-grundaren Niklas Adalberth för att hjälpa nystartade techbolag att hitta lösningar på befintliga samhällsproblem. Sedan starten har stiftelsen investerat i en rad bolag med inriktning på integration, e-hälsa och matsvinn. 

När Norrsken nu startar sin första investeringsfond backas den av några av Sveriges största techprofiler. Fonden på 300 miljoner kronor kommer att investera i tekniska lösningar med syfte att göra världen bättre.  

”Att skapa en större fond tillsammans med några av världens bästa entreprenörer känns sjukt kul”, säger Niklas Adalberth, som går in med den största delen kapital genom sin stiftelse Norrsken.

Vi har inte tid att vänta med att lösa de utmaningar som vi står inför.

En av investarna i den nya fonden är Filip Tysander, grundare av klockmärket Daniel Wellington och även investerare i Klarna.

”Vi har inte tid att vänta med att lösa de utmaningar som vi står inför. Unga framgångsrika entreprenörer behöver inse att vi måste agera parallellt med våra företagsresor”, säger Filip Tysander i ett skriftligt meddelande.

Foto: Jack Mikrut.Filip Tysander är grundare av klockmärket Daniel Wellington. Foto: Jack Mikrut.

Även näringslivsdoldisen Carl Manneh, tidigare vd på Mojang och en av personerna bakom succéspelet Minecraft, är en av fyra investerare. I och med försäljningen av spelstudion till Microsoft för 18 miljarder kronor hösten 2014 blev de tre grundarna, Markus ”Notch” Persson, Jakob Porser och Carl Manneh, miljardärer.

”Det har gått två och ett halvt år sedan vi sålde. För mig blev det ett vakuum direkt efteråt. Sen dess har jag varit mycket med familjen och funderat över nästa steg. Jag har fått en massa förslag men inget som jag har gått igång på”, säger Carl Manneh.

Läs även: Han är hjärnan bakom Mojang-affären 

Han har hållit låg profil sedan försäljningen av Mojang men gick tidigare i maj in som styrelseledamot i appen Welcome (NTL), en digital mötesplats för nyanlända flyktingar och svenskar, som backas av Norrsken. I och med investeringen i den nya fonden kommer han att bli ännu mer aktiv i att hjälpa dess portföljbolag.

”Det här kändes helt rätt. Det här är det häftigaste som händer just nu och då vill jag engagera mig i det”, säger han.

Den andra spelmiljardären som investerar i Norrskens nya fond är Sebastian Knutsson, en av grundarna till spelstudion King som såldes till Activision Blizzard för 50 miljarder kronor 2015. 

Det här är det häftigaste som händer just nu och då vill jag engagera mig i det.

Tillsammans med övriga King-grundare driver han i dag riskkapitalbolaget Sweet Capital med fokus på mobila konsumenttjänster.

”På Sweet Capital gör vi investeringar som vi förväntar oss att tjäna pengar på. Samtidigt har vi mer pengar än vi behöver och den här fonden är en perfekt plattform för att kunna hjälpa bolag som gör gott utan krav på avkastning”, säger Sebastian Knutsson.

Läs även: Här är Sveriges 27 tech-miljardärer 

Susanna Campbell, tidigare vd på Ratos, är investeringsansvarig på Norrsken och ansvarig för fonden tillsammans med David Frykman.

”Till en början kommer vi att enbart titta på svenska bolag. Framöver kan vi även investera internationellt men då med andra partners, som exempelvis riskkapitalbolag”, säger Susanna Campbell.

Foto: Jesper Frisk.Susanna Campbell och David Frykman ansvarar för Norrskens investeringar. Foto: Jesper Frisk. 

Läs även: Norrsken anställer tunga investerare

Eventuell avkastning på investeringarna går tillbaka till Norrsken för framtida fonder, alternativt till investerarnas stiftelser. Enligt Niklas Adalberth är modellen unik.

”Jag tror att det här är den första fonden i sitt slag där investerarna inte får någon avkastning”, säger han.

”Det finns många förebilder i USA, där det finns en helt annan tradition att ge tillbaka. Det finns inte på samma sätt i Europa och vi hoppas kunna agera som förebilder.”


Mer om detta möte i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/saficksverigesinnyabitcoin-kung

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl


 

Läs även: Klarna-miljardären: ”De flesta saker vi gör kommer att misslyckas”

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Foto:

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera